Aleviler HDP`yi bir alternatif olarak görmeye başladı

Aleviler HDP`yi bir alternatif olarak görmeye başladı

Seçim sonuçlarını değerlendiren Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Sonuçlar, Alevilerin, HDP`nin bir alternatif olabileceğini akıllarına yazmış olduklarını gösteriyor" dedi

 Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, seçim sonuçlarını ve seçimlerde Alevi toplumunun eğilimlerini değerlendirdi.

ALEVİLERİN YÜZDE 30`U HDP`YE OY VERDİ

Kenanoğlu, Alevilerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "Alevilerin oylarının yüzde 50`si İhsanoğlu`na, yüzde 30`u Demirtaş`a gitti. Yüzde 10-12`si sandığa gitmedi. Yüzde 8 oranında da Erdoğan`a oy verdi."HDP`ye daha önce oy vermemiş Alevilerin yüzde 23-30`unun oyunun bu seçimlerde HDP`ye gideceğini düşündüklerini hatırlatan Kenanoğlu, "Seçim sonuçlarında, aşağı yukarı bu beklentimiz gerçekleşti. Genel oy oranıyla yüzde 3`e tekabül ediyor. Demirtaş`ın oy oranındaki yüzde 4`lük artış oranına baktığınız zaman bunun aşağı gerçekleşmiş olduğunu görebiliriz" dedi.

SPEKÜLASYONLAR VE YALANLAR ETKİLİ OLDU

"Alevilerin çok daha fazla oyu, HDP`ye gitmek üzere hazırdı" diyen Kenanoğlu, neden gerçekleşmediğini ise şöyle açıkladı: "Son haftalarda çok ciddi spekülasyonlar ve yalanlar ortaya atıldı. `Kürtler Alevilere saldırıyor` yalanının üzerine 900 Alevi derneği `İhsanoğlu`nu destekliyoruz` son dakika yalanı da, şüphesiz ki Alevi seçmen tabanı üzerinde etkili oldu. Bunun yanı sıra çok önemli bir mahalle baskısı da şuydu: Çünkü Aleviler çok ciddi bir şekilde tercihlerini Tayyip Erdoğan karşıtlığı üzerine kurgulamışlardı bu seçimlerde. Ki; kendilerine göre de haklılar. Çünkü Tayyip Erdoğan, Aleviler açısından Türkiye Cumhuriyeti`nin en kötü Başbakanı`ydı. Dili ve söylemleri ile resmen Alevilere savaş açmış bir noktada duruyordu. Son haftada şöyle bir mekanizma çalıştırıldı Aleviler üzerinde: `Ekmeleddin ile Erdoğan başa baş gidiyor. Tayyip Erdoğan 2-3 puan kazanırsa bunun vebali Alevilere olur` şeklinde fısıltı gazetesi, dedikodu mekanizması ve propaganda yapıldı. Diğer taraftan bize gelen bir takım şikayetler de var. Bu da özellikle Türkmen Alevi köylerinde, `Selahattin Demirtaş`a oy verirseniz, devlet sizi PKK`lı diye fişler` şeklinde bir propaganda yapıldı."

 

Alevi oylarının bu seçim döneminde de baskılanma ve sıkıştırılmışlıkla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Kenanoğlu, "Selahattin Demirtaş`a oy vermek isteyen, bu fikri aklının bir köşesinde tutan ama çeşitli nedenlerle son anda vazgeçen Alevilerin oranı ile birlikte baktığımızda, Alevilerin yüzde 60`ına tekabül ediyor, oy verenlerle birlikte. Alevilerin, HDP`nin bir alternatif olabileceğini akıllarına yazmış olduklarını gösteriyor. Bu son derece önemli bir veri. Çünkü HDP uygulayacağı politikalarla bu konuda yapacağı çalışmalarla Alevilerin bu yüzde 60`lık kesiminin oyunu kendisine çok rahatlıkla döndürebilir. HDP açısından kazanabilme ihtimali yüksek olan bir oy potansiyeli olarak duruyor" dedi.

 

Kenanoğlu, HDP`ye  öneride bulundu

"Şu gerçeği görmemiz gerekiyor; bu topraklarda yaşayan ve muhalif çizgide bulunan iki büyük halk kitlesi var; Kürtler ve Alevilerdir. Şüphesiz ki, LGBTİ`ler, Ermeniler, Rumlar, Süryaniler, sosyalist kimlikli arkadaşlar, emek hareketine asla ve asla küçümseyici bir gözle bakmadan, asla ve asla politik özne olmaktan çıkartılmadan, iki yoğun halk kitlesi olan Kürt ve Alevi kitlesi gerçeğini de görmek lazım. Sandıktan seçim kazanmak ve oy almak istiyorsak, ilkelerimizin ve tavrımızın HDP olarak Alevi tabanında da yer bulmasını istiyorsak Alevilere yönelik özel çalışma yapmak gerekir. Özel çalışmadan kastımız şudur; Devletin Aleviler üzerindeki oyununu, stratejisini, ezberini bozmak için biraz daha buraya eğilmek gerekiyor. Biz bununla ilgili HDP`ye çeşitli önerilerde bulunduk. Ama bir eleştiri olarak söylersem, önemli bir kısmı dikkat bulmadı. Belli kısımlarını önemseyip dikkat ettiler ama diğer önerilerimize dikkat edilmedi. Bu süreçte Alevi kanadının hassasiyetini bilen kişiler olarak bizlerin önerilerini de dikkate alırsa ve devletin Aleviler üzerindeki politikalarını bozmaya yönelik bir siyaset izlerse bu oyları almamasının hiçbir nedeni olamaz."



Ankara

16.05.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:25
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:41
  • Perşembe 17.1 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.7 ° / 11.6 ° Güneşli