ALİ BABACAN’DAN OHAL İDDİALARINA TEPKİ

ALİ BABACAN’DAN OHAL İDDİALARINA TEPKİ

Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan’ın gündeminde ekonomik OHAL iddiaları, kurdaki artış, faiz tartışmaları ve sağlık çalışanlarının grevi vardı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan’ın gündeminde ekonomik OHAL iddiaları, kurdaki artış, faiz tartışmaları ve sağlık çalışanlarının grevi vardı. Babacan şu ifadeleri kullandı:

 

‘OHAL türü düşünceler ve olası uygulamalar krizi çöküşe dönüştürür’

“Yerli yersiz OHAL uygulamaları demokrasimize zarar veren uygulamalardır. OHAL’in özü anayasanın temel haklarla ilgili maddelerinin bir süre için askıya alınmasıdır. OHAL’in gibi ihtimallerin konuşulur hale gelmesi dahi hükûmetin ekonomiyi hangi noktaya getirdiğini göstermektedir. Bu tür düşünceler ve olası uygulamalar ekonomik krizi derinleştirip tam bir çöküşe dönüştürür. Hükûmetin acilen bu tür dedikoduları kesin bir dille reddetmesi gerekir.”

 

‘Model adı vereceksek ‘Erdoğan’ın gerileme dönemi modeli’ diyebiliriz’

“Bir hafta, on gün önce ‘Çin modeli’ diyorlardı; şimdi ‘Bizim yerli modelimiz’ diyorlar. Ne yaptıklarını bilmiyorlar. Bir zamanlar dünyada Türkiye modeli vardı. 2011, 2012, 2013’te herkes Türkiye modelinden bahsediyordu. Gerçek Türkiye modeli o dönemde yaşandı. Şu anda bir modelden bahsediyorsak, illa bir model adı vereceksek, herhalde ‘Erdoğan’ın gerileme dönemi modeli’ diyebiliriz.”

 

‘Zihinlerinin gerisinde ‘varlığı olanın varlığına varlık katma modeli’ var’

“‘Benim kaybedecek çok şeyim var, senin bir maaşın var; olsa olsa enflasyon altında ezilirsin.’ diyor. Kafaya bakın. Bir ülkenin yöneticileri sadece varlıklı insanların varlığını koruma üzerinden bir ekonomik model oluşturabilir mi? Zihinlerinin gerisinde, zaten zengin olanın varlığını korumak var. Zihinlerinin gerisinde, zaten varlığı olanın varlığına varlık katma modeli var.”

 

‘İktidarın gitme haberi piyasayı düzeltecek’

“Somut, sağlam güven veren bir seçenek hem vatandaşlarımızın çok daha yoğun bir desteğini alacaktır hem de ekonomik aktörleri bugünden rahatlatacaktır. O alternatif hazırlandığı anda bu iktidarın gitme haberi piyasayı düzeltecektir. Şimdiden uyarmak istiyorum; böyle bir şey olduğunda seçime birkaç ay kala ‘Ekonomiyi düzelttik’ diyecekler. Ya siz gidiyorsunuz, nereye düzeltiyorsunuz? Sizin gitme haberiniz piyasayı düzeltiyor. Şimdiden söyleyeyim, kimse seçime birkaç ay kala düzelmeyi kendinden bilmesin.”

 

‘Bu kadar öğrenmeye kapalı bir zihin olabilir mi?’

“Dün kur 14 lirayı geçince başladılar döviz satmaya. Kur zaten bulunduğu seviyeye çıktı. Bir tanesi de demiyor, diyemiyor ki ‘Biz bu borç aldığımız dövizleri neden yaktık?’ Kaç kere aynı deneyi yaptınız. Bu denemelerden bari öğrenseydiniz. Bu kadar öğrenmeye kapalı bir zihin olabilir mi? Öğrenmek için okuma, öğrenmek için ilme bakma, öğrenmek için düzgün iktisatçıları dinleme; ardından, büyük bir deneme-yanılma süreci başlat ve her seferinde batır.”

 

‘Benzine kibrit çakıyor, patlayınca ‘Böyle olmaması lazımdı’ diyor’

“Eylül ayında Merkez Bankası faiz indirince, kur arttı, enflasyon arttı. Hep beraber gördük mü? Ekim ayında Merkez Bankası faiz indirince, kur yine arttı, enflasyon arttı. Kasımda üçüncü kez Merkez Bankası yine faiz indirdi, yine kur arttı, yine enflasyon arttı. Bunlar ne yapıyor? Benzine kibrit çakıyor, patlayarak yanıyor. ‘Allah Allah, böyle olmaması lazımdı’ diyor. İkinci ay yine benzine kibrit çakıyor, yine patlıyor, yine ‘Allah Allah, niye böyle oluyor’ diyorlar. Üçüncü kere yine kibrit çakıyor, benzin yanıyor, patlıyor, ‘Niye oluyor bu?’ diyorlar. Anlamıyor musunuz? Haydi bilmiyorsunuz, yaptığınız deneylerden de en ufak bir fikir almadınız mı?”

 

‘Madem nas diyorsun, sen Hazine’nin ödediği faize karşı değil misin?’

“Merkez Bankası’nın faizini talimatla 4 puan indiren Erdoğan, Hazine’nin borçlanma faizinin tam 6 puan artmasına sebep oldu. Madem nas diyorsun, sen Merkez Bankası’nın faizine karşısın da Hazine’nin ödediği faizine karşı değil misin? Senin anladığın şekliyle nas, sadece Merkez Bankası faizi için mi geçerli? Senin yanlışların yüzünden bu ülkenin hazinesi tam 6 puan daha fazla faiz ödemeye başladı. Üstelik bu faizler bütçeden, milletten toplanan vergilerle ödeniyor. Merkez Bankası’nınki aldığı faiz, Hazine’ninki verdiği faiz. Erdoğan’ın bundan bahsettiği yok.”

 

‘Bir ülkenin hazinesi vatandaşına başka para birimiyle borçlanır mı?’

“Kendi vatandaşımız kendi paramıza haklı olarak güvenmiyor. Hükûmet de çözüm bulmuş; dövize endeksli tahvil. Merkez Bankası’nı döviz borcuna batırdıkları yetmiyormuş gibi, bir de ülkenin hazinesini, kendi vatandaşına, dövize endeksli bir şekilde borçlandırmaya başlıyorlar. Ülkeyi o eski döneme yeniden sürüklüyorlar. Bir ülkenin hazinesi, kendi vatandaşından borçlanırken, başka bir ülkenin para birimiyle borçlanır mı? Hani millîlik? Hani yerlilik?”

 

Sağlık çalışanlarını mesleklerinden soğutan koşulları ortadan kaldıracağız

“Zor şartlarda çalışan sağlık çalışanlarımız sesini duyurabilmek için bugün grev yapıyor. Temennimiz, en kısa sürede bu adaletsizliğin sona ermesi ve sağlık çalışanlarımızın huzurlu çalışma ortamının tesis edilmesi. Ancak, bu iktidarın bunu yapma kapasitesi kalmadı. Bizim hedefimiz, bizim planlamamız çok açık: Sağlık çalışanlarını mesleklerinden soğutan koşulları ortadan kaldıracağız.  Tedaviyi alanın da verenin de memnun olduğu bir sistemi oluşturacağız.”

 



Anahtar Kelimeler: BABACAN’ İDDİALARINA TEPKİ

Ankara

28.03.2024

  • İMSAK 05:07
  • GÜNEŞ 06:32
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:35
  • Perşembe 21.3 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli