Ankara Siyasetinde Son Kartlar açıldı.

Ankara Siyasetinde Son Kartlar açıldı.

Tüm adayların belediye seçimleri yarışında kader birliği yapacağı listeler belirlendi. Listeler de isimler açıklandı , istifaları ve kavgaları beraberinde getirdi.

Ak parti listelerinde genel olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek`e yakın isimler ilçelerde ilk 5`te kendilerine yer bulurken ,CHP`de Mansur Yavaş`ın CHP`yi MHP`leştiriyor iddiaları da asılsız çıktı. CHP partililerin dışında MHP`den Mansur Yavaş için istifa eden isimlere listeler de yer vermedi. CHP ilçeler de oluşturduğu listelerde yer alan isimler partili ilçe yöneticilerinin yakın akrabaları ve genel merkeze yakın temastaki isimlerin olması dikkat çekerken bir çok ilçede kadın, gençlik ve engelli kotasından girecek isimlerin listelerde seçilmeyecek yerlerde olması dikkat çekti.

MHP`de ise strateji Ak parti oylarını bölme yönünde. MHP Ankara genelinde meclis üyesi listelerin de ilçelerdeki hemşeri yoğunlukları ve Ankaralı olan isimleri ön plana alınmış gözüküyor. Özellikle Ak Parti`den MHP`ye geçmiş ve cemaatçi olarak bilinen isimlere Mamak ve sağ görüş ağılıklı ilçelerde oluşan listeler kamuoyuna yansırken kadın ve gençlere yer verilmemesi ve eğitim seviyesinin çok fazla baz alınmaması yine detaylar arasında. İnternet sitemiz www.Angaragazetesi.net`ten açıklanan listeleri siz okuyucularımız ulaşabilirsiniz.

İşte Angara Gazetesi Beril Çuhadaroğlu`nun kaleminden meclis üyelikleri analizleri ve siyasi partilerin Ankara seçimlerine aylar kala son durum gelişmeleri ;

Ak Parti Kadroları Yeniliyor

Ak Parti Ankara genelin de yaptığı meclis üyelik listelerinde özellikle gençlik ve kadın kollarına geniş yer vermiş durumda. Geçmiş dönemler de meclis üyeliği yapmış, özellikle iş adamı kimlikleri ile Ak Parti içinde yer alan adaylar ise listelere geri sıralarda bırakılmış isimler arasında yer alıyor. Öte yandan Ak parti adaylarının listelerin de yer alan ilk 5`de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek`e ve Genel merkeze yakın bazı isimlerin yer alması dikkat çekiyor. Ak Parti CHP`nin kalesi olan Çankaya`da ise farklı bir strateji uyguluyor Barış Aydınla hem ticari gücü hem de gençliği hedef alarak seçim almayı hedefliyor. Çankaya`da Ak parti kazanamasa da bu dönem meclis üyesi sayısını ciddi oranda artıracağa benziyor. Mamak Ak Parti`de ise dengeler tamamen değişti. Mevcut Başkan Mesut Akgül tüm kadrolarını Gençlik ve Kadın kolları üyeleri üzerine listesini oluştururken geçmiş dönemde partiye hizmet etmiş isimlere bu dönem yer vermediği gözleniyor. İlçe Başkanın Abdullah Muhammed Özer ile yeni bir genç liste ile seçim yarışında yerini alırken bu dönem Mamak`ta farklı bir sürece de dikkat çekiyor.

Keçiören ve Sincan Ak Partinin Kırık Dalı

5 yıldır her iki ilçede de mevcut yapılar üzerinde sadece onarım ve belediye başkanlarının ziyaretleri dışında hiç bir çalışma yapılmamakta. Bu iki ilçe Başkanlarına en büyük desteği veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ak Parti sayesinde alanda yerlerini almaktalar. Belediye başkanı olarak ilçe sakinlerinin yaşamlarını kolaylaştıracak bir çalışma yapılmazken basına da yansıyan büyükşehir açılışları belediye başkanlarının da ziyaretleri. İlçe sakinleri Ak parti listelerine bu nedenle pek fazla önem vermemekte ve iktidar partisi gücü ile listeye girecek olan meclis üyeleri de büyükşehirde sadece Melih Gökçek`in çalışmalarını kolaylaştırmak için değer kazanmış isimler olacak.

Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna devlet su işlerinin yaptığı çay temizleme çalışması ve devletin metroyu hizmete geçirmesini kendine mal etmeye çalışırken Keçiören`de de büyükşehir`in yapmış olduğu hizmetler ile kendi reklamlarını yapmakla yetinmek zorunda kaldılar.

Ak Partide en sıkıntılı ilçe Etimesgut ve Yenimahalle

Etimesgut ve Sincan Ak partinin hedef biçtiği ilçelerden ama Etimesgut`ta Rıza Gezer yerel aday olarak destek alırken diğer siyasi partilerin belediye başkanları ile olan kavgası puan kaybettirdi. Öte yandan açıklanan listelerde büyük tepkilere neden oldu. Barışçıl kimliği ile bilinen Gezer`in listesin de özellikle Sincan bölgesinden yazılan isimler Etimesgut`ta partililer tarafından pek kabul gördüğü söylenemez. Seçimlerin başında iki Ankaralı yerel aday olarak alanlara çıkan Rıza Gezer ve MHP Adayı mevcut Başkan Enver Demirel zorlu bir yarışın başlangıcında kıyasıya hizmet için yarışacak isim olmasına karşın Gezer`in Etimesgutlulara açıkladığı projelerin büyük çoğunluğunun büyükşehir`e dayandırılması parti içinde de çatlak seslere neden oldu. Beklentilere cevap veremediği yönünde eleştiriler alan Gezer Etimesgut Ak Partililer içinde hayal kırıklığı oluşturmuş durumda.

Yenimahalle`de ise İlçe Başkanı Ramazan Can ile arası açılan Adem ceylan hemşerilerine yönelik çalışmalarına devam ederken açıklanan listede Melih Gökçek`e yakın isimlerin liste başlarında yer alması dikkat çekiyor. Ama listede yer alan isimlerin ağırlığı gençlerden ve kadınlardan oluşurken Sincan`dan İl genel meclisi Ak Parti Grup Başkanı Ekrem Çifçi`nin ilk sıralarda yer alması Halk Ekmek Genel Müdür Yardımcısı Durali Keleş`in kontejyan ilk sıralarda yer alması dikkat çekiyor.

Metropol ilçeler de Ak Parti Gençlik ve kadın kolları Ak parti yerel yönetim kadrolarını yenilediği de gözleniyor.

CHP Listeleri Soyağacı Gibi

CHP Mansur Yavaş ile kendi içinde barış sağladı. Meclis üyelik listeleri Mansur Yavaş`tan daha büyük kavgaları parti içine getirdi. Listeler de genel merkeze yakın, ilçe yöneticilerinin akrabalarının bulunması, kadın ve geçlik kotasına önem verilmemesi, ön seçim yapılan ilçelerde tepeden atanan isimler tepkilere yol açtı. Öte yandan gençlik kolları genel başkanında listelerin açıklandığı gün il gençlik kolları başkanını görevden alması ayrı bir kavgayı da başlattı. Çankaya`dan diğer ilçelere ithal meclis üyesi atanması Pursaklar`da ilçenin istifa etmesine neden oldu. En çok itiraz edenler ise Çankaya, Keçiören ve Mamak`ta ilçe başkanlarının meclis üyelik listelerini paraya göre değerlendirildiği. Bir diğer detay ise gezi eylemlerinde aktif trol alan insanların meclis üyelik listelerinde yer alması da bir çok örgüt de yıllardır görev yapan adayın tepkilerine de yol açtı.

MHP Listeleri Ak Parti`nin oylarını bölmek için hazırlanmış

MHP Ankara Büyükşehir Adayı Mevlüt Karakaya Ankara geneli çalışmalarını sürdürürken ilçelerin yapmış oldukları listelere özellikle kadın meclis üyesi adaylarına pek rastlanmamakta. Sincan, Yenimahalle,Etimesgut`ta genç ve kadın kadrolara kısmen yer verilirken diğer ilçelerde yok denilecek kadar az isimlere imza atılmış. Özellikle MHP listelerinde Ak parti`den oy bölebilecek Ak partili ve Cemaatçi olan isimlere de yer verildiği görmek mümkün.

Şimdi sıra alanda ve televizyonlarda adaylar projelerini tartışırken meclis üyelerinin alanlarda nasıl bir çalışma sergileyeceği bekleniyor. Çünkü bugüne kadar koltuklarını garantilemeyen isimler adaylık açıklansın öyle çalışacağız diye beklemekte idi.


 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

27.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:14
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı