23.01.2016 - 02:30 | Son Güncelleme: 22.01.2016-22:05 Milliyet.com.tr » Ekonomi » Haber Davutoğlu: Yeni endüstri devrimini kaçırmayacağız!

23.01.2016 - 02:30 | Son Güncelleme: 22.01.2016-22:05 Milliyet.com.tr » Ekonomi » Haber Davutoğlu: Yeni endüstri devrimini kaçırmayacağız!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos´ta yabancı yatırımcı, akademisyen çevreleriyle bir araya geldiği toplantıda soruları yanıtladı.

Davutoğlu, THY ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı´nın katkılarıyla, iş adamı Cüneyd Zapsu tarafından verilen yemeğine katıldı. Yemeğe davet edilenler arasında akademisyenler, ekonomistler, siyasiler, yatırımcı, iş adamı, yazar, uluslararası kuruluşların başkan ve yöneticileri yer aldı. Davutoğlu, yemeğin ardından davetlilerin sorularını yanıtladı. 130 kişilik yemeğe 600´e yakın talep olurken, birçok yatırımcı ve akademisyen geri çevrilmek zorunda kalındı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, eski bakanlardan Ak PartiAnkara Milletvekili Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da katıldı.  
 
 

Turkuaz kart desteği
Siyasi konuların yanında ekonomiye ilişkin soruları yanıtlayan ve değerlendirmelerde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yatırımların gerçekleştirilmesi aşamasında yabancı yatırımcılara “Turkuaz kartı” verileceğini, onları dinleyeceklerini, daha fazla yatırımın çekilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Davutoğlu şunları söyledi:
“Türkiye olarak yatırımlar için orta ve yüksek düzeyli teknoloji yatırımlara vergi muafiyetleri söz konusu. Belli bölgelerde örneğin İstanbul´da yatırım yapılacaksa dahi, Doğu Anadolu´da yatırım yapılıyormuş gibi yaklaşım ortaya koymaktayız. Eğer yüksek teknoloji yatırımları gerçekleşiyorsa, bu şekilde muafiyetler söz konusu. Bununla birlikte dış yatırımların gerçekleşmesi için bazı sektörler belirledik. Bu sektörler çerçevesinde özel komiteler oluşturuldu, reformların ve yatırımların gerçekleştirilmesi aşamasında ortaya konulacak çabalar için ve yatırımların geliştirilmesi için yine daimi bir mekanizma ile Başbakanlık Yardımcılığı nezdinde çalışmalar ortaya konulacak. Bu yatırımların gerçekleştirilmesi aşamasında yabancı yatırımcılara Turkuaz kartı vereceğiz ve Türk vatandaşları gibi olacaklar. Onları destekleyeceğiz ve onları dinleyeceğiz. Bu çerçevede daha fazla yatırımın çekilmesi için elimizden geleni yapacağız.”

Enerjinin merkezi
Başbakan Davutoğlu, enerjinin Türkiye için bir sorun olduğunu ancak enerjinin merkezi olma yolunda çabalarının bulunduğunu aktardı. Davutoğlu, enerji, insan, ekonomi ve politikayla ilgili tüm unsurların Türkiye´de tartışıldığını ve Türkiye´nin de bu alanlarda zirveler organize ettiğini dile getirdi. Davutoğlu, “Türkiye´de insanın nabzı atmakta ve insanın içerisinde  olduğu konularda bu dinamik yapı içerisinde Türkiye her yerde var olabilmekte. Bu çerçevede ortaya konulan, ‘endüstri devrimi 4.0´ olarak tanımlanan süreci Türkiye kaçırmayacak ve demokratik değerlerimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
 
‘Devam edin´ der misiniz?
Yemeğe katılanların soruları, Türkiye´deki terörle mücadele operasyonları ve DAEŞ konularında yoğunlaşırken, Davutoğlu, Türkiye´nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde büyük sorun olmadığını söyledi. Doğu´da kazılan hendekleri anlatan Davutoğlu, “Sizin ülkenizde kazılsa ‘devam edin´ der misiniz?” diye sordu.
Diyarbakır´ın Çınar ilçesinde gerçekleştirilen terör saldırısında çocukların da hayatını kaybettiğini anımsatan Davutoğlu, “Ben vatandaşın oyuyla geldim. Sizin bu görevde olduğunuzu düşünün ve teröristlerin insanları öldürdüğünü, saldırdığını düşünün. Bunun devam etmesini mi istersiniz ve sokağa çıkma yasağının gerçekleşmemesini mi ortaya koyarsınız?” dedi. 
Davutoğlu parlamentoda her türlü şeyin ifade edilebileceğini ve herhangi bir fikrin ortaya konulabileceğini, herhangi bir partinin her şeyi konuşabileceğini vurguladı.
Davutoğlu, DAEŞ´e karşı Türkiye´nin politikalarına ilişkin sorulara da, “Bizim için ideolojik bir tehdit DAEŞ ve biz de onları engelliyoruz. Burada DAEŞ tarafından insanlığa saldırı söz konusu, kültürel mirasa saldırı söz konusu” yanıtını verdi. 


Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı