Polis Çankaya´da İstediği Yeri Arayabilecek

 Polis Çankaya´da İstediği Yeri Arayabilecek

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, 25 Ağustos-25 Eylül arasında Ankara Çankaya´da genel arama kararı verdi. Karara göre, 1.5 milyon Ankaralının yaşadığı ilçede aralıksız üst, araç, umuma açık işyerleri ve özel evrak araması yapabilecek, makul şüphe üzerine ki

Ankara  3. Sulh Ceza Hakimliği, Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü´nün Kaymakamlık kanalıyla yaptığı başvuru üzerine Çankaya İlçesi´nde 30 günlük genel arama kararı verdi. Hürriyet´in haberine göre 25 Ağustos tarihinde başlayan genel arama kararının süresi, 25 Eylül´de sona erecek. Polis, yaklaşık 1.5 milyon Ankaralının yaşadığı ilçede aralıksız üst, araç, umuma açık işyerleri ve özel evrak araması yapabilecek, makul şüphe üzerine kimlik kontrolü yapıp, gözaltı işlemi uygulayabilecek.

Kritik istihbarat

Son dönemlerde artan terör olaylarının ardından başta İstanbul ve Ankara olmak üzere terör örgütlerinin bombalı araç ve canlı bomba saldırısı yapabileceği istihbaratı paylaşıldı. İstihbarat uyarısı üzerine Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere Kuvvet Komutanlıkları, askeri noktalar, Başbakanlık Merkez bina, Bakanlıklar, resmi konutlar, büyükelçilikler, yabancı temsilciliklerin bulunduğu Ankara Çankaya´da güvenlik önlemleri artırılırken, çok çarpıcı genel arama kararı da alındığı ortaya çıktı.

30 günlük genel arama kararı

Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü´nün Kaymakamlık aracılığıyla mahkemeye gönderdiği yazısında, “Milli Güvenlik ve Kamu Düzeninin, başkalarının hak ve hürriyetinin korunması, umuma açık yerlerde suç işlenmesinin önlenmesi, bulundurulması yasak her türlü silah, uyuşturucu, yanıcı, yıkıcı, patlayıcı ve patlayıcı maddelerinin ele geçirilmesi, umuma açık yerlerin kontrolü ve meydana gelen adli olayların firarisi durumunda olan şahısların yakalanabilmesi, benzer olayları engellenmesi amacıyla 25.08.2015  tarihinden itibaren 30 gün süreyle Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde bulunan cadde ve sokaklarda, umuma açık yerlerde ve bu yerlerde bulunan kişilerin üstlerinde, araçlarında ve eşyalarında gerekli önleme araması yapılabilmesi için gerekli kararın verilmesi” talebind bulunuldu.

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, yapılan başvuruyu olumlu bularak 25 Ağustos´tan başlayarak 30 günlük genel arama kararı verdi. Karar göre polis, bir ay boyunca Çankaya´da genel arama yapabilecek. Polis, mahkeme kararı uyarınca 1.5 milyon Ankaralının yaşadığı Çankaya bölgesinde, aralıksız üst, araç, umuma açık işyerleri ve özel evrak araması yapabilecek, makul şüphe üzerine kimlik kontrolü yapıp, gözaltı işlemi uygulayabilecek.

15 günlük karar iptal edilmişti

Ankara 10. Sulh Mahkemesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü´nan valilik kanalıyla yaptığı başvuru üzerine, 13-27 Şubat 2014 tarihleri arasında Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde genel arama yapabilmesine ilişkin karar almıştı. Mahkeme kararında, “Adli ve Önleme Yönetmenliği´nin 19 ve 20´nci maddelerinin devamı uyarınca Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü´nün talebinin kabulü; merkez ilçeler Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar´da polis sorumluluk bölgelerinde 13 Şubat 2014 ila 27 Şubat 2014 tarihleri arasında 15 günlük süreyle kişilerin üstleri, araçları ile özel kağıtlarının, eşyalarının önleme amacıyla kanun ve yönetmenlikteki sınırlamalar göz önünde tutulmak kaydıyla arama yapılmasına izin verilmiştir” denilmişti. 20 Şubat 2014´de bu konudaki haber Hürriyet´te yayınlanmış, aynı gün CHP ´nin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da bu karara itiraz etmişti. Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mehmet Öztunç, aramaa kararını kaldırmıştı.

Makul şüphe yasada

CMK ve TCK´da değişiklikler yapılarak “Paralel yapıyla mücadele” için yasal zemin hazırlandığı savunulan yargı paketi, Aralık 2014´de TBMM´de kabul edilmişti. CMK´nın “şüpheli veya sanıkla ilgili arama” maddesinde yapılan değişiklikle, “yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir” ifadesindeki “somut delillere dayalı kuvvetli” ibaresi, “makul” olarak düzenlenmişti.(Radikal)



Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli