102 Yıl Önceki Ruhla Ecdadın İzinde

102 Yıl Önceki Ruhla Ecdadın İzinde

Sakarya Meydan Muharebesi Son Kale Haymana etkinlikleri yüzlerce kişinin, 102 yıl önce ecdadın destan yazıp, düşmanı durdurduğu son nokta olan Mangal Dağı’nda gerçekleştirilen “Meşaleli Yürüyüş” ile başladı.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin geçtiği ve kazanıldığı topraklar olan Haymana zaferin 102. yılını hazırladığı bir dizi etkinlikle kutlayacak. Haymana Belediyesince organize edilen etkinliklerin en önemlisi olan ve yüz metrelik Türk Bayrağı’nın ardında yüzlerce kişinin marşlarla yürüdüğü “Meşaleli Yürüyüş” Mangal Dağı’nda gerçekleştirildi. 

İlk Ziyaret Anıtkabir’e

Sakarya Meydan Muharebesi Haymana etkinlikleri programı Anıtkabir ziyareti ile başladı. Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, siyasi partilerin ilçe başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, STK Başkanları, şehit ve gazi aileleri ve vatandaşlardan oluşan kalabalık bir heyetle Atatürk’ün mozolesine çelenk sunup Anıtkabir özel defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

Anıtkabir’deki törenin ardından akşam saatlerinde binlerce kişi Mangal Dağı’nda gerçekleştirilen Meşaleli Yürüyüşe; Ankara Valisi Vasip Şahin, Kaymakam Mahmuthan Arslan, İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Albay Hikmet Uz,  milletvekilleri Murat Alparslan, Mevlüt Karakaya, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Polatlı Belediye Başkan Vekili, Kulu Belediye Başkan Yardımcısı, İl Kültür Turizm Müdürü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdür Yardımcısı, Kızılay İl Başkanı, Kent Konseyi Başkanı, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, meclis üyeleri, kamu kurum kuruluşlarının amirleri, siyasi partilerin İlçe başkanları, STK başkanları, muhtarlar, şehit-gazi aileleri, Haymanalılar ve kardeş kent Tirebolu başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından gelen misafirler katıldı.

Turgut “İlk İş Milli Mücadele” Diyerek Yola Çıktık

Mehteran Bölüğü’nün gösterisinin ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, göreve geldiklerinde “İlk İş Milli Mücadele” diyerek Haymananın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki rolü ve öneminin duyulması, bilinmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek “Her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış Haymana’da Tarihi Milli Park sınırlarının genişletilmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Savaşın en önemli muharebelerinin yaşandığı, binlerce şehidimizin yattığı Güzelcekale-Çalış-Durupınar-Sındıran arasındaki Uludağ tepesine de anıt ve şehitlikler yapılması için çalışmalarımız sürmektedir.  Her yıl düzenlediğimiz ‘Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana’ etkinlikleri ile hem İlçemizi tanıtıyor hem de aziz kahramanlarımıza olan vefa borcunu bir nebze de olsa ödemeye çalışıyoruz.” dedi.

Araştırmacı-Yazar Dr.Selim Erdoğan ise Haymana’nın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki rolü ve önemini anlattığı konuşmasında Sakarya Zaferinin kendinden önceki zaferleri anlamlı kılan ve Türk tarihinde bir kırılma noktası olduğunu belirtti. 

Vali Şahin “Milletleri Ayakta Tutan Milli Şuurdur.”

 Ankara Valisi Vasip Şahin ise Haymana’nın “Melhame-i Kübra” yani “Büyük Kıyamet”in yaşandığı bir alan olduğunu belirterek “Bugün aslında sadece susarak onları anmak lazım. Hiçbir kelime onların kahramanlığını ifade edemez çünkü. Ancak bu kahramanlıkların bu fedakârlıkları yeni neslin, gelecek nesillerin mutlaka bilmesi, hazmetmesi ve kendilerinden sonraki nesillere aktarması en önce bu şehitlere karşı görevimiz. Buna biz milli bilinç, milli şuur diyoruz. Milletlere asıl ayakta tutan şey Millet olma şuurudur.” diye konuştu. 

 

 

AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan ve MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya ise konuşmalarında Sakarya Meydan Muharebesinin önemine değindi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Şahin ise Milli Parkların Haymana’da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından yüzlerce kişi, yüz metrelik Türk Bayrağı’nın ardında ellerinde meşaleler, dillerde dualar ve marşlarla 101 yıl önceki ruh ve heyecanla Mangal Dağı Şehitliğine yürüdü.

Şehitlikte, sala ve Kuran-ı Kerim Tilaveti okunup şehitler için dualar edilmesinin ardından yapılan “Saygı Atışı”yla program sona erdi.

 



Anahtar Kelimeler: Önceki Ruhla Ecdadın İzinde

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu