Ankara?da Esnaf Kaybetti, Seyyar Kazandı

Ankara?da Esnaf Kaybetti, Seyyar Kazandı

Taksim Gezi Parkı`ndaki olaylara destek amacıyla başlayan ve yaklaşık bir haftadır süren eylemler, Ankara`da eczane ve medikalcılar de koruyucu maskelerin satışlarını artırdı.

Kızılay, Tunalı esnafı ise olaylar nedeni ile zor günler yaşadığının da altını çizdi. Kızılay ve Tunalı çevresinde yüksek kiralar ödeyen esnaflar olaylar nedeni ile 15 gündür işlerin dükkan kapatma noktasına geldiğini ifade etti. Eylemcilerin tepkisinden çekindikleri için hiçbir şey diyemedikleri söyleyen esnaflar olayların artık son bulmasını tepkilerin artık sandıktan verilmesini istediklerini belirterek her gün taş sopa ve gaz yemekten psikolojimiz bozuldu” dediler.

Denizi Olmayan Kentte Deniz Gözlüğü Satışı patladı

Yaşanan olaylarda gaz maskesi, bayrak, su, düdük ve seyyar yiyecek satan seyyar satıcılar 15 günde 1 yıldır yapmadıkları işi yaptıklarını ifade ederek özellikle maske ve denizi olmayan kentte deniz gözlüğü satışı patlaması yaşayan nadir iller olmayı başardık dediler.

Olaylarda çok fazla gaz ve müdahalenin içinde kaldıklarını kaydeden seyyar satıcılar hep gaz yiyip hem iş yapamaya çalışan ender bir meslek grubu olmuş oldu.

“Hem Dayak hem Ticaret Bu Olsa Gerek”

Hep sevildik hem dövüldük buna da şükür” şeklinde yorumladılar. Seyyar satıcılardan A.Ö artık olayların bitmesi hükümetin gerekeni yapması gerektiğini söyleyerek halka karşı halk yönetilmez para kazanmak her şey değil her gün şiddetle yaşar olduk” dedi.

Ankara`daki protesto gösterilerinin ardından polisin olaylarda aşırı gaz kullanmasınından dolayı, gazdan olumsuz etkilenen vatandaşlar, gaz maskesi niyetine koruyucu maskelere yöneldi. Eylemler kapsamında Ankaralılar, Sıhhiye`de bulunan medikalcilere akın etti. Daha önce başka iş yapan bazı seyyar satıcılar da ilgi yoğunluğu sebebiyle koruyucu maske satışına başlarken, kutusu 5 lira olan maskeleri, alanlarda 1 liraya satıyorlar.

"4 liraya düşürdük"

Medikal Dükkanı Sahibi Ömer Tanrıverdi, "50 adet bir kutu maskeyi 5 liraya satıyoruz. Halkın yanında olduğumuz için eylemler boyunca fiyatı 4 liraya düşürdük. Günlük 3 kutu satışımız oluyorsa bu 30 katına çıktı. Ama halkın maskeye ihtiyaç duymasıyla fırsatçılar ortaya çıktı. Kutusu 5 lira olan maskelerin tanesini 1 liraya satmaya başladılar" dedi.

"Yüzde 90 işimiz düştü"

İsa Rol ise koruyucu maske satışlarının arttığını ama müşterilerinin azaldığını söyledi, "Eylemlerin yapıldığı merkezde olduğumuz için, insanlar dışarı çıkmaz oldu. Bu yüzden müşteriler gelmiyor. Yüzde 90 işimiz düştü. Maske satışlarında 10 paket günde satıyorsak, 1 hafta da 200 paket sattık. Bugünden itibaren satışlar yeniden düşüyor zaten" diye konuştu.

"Yüzde 30 arttı"

Eczane Sahibi Mehmet Akdere de öğrenci kesimin daha çok ilgi gösterdiğini dile getirerek, rutin satışlarının 3 kat arttığını kaydetti. Herkesim vatandaşın koruyucu maske aldığını söyleyen Mahmut Ejder de, filtreli ve normal 6 - 7 çeşit maske olduğunu ve satışlarının yüzde 30 arttığını belirtti.

"1 hafta da 200 bin tane"

Toptan satış yaptıklarını da ifade eden Fatih Elibol da "Bir hafta da 200 bin tane koruyucu maske sattık. Filtre maskelerin fiyatları daha pahalı 10 lira ile 35 lira arasında değişiyor. Seyyar satıcılar daha pahalıya sattı ama onların da hakkı meydanlarda gaz yediler para kazanmak için" diye konuştu.

"Sektör değiştirdim"

Seyyar satıcı Durmuş Bakır, daha önce çorap sattığını belirterek, "Kendime olaylar yatışana kadar yeni bir sektöre geçtim. Hem eylemciler hem de vatandaşlar koruyu maskelere ilgi gösterdi. Bende gaz yiyorum ama herkes alıyor bunları. Tanesini 1 liraya satıyorum. Şimdiye kadar neredeyse 2 bin lira kazandım" dedi.

Haber: Beril Çuhadaroğlu 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

06.05.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:36
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:27
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.6 ° / 6.9 ° Güneşli