Altındağ’da işçiler eşit ücret mücadelesi veriyor

Altındağ’da işçiler eşit ücret mücadelesi veriyor

Altındağ Belediyesi ve Hizmet-İş arasında yapılan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, işçiler düşük ücrete karşı sendikayı grev kararı almaya çağırdı.

Altındağ Belediyesinde düşük ücrete karşı çıkan işçiler, hem sendikacılarla hem de patronla mücadele ediyor. Geçen yıl Hizmet-İş’ten istifa eden işçiler, şimdi de iş bırakmak için imza toplayınca işten atıldı. Tepkiler üzerine işçiler geri alınırken yasananları anlatan bir işçi de “Büyükşehirde çalışan biriyle, Mamak’ta çalışan biriyle ben aynı parayı almalıyım diye düşünüyorum. Oradakiler 13 bin civarı, ben 10 bin civarı alınca olmuyor. Bunun için mücadele veriyoruz” dedi.

Altındağ Belediyesi ve Hizmet-İş arasında yapılan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, işçiler düşük ücrete karşı sendikayı grev kararı almaya çağırdı. Grev yapmak için işçiler kendi aralarında imza toplarken Altındağ Belediyesi 12 işçiyi işten attı. 14 Mart günü Fen İşleri Kampüsünde bir araya gelen işçiler, atılan işçilerin geri alınmasını, TİS’te ücretler ve diğer haklar açısından iyileştirme yapılmasını talep etti. İşçilerin tepkilerinin ardından belediye tarafından atılan işçiler geri alındı.

"VAAT VAR, ADIM YOK"

Görüştüğümüz bir işçi süreci şöyle anlattı: “Bizim maaşlarımız çok az, bundan şikayetçiyiz. Son yıllarda az maaş aldığımızı dile getiriyorduk sendikamıza. Bundan bir yıl önce de sendika bizim için hiçbir şey yapmayınca sendikadan çıkalım dedik. 100 kişi sendikadan istifa ettik. Altındağ Belediyesi başkanı ve sendikacılar bize baskı yaptılar, sendikaya geri geleceksiniz diye. Geri aldılar bizi...”

Yakın zamanda, yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücretlerde bir düzenleme yapılmayınca yeniden sendikaya gittiklerini anlatan işçi, “Sendika da ‘Tamam, greve gideriz’ dedi. Sendikadan çıkın diye belediye baskı yapmaya başladı. Sendikayla inatlaşmış. 12 kişiyi işten çıkardılar. Mesaj gelmiş belediyeden. Belediyede çalışanlar birlik oldu. Sendika araya girdi. İnsanlar toplandılar Fen İşleri Kampüsünde. Sonra işe geri alındılar. ‘Haklarınızı savunacağız, düzelteceğiz’ dediler. Milleti de sakinleştirmiş oldular. Sonra işçiler de geri alındı. Yani belediyle ile sendika atıştı, olan işçiye oldu. TİS sürecinde yine sorunlar var halen. Sendika onu da çözeceğiz diyor ama sanmıyorum çözeceklerini. Sürekli vaatler ama atılan adım yok.”

"DAHA İYİ ŞARTLAR İSTİYORUZ"

Taleplerini aktaran işçi, “Başka belediyeler promosyon aldılar 20-30 bin lira. Bize hâlâ bir şey vermediler. Verdikleri 10 bin lira. Cumartesi 45 saatimiz doluyor mesela ama akşama kadar bizi çalıştırıyorlar senelerdir. Fazla mesai ücreti de vermiyorlar. Yemek paramız 9 liraydı. Onu biraz daha yükselttiler. Daha iyi şartlarda yaşamak için de bir araya geldik” dedi.

Diğer belediyelerde işçiler ne kadar ücret alıyorsa aynı ücreti almak istediklerini belirten işçi, “Aynı işi yapıyoruz, büyükşehirde çalışan biriyle Mamak’ta çalışan biriyle ben aynı parayı almalıyım diye düşünüyorum. Ama arada dağlar kadar fark olunca olmuyor. Bunun için mücadele veriyoruz. Ama en büyük hata ne sendikanın ne belediyenin. En büyük hata işçilerin çünkü birlik olamıyoruz. İmza topluyoruz, sendikadan çıkıyoruz. Girin diyorlar geri giriyoruz. Artık işçiler köle olmuş, ne deniyorsa yapıyorlar. Biz belediyede bir birimde 130 kişiyiz. Ayakta durabilsek bu kadar işçiyi işten çıkaracak halleri yok. İmza toplayalım, greve gidelim, çoluğumuz çocuğumuz daha iyi koşullarda yaşasın diyoruz ama harekete de geçmiyoruz. Geçince de böyle anlık patlamalar oluyor ama sonra da sönüveriyor. Yeni bir hak da kazanamayız böyle olunca” dedi.

 



Ankara

27.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:14
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı