Ankara sahipsiz

Ankara sahipsiz

Ankara´nın sosyal, kültürel, ekonomik ve tarihi değerlerinin yanlış proje ve politikalar nedeniyle kaybolduğunu belirten Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özaslan, Ankara milletvekilleri ile belediye başkanlarını eleştiri yağmuruna tuttu.

Atatürk´ün Ankara´ya gelişinin 96. yıldönümünü bugün çeşitli etkinliklere kutlayacaklarını belirten Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özaslan, buna karşın Ankara´nın birçok noktada değerlerini kaybetmesi nedeniyle üzgün olduklarını söyledi. Özaslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Önceden Ankaralı denince hanımefendi, beyefendi insanlar akla gelirdi. İdari yapının yanlış politikaları nedeniyle kent imajı çok değişti. Şimdi Ankaralı denince ‘Angaralı´ diye tabir edilen kaba-saba, müstehcen ve argo konuşan insanlar akla geliyor. Bu durum gerçek Ankaralıları çok üzüyor. Bu şehir müzisyen, ressam, heykeltraş, edebiyatçılarıyla anılırken şimdi apayrı bir ekol yaratıldı. Geleneksel Ankara ezgileri, o sanatçılarla beraber gitti. O boşluğu ise alt kültürden gelen, yetenekli ama eğitim alma şansı bulamamış insanların doldurduğu bir ekol oluştu. 

BAŞKENTLİ OLMAK GURURDUR

Ahiler şehri Ankara, ürettiği kumaşlarla bir ekonomi sektörü oluşturmuştu. Ankara, tüm dünyaya tiftik kumaşlar satan büyük bir fabrikaydı. Şimdiye tiftiği üretecek keçi dahi kalmadı. Ekonomik anlamda İstanbul koşar, İzmir yürürken, Ankara dizlerinin üzerinde bile duramayan, emekleyen bir şehir durumunda. Bu şehre, hak ettiği kadar kamu yatırımları yapılmıyor. Ankara, Türkiye´nin vitrini ama maalesef sahipsiz. Ankara´nın milletvekilleri, Ankara´ya sahip çıksın. Başkentli olmak bir gururdur. Ankara siyasi anlamda temsil krizi yaşıyor.

YATIRIMLAR BOŞA GİTTİ

Merkezi otorite yatırım yapmıyorsa yerel yönetimlerin kaynaklarını iyi kullanması lazım ama o da yok. O noktada, şehrin kaynaklarının Kızılırmak gibi ölü bir projeye yatırıldığını görüyoruz. Atatürk´ün emaneti Atatürk Orman Çiftliği gibi güzelim mesire alanına, ucubelerle dolu büyük bir panayır (Ankapark) yapılıyor. Ankara kimliğiyle bağdaşmayan dinozorlar falan. Yüz milyonlarca yatırım boşa gidiyor.

BÖYLE İDARECİLİK OLMAZ

Dünyanın en güzel kale kenti, Ankara Kalesi´dir. Niye 17-18´inci yüzyıl görünümüne getirmiyoruz. Turizm merkezi yapalım Ankara Kalesi´ni. Derelerimizi ayaklandıralım. Ama bizim yerel yönetimler ne yapıyor, sağa sola yapay kale yapıyor. Fıskiyeler, havuzlar yapacaklarına tarihe sahip çıksınlar. En son Ankara Kalesi´nin girişine kocaman bir havuz yapıldı. Bu havuz, ecdadın kalbine vurulmuş bir hançerdir. Kentsel dönüşümle şehri yeniliyorlar sözde ama eski konutlar yerine film platosu gibi yapılar dikiliyor. Böyle idarecilik olmaz.”

SEYMEN DÜĞÜNDE OYNAMAZ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün “Seymenlik Geleneği´ni yaşatın” talimatıyla 1932 yılında kurulan Ankara Kulübü Derneği´nin Seymenlik Geleneği´ni yaşatmaya devam ettiğini belirten Özaslan; şunları söyledi: “Seymenlik, Osmanlı ordusundaki Yeniçeri´nin eskisidir. Milli mücadele, Atatürk ile özdeşleşmiş gönüllü bir sivil insiyatiftir. Böyle milli bir kurum ucuzlaştırılıp, paspas konumuna getirilirse anlamını kaybeder. Seymenlik sadece bir oyun ya da müzikle ilgili değil, folklör ekibi değildir. Böyle bir kurumu paralı düğünlere sokabilir misin? Bunları bilmeyen birileri Seymen kıyafeti giyip, parayla düğünlerde oynuyor. Seymen, öyle düğünde falan oynamaz. Hele para karşılığı hiç oynamaz. Seymen ekipleri olarak milli bayram ve kamu yararına etkinliklerde görev alıyoruz. İzlemek isteyen oralara gelsin.”
Ankara Kulübü Derneği´nin Yenimahalle´de kurduğu Ankara Konağı´nda seymen ve Ankara kültürü yaşatılmaya çalışılıyor. Özaslan´ın Seymen ve Ankara kültürüne ait kıyafet, eşya, takı ve mutfak eşyalarından oluşan kişisel koleksiyonu da Ankara Konağı´nda sergileniyor.

 

SEYMEN ALAYI DEVAM ETMELİ

Her yıl ‘Atatürk´ün Ankara´ya Gelişi´ olarak kutlanan 27 Aralık tarihinin, tüm Türkiye´de coşkuyla kutlanması gerektiğini belirten Ankara Kulübü Derneği Onursal Başkanı Dr. Bülent Kalıpçı, şöyle konuştu: “Atatürk´ün Ankara´ya geldiği tarih olan 27 Aralık´ı, Ankaralılar olarak coşkuyla kutluyoruz. Her yıl, Atatürk´ün Ankaralılarla ilk kez kavuştuğu Dikmen sırtlarından başlayarak, büyük bir coşku ile Ulus´a kadar yürüyoruz. Seymen Alayı ile yapılan bu yürüyüş maalesef son 4-5 yılda kaldırılmaya çalışılıyor.”

ATA´YA COŞKULU KARŞILAMA

Başkent´te, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Ankara´ya gelişinin 96´ncı yıl dönümü kutlamaları bugün saat 09.00´da yapılacak Anıtkabir ziyareti ile başlayacak. Kutlamalar çerçevesinde saat 13.00´te Dikmen Keklikpınarı´nda, Ankara Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi´nin de katılacağı resmi tören düzenlenecek. Saat 15.00´te Ankara Garı önünde toplanacak olan Ankaralılar, Seymen Alayı korteji ile Ulus´taki Atatürk Heykeli´ne yürüyecek. Kutlamalar, Nazım Hikmet Kültür Kongre ve Sanat Merkezi´nde saat 18.30´da başlayacak Atatürk Ankara´da Kutlama Gecesi ile sona erecek.Hürriyet



Anahtar Kelimeler: Ankara sahipsiz

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı