Ankara Büyükşehir`de Olağanüstü Toplandı

Ankara Büyükşehir`de Olağanüstü Toplandı

Kamuoyunda Mühye 902 Parsel olarak bilinen Yeni Güneypark Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplandı.

 Bölgedeki plan değişikliği meclisi ikiye böldü. CHP ve MHP`nin itirazına rağmen değişiklik oy çokluğuyla geçti.

 

Büyükşehir Belediye Meclisi, önceki gün olağanüstü toplandı. Tek gündem maddesi ‘Yeni Güneypark Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi` olan meclis toplantısı tartışmalı geçti. ‘Yeni Güneypark Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi`ndeki 1/5000 ve 1/25000 ölçekli nazım imar planı değişikliği meclisi ikiye böldü. Planlar CHP ve MHP grubunun muhalefetine rağmen oy çokluğuyla geçti, tescil harici 24 hektar alan daha proje alanına katıldı. CHP Grup Başkan vekili Yaşar Çatak, toplantının usulüne uygun olmadığını belirtirken, meclisten geçirilen plan değişikliğinin proje ile ilgili Danıştay 6. Dairesi`nin iptal ve yürütmeyi durdurma kararı gerekçelerine de aykırı olduğunu dile getirdi. Çatak, ‘İstisnai ve usulsüz olağanüstü` olarak nitelendirdiği toplantı ile ilgili şu bilgileri verdi:

 

‘USULÜNE UYGUN YAPILMADI`

 

“Büyükşehir Belediye Meclisi acil durumlarda ve yılda en fazla üç kez toplanabilir. Toplantı için yasada öngörülen üç gün önceden üyelere yazılı çağrı koşuyu yerine getirilmedi, sadece belediyenin internet sitesine küçük bir yazı kondu ve grup başkanları da telefonla arandı. Belediye Meclisi`nin 10 gün sonra normal bir toplantısı vardı, bu rapor o zaman da gelebilirdi. ‘Acil durum denildi` ama burada acil bir durum söz konusu değil. Belediyenin borcu vardır, acil ödenmesi gerekiyordur veya personelin çalışabilmesi için bir karar alınacaktır bu sebeple olağanüstü toplanabilir. Bu toplantı usulüne uygun yapılmadı.

OLAĞANÜSTÜ DEĞİŞİKLİK

 

Büyükşehir Belediye Meclisi bu projeyi 10.10.2011 tarihli 3006 kararıyla onaylamıştı ve 5. İdare Mahkemesi ihtar kararı vermişti. Bu konularda verilmiş 4 tane yürütmeyi durdurma kararı da vardı. Bunlardan 1/5000`lik ile ilgili olan ikisi kaldırıldı fakat diğer iki yürütmeyi durdurma kararı devam ediyor. İki yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldığı gerekçesiyle 1/25000`lik uygulamaya çalışarak olağanüstü toplantıyla meclisi topladılar. Ayrıca, yeni gelen teklifle Güneypark sınırının kuzeydoğusunda tescil harici 24 hektar alanın planlama onama sınırına katıldı. Yürütmeyi durdurma kararı gerekçeleri için net kararlar var, şimdi getirdikleri plan değişikliği bu kararlara uymuyor ayrıca Danıştay 6. Dairesi`nce farklı esas numaralarıyla görülmekte olan diğer davalarda verilen yürütmeyi durdurma kararlarının, kaldırıldığına dair bir belgenin başkanlığa ulaşmadığı gerekçeleriyle olumlu oy vermedik.”

4 ÜYE MUHALİF OLDU

İmar ve Bayandırlık Komisyon Raporu`nda ise “1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planları ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifleri hakkında Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu`nun bozma kararlarındaki gerekçeler de dikkate alınarak bir karar alınması gerektiği” dile getirilerek “İmar planı teklifinin onayı komisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi. Başkan ve 8 üyenin bulunduğu komisyonda ikisi CHP`li ikisi MHP`li 4 üye rapordaki karara muhalif oldu.

 

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ

Danıştay 6. Dairesi, “Kamu yararı ve güvenli mekanların oluşmasına engel olduğu” gerekçesiyle Yeni Güneypark Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi`nin yürütmesini durdurmuştu. Başkent`in güneyinde TRT Genel Müdürlüğü ile komşu Turan Güneş Bulvarı ve İmrahor Vadisi`ne cepheli Mogan ile Eymir gölü manzaralı 1 milyon 850 bin metrekare alanı kapsayan proje ile ilgili TMMOB Şehir Plancıları Ankara Şubesi tarafından açılan dava sürecinde oluşturulan bilirkişi raporundaki “Kamu yararı ve güvenli mekanların oluşmasına engel olduğu” tespitleri esas alınarak Danıştay 6. Dairesi tarafından oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

04.05.2024

  • İMSAK 04:00
  • GÜNEŞ 05:38
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:53
  • YATSI 21:24
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli