Ankara`da Engeller Kalkıyor

Ankara`da Engeller Kalkıyor

Türkiye?nin dört bir yanındaki görme engelli vatandaşlara telefon ve internet aracılığıyla da hizmet sunan merkez, 5 bin 490 üyesi için son teknolojik ürünlerle donatıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi, görme engelli vatandaşlara eğitim desteğini yenilenen imkanlarıyla sürdürüyor.

Türkiye’nin dört bir yanındaki görme engelli vatandaşlara telefon ve internet aracılığıyla da hizmet sunan merkez, 5 bin 490 üyesi için son teknolojik ürünlerle donatıldı.

Her türlü yeni gelişmeyi yakından takip ederek, bünyesinde değerlendiren Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu kez de eğitim amaçlı Pearl Kameralı Okuma Sistemi, Topaz Masaüstü Video Büyütücü ve Magic For Windows işletim sistemlerini Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nde kullanıma sundu.

PEARL KAMERALI OKUMA SİSTEMİ

Pearl Kameralı Okuma Sistemi ile üyeler, saniyeler içinde basılı bir dokümanı okuyabiliyor, ciltli kitap taratabiliyor, otomatik tarama yapabiliyor, gelişmiş arama seçeneği ile internetteki kütüphanelerden kitap tarayabiliyor ve download edip okuyabiliyor.

Görme yetisi hiç olmayan üyeler, taratılan kitap üstünde önemli noktalara işaretler koyarak buralara hızlı erişim yapabiliyor, özet çıkarabiliyor, bütün bunlara ilaveten kitap içine eklentiler, notlar yazılabiliyor. Az gören üyeler ise taratılan kitabı özel ayarlamalar sonrası farklı kontrastlar ve büyüklükte görebiliyor.

Okuyucu dilerse CD olarak da kitabı sesli kitap şeklinde alıp götürebiliyor, taratılan metni direkt olarak MP3 formatında ister bütün olarak isterse ayrı ayrı sayfalar halinde kaydedebiliyor, isterse de bütün sayfalar arasından istediği sayfayı MP3’e dönüştürüyor.

Sistem ayrıca sayfada kaç kelime olduğu bilgisini de veriyor, taranan metinleri Braille formatına çevirip Braille Printer’e baskı için gönderebiliyor.

 

 TOPAZ MASAÜSTÜ VİDEO BÜYÜTÜCÜ

Merkez üyelerinden az görenlerin hayatını kolaylaştıracak bir başka yenilik ise Topaz olarak adlandırılan cihaz oldu. Masadan 8.25 inç (yaklaşık 21 cm) uzaklıktaki kamerası ile ferah bir çalışma alanı sağlayan Topaz ile küçük bir vidayı sıkmak, dikiş yapmak, iğneden iplik geçirmek gibi incelik isteyen işler rahatlıkla yapılabiliyor.

Anlaşma metinlerinin küçük yazılı maddelerini okumak, telefon defterindeki numaraları, yuvarlak ya da kare hatlı şişe ve kutular üzerindeki talimatları, her türlü şekil ve boyuttaki ürünlerin üzerindeki etiketleri okumak, bulmaca çözmek gibi günlük hayatı kolaylaştıran bu cihaz, bilgisayar ekranının kullanımını da basitleştiriyor.

 

MAGİC FOR WİNDOWS

Az görenler için ekran büyütme sistemi olan Magic For Windows Programı da, yine Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nde hizmete girdi. Bu program ile az görenler bilgisayar ekranını, kişinin görebilme kabiliyetine uygun 32 kata kadar büyüterek, farklı kontrastlarda ayarlayabiliyor.

Program ile az gören üyeler de bilgisayarı normal gören biri gibi kullanabiliyor, internet vs. imkanlarından yararlanıp, kitaplarını hem sesli hem büyütmeli okuyarak, çalışmalarını hazırlayıp düzyazı alabiliyor.

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

04.05.2024

  • İMSAK 04:00
  • GÜNEŞ 05:38
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:53
  • YATSI 21:24
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli