Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde Kedi ve Fare Oyunu

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde Kedi ve Fare Oyunu

Haziran ayına damgasını vuran Gezi Parkı eylemlerinin depremi Temmuz Ayı Ankara Büyükşehir Belediye meclisini yine sarstı.

 Ankara`ya yapılacak hizmetlerin önüne geçen gezi parkının Vandalizm müzesi tartışmalarının yanı sıra Atatürk Orman Çiftliğine yapılması istenen  `yapay köy` rafa kalktı. CHP`li Meclis üyeleri ve Başkan Gökçek arasında uzun süren kedi fare oyununa dönen kelime oyunları ile meclis uzun bir tartışmaya ev sahipliği yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek`in başkanlığında bir araya gelen Meclis üyeleri Ankara`da hasar gören Otobüsler, duraklar ve caddelerde  oluşan hasarların "Vandalizm Müzesi" olarak sergilenmesi kararı ile sonuçlandı.  CHP`li meclis üyeleri karara tepki gösterirken MHP`li meclis üyeleri bu olayın müze değil sadece sergilenmesine onay verdiklerini dile getiridi.

"Vadalizm Müzesi" olarak hasar gören  her türlü araç ve gereç teşhir edileceği müze ile başyan tarışmada CHP`li meclis üyeleri olayların Gezi parkı değil Başbakan`ın İki Ayyaş Tartışması ile başladığını ifade etmeye çalışarak tepki gösterirken Başkan Gökçek CHP Ankara İl Başkanlığı  Önünde İki Ayyaş eyleminin görüntülerini Meclis salonunda yayınladı.  Mecliste yarım saat boyunca süren CHP`li meclis üyeleri ve Başkan Gökçek arasındaki tarışma oy çokluğu ile "Vandalizm Müzesi" Kararı ile sonuçlandı.  

            Meclis gündemine gelen iki ayrı Başkanlık Yazısı ile eylemler sırasında tahrip edilen kamu mallarına ilişkin eldeki materyallerin sürekli teşhir edilmesi değerlendirildi. Konuya ilişkin Başkanlık Yazılarında, “Özellikle Kızılay ve civarında yoğunlaşan terör olayları neticesinde 26 otobüs, 48 otobüs durağı değişik boyutlarda tahrip edilmiş, BELSO’ya ait 6 minibüs yakılmış, 167 adet sinyalizasyon, 64 adet trafik levhası, 74 adet bilboard ve raket pano, Kızılay Belediye Binası Sergi Salonu, kameralar, aydınlatma direkleri, cam bariyerler, bordür ve kaldırımlar, Kızılay binasına ait cephe giydirme malzemeleri, Kızılay Meydan Saati tahrip edilmiş, ayrıca itfaiye araçları, yol süpürme araçları zarar görmüştür” bilgisi verildi.

CHP`li Meclis Üyeleri İki Ayyaş`ı Hatırlattı

Kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği dile getirilen yazılardan birinde “olaylara ilişkin broşür, CD ve flash disk hazırlanarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi” gerekliliği dile getirilirken, diğerinde tahrip edilen araçların ve ilgili materyalin devamlı teşhir edileceği “Vandalizm Müzesi” kurulmasının düşünüldüğü ifade edildi. Gündem maddeleri ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak ve Meclis üyesi Ali Ergin, konuya ilişkin müzelerde insanlara ders olması için insanlara yapılan saldırılar sergilenir, CHP Ankarta İl Başkanlığı ve Ankara Milletvekkileri tepkisi ilk olarak Başbabak`ın "İki Ayyaş" açıklamasına oldu" konuyu saptırıyor ve yapılacak müze ile halkı şiddete tahrik ediyorsunuz" tepkilerini verdiler. 

"Müzenin Dışında CD, Broşür Dağıtılacak" 

 Eleştirilere yanıt veren Başkan Gökçek ise Çatak’ın söylediklerine katılmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

 “Çok açık ve net görüldü ki bu iş organize edilmiş, içinde pek çok siyasi parti de var. Bunların haricinde birçok yasadışı örgüt de var. El ele çalışarak bunu yaptılar. Ankara’da başlayan hareket doğrudan doğruya Başbakanlık’ın işgali için yapılmıştır. 1200 kişi bu iş için görevlendirilmiştir. Başbakanlık makamına oturularak, oradan okunacak olan bildiri bile şu anda polisin elindedir. Her şey net olarak ortaya çıkmıştır.”

 Türkiye’de toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin belli yasalara tabi olduğunu anımsatan Başkan Gökçek, CHP İl Binası önünde yapılan eylemlerin “masum” olmadığını vurgulayarak, “Güvenpark önü hiçbir zaman miting alanı olarak kimseye verilmemiştir. Valilik, bizim, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Bayramını kutlama programı için dahi Kızılay’ı vermemektedir, değil ki size miting için versin. Orada miting yapamazsınız. Böyle yasal bir hakkınız yok. Yasadışı yaptığınız eylemleri de milletvekilleri gelerek, pazarlık yaparak, yasa içi hale getiremez, böyle bir şey yok” diye konuştu.

 “ÇÖZÜM SANNDIKTA”

 İşin çözümünün “sandık” olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, şunları söyledi:

 “İtimat etmiyorsan, gider beni vatandaşa şikayet edersin. ‘Bu adamlar böyle böyle haksızlık yapıyor’ dersin. Vatandaş da der ki, ‘doğru arkadaş ya, sen git AK Parti, getirdim CHP’yi’. Sandıktır bu işin çözümü. Hem azınlık olacaksınız, hem çoğunluğa hüküm edeceksiniz. Siz Çankaya Belediyesi’nde AK Partili meclis üyelerinin hangi dediğini yapıyorsunuz? İşinize gelince demokrasi, çoğunluk, işinize geldiği zaman masallar.”

Başkan Gökçek, “Ölenlerin analarını da gösterin, analar ağlıyor” diyen CHP’li meclis üyesinin sözüne ise sert yanıt verdi.

 “Eğer analar ağlıyorsa sizden dolayı ağlıyor” diyen Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz o çocukları sokağa döktünüz, siz onları dövüştürdünüz kavga ettirdiniz. Ondan oldu. Sizsiniz bunun sorumlusu. Hem çocuğu sokağa dökeceksin, hem polisle çatıştıracaksın, hem vatandaşla çatıştıracaksın. Ondan sonra başına bir iş gelince ‘Niye bunu yaptın’, diye soracaksın. Efendim polis aşırı güç kullanılıyormuş. Polis kalkıp bunlara havai fişek mi attı, polis bunlara kalkıp Molotof kokteyli mi attı, sapanla taş mı attı? Ne yaptı polis? Sataştır, sataştır, sataştır. Polisi sonuna kadar tahrik et. Sonra de ki polise, ‘sen bana gaz atma’. Atacak tabi. Polis Görevini yapıyor.”

İSTİKLAL GAZİLERİNİN KABİRLERİ YENİLENECEK

 Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alınan bir başka Başkanlık Yazısı da Karşıyaka Mezarlığı bünyesinde bulunan İstiklal Savaşı Gazileri’ne ait kabirlerin, eski, yıpranmış ve kırık vaziyette bulunmasını gündeme getirdi. Oybirliği ile kabul edilen Başkanlık Yazısı doğrultusunda Karşıyaka Mezarlığı’ndaki İstiklal Savaşı Gazilerine ait kabirlerin üst yapısı Büyükşehir Belediyesi tarafından bedelleri karşılanmak üzere yeni ve düzgün bir şekilde yaptırılacak.

HER EVE BİR BAYRAK

Mecliste gündeme gelen bir başka Başkanlık Yazısı ile resmi bayramlar ve önemli günlerde pencerelere asılması için Ankara’da her eve bayrak dağıtılması karara bağlandı.

 AOÇ`ye `yapay köy` rafa kalktı

Atatürk Orman Çiftliği`ne kurulması istenen yapay köy fikri kabul görmedi. Ankara Büyükşehir Meclisi, Kent Konseyi`nin tarım ve hayvancılık kültürünün yaşatılması için bir köy kurma projesini reddetti.

Bu fikir başta sivil toplum örgütleri olmak üzere tüm kesimlerin tepkisini çekti.

Gezi Parkı eylemleri sonrasında başlayan forumlardan biri olan AnıtPark Forumu’nda köy fikrine karşı eylem yapma kararı alındı. Ankara’daki diğer 11 forum da eyleme destek kararı aldı.

‘AOÇ bırak dağınık kalsın’ sloganıyla 10 Temmuz akşamı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Melih Gökçek, eyleme tedbir için Ankara parklarında görev yapan güvenlik görevlilerini Büyükşehir belediyesi hizmet binası önüne yığmasıyla ortam gerilmişti.  

10 Temmuz Çarşamba görüşülmesi beklenen köy kurulması maddesi 12 Temmuz Cuma görüşüldü. Gökçek AK Partili üyelerden red oyu kullanmalarını istedi. Köy fikri mecliste çoğunluk oyuyla reddedildi.

Anıtpark Forumu’ndan Önder Algedik, forumların çağrısı ve Ankaralılar’ın desteği ile AOÇ içerisine köy kurma projesi iptal olurken forumlarda kent muhalefetinin yükseltilebileceği ve somut kazanımlar elde edilebileceğinin görüldüğünü belirtti.

Gökçek: Hastag #direninayılar olsun

Gökçek önceki gün twitter hesabından da Kent Konseyi’nin Ankara’nın bir köy yaşantısını Atatürk Orman Çiftliği’nde bir köşesinde müze olarak sergilemesini teklif ettiğini ancak teklifin mecliste uygun görülmediğini duyurdu. Gökçek ayrıca köy fikrinin bahane edilerek Gezi Eylemleri’ne devam edilmesinin planlandığını belirtti. Gökçek , eylem yapacaklara fikir vermekten de geri kalmadı. Gezi olaylarında ortaya çıkan ‘#direngezi’ hastag’ine gönderme yapan Gökçek, AOÇ’ndeki hayvanat bahçesindeki ayıların kurtulması için eylemcilerin ‘#direninayılar’ hastag’ini kullanmalarını önerdi.

İSİMSİZ YOLLARA YENİ İSİMLER

Oybirliği ile kabul edilen İsimlendirme Komisyonu raporlarıyla da Çankaya ilçesi sınırlarında bulunan 1800. Caddeye Kırgız Edebiyatçı ve Siyasetçi Cengiz Aytmatov, Yenimahalle Gayret Mahallesi’ndeki 1 numaralı isimsiz yola Oruç Reis, 2 numaralı isimsiz yola Piri Reis, Kardelen ve İlkyerleşim mahalleleri sınırından geçen 2113 cadde ve birleştirilen 1940 caddeye de Kılıçarslan Caddesi isimleri verildi.

Aşağı Yurtçu ve Yukarı Yurtçu’da 404 isimsiz cadde ve sokak; Hacı Bektaş Veli, Piri Reis, Sultan Mahmut, Genç Osman, Katip Çelebi, Ali Kuşçu, Sultan Fatih, Turgut Reis, Vatansever, Osmanlı, Abdülhamit Han, Timur Han, Şevval, Emir Sultan, Gelibolu, Eyüp Sultan, Seyit Onbaşı, Yahya Çavuş, Kırım, Barbaros Hayrettin, Ali Semerkandi, Beyazıd, Ahmet Yesevi, Kuba, Feyza, Vahdet, Farabi, Selim Paşa, Oruç Reis, Aziziye, Piyale Paşa, Selimiye, İbni Sina, Fetih, Estergon, Berat, Fatih, Hicret, Mimar Sinan, Uluğ Bey, Akabe, Mehteran, Buhara, İmam Gazali, Reyyan, Safahat, Battami, Fuzuli, Evliya Çelebi, Biruni, Kamer, Yunus Emre gibi önemli kişiler, tarihi değeri olan isimler ve sıralı rakamlar ile adlandırıldı.  Ayrıca Yenimahalle Yapracık’ta 26, Alacaatlı’da 354, Dodurga’da 102, Kardelen’de 2, Ballıkuyumcu’da  67, Akyurt’ta 16, Etimesgut Yeşilova’da 54 isimsiz cadde ve sokağa rakamlardan oluşan yeni isimler verildi.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

09.05.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:32
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:42
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:31
  • Perşembe 22.8 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cuma 22.9 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 19.4 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı