Ankara'daki sağlık emekçileri: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz

Ankara

Ankara'da sağlık emekçileri, üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini protesto etti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde eylem yapan Ankara’daki hekimler, sağlık emekçileri ve tıp öğrencileri, "İstanbul Sözleşmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası kazanımlarımızın hiçbirinden vazgeçmeyeceğiz, geri adım atmayacağız, attırmayacağız" dedi.

Ankara Tabip Odası, SES Ankara Şubesi, Dişhekimleri Odası Ankara Şubesi, tıp öğrencileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki gösterdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin bulunduğu Sıhhiye kampüsünde yapılan eyleme katılım yüksekti. Ancak polis, Hacettepe öğrencisi olmadıkları gerekçesiyle diğer üniversitelerden gelen tıp öğrencilerinin eyleme gitmesini engelledi. Öğrenciler, kimliklerine el konularak bir süre alıkonulduklarını bildirdi.

“Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” sloganlarının atıldığı eylemde yapılan açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmak, sözleşmenin güvencesinde olan yaşam ve sağlık hakkını savunmak için bir araya geldik" denildi. İstanbul Sözleşmesi’nin devletleri şiddeti önlemeye ve şiddeti yeniden üreten toplumsal yapıları değiştirmeye teşvik ettiği belirtilen açıklamada, “Uluslararası alanda kadına yönelik ve aile içi şiddetle ilgili ilk bağlayıcı belgedir. Sözleşme kadınları her türlü şiddete karşı korumayı amaçlar. Sözleşmede kadına yönelik şiddet,  ‘ev içi şiddet’, ‘aile içi şiddet’, ‘kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet’ üzerinden tanımlanmıştır. Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, cinsel taciz ve tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama dahil olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini kapsamaktadır” denildi.

Sözleşmenin cinsiyet, meslek ve yaş gibi sınırlamalar olmaksızın tüm ev içi şiddet mağdurlarının insan hakkını savunduğu, uygulanması için kadının aile, evlilik birliği içinde bulunması ya da aynı evi paylaşmasının gerekmediği kaydedilen açıklamada, bu sözleşmeden vazgeçmenin kadınlara verilmiş olan şiddeti önleme, şiddete maruz kalanları koruma, failleri adil bir şekilde yargılama sözünden vazgeçilmesi anlamına geldiği vurgulandı.

Açıklamada, "İnsanların sağlığı ve esenliğini korumayı ve yaşatmayı görev edinmiş, insan hakları ve bireysel özgürlüklerin korunması konusunda kararlı, özgür ve onurlu davranmayı ilke edinmiş sağlık emekçileri olarak bizler, toplumsal barış için, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir anlayışı hayata geçirmek için, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğimizi duyurmak için buradayız. Kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası kazanımlarımızın hiçbirinden vazgeçmeyeceğiz, geri adım atmayacağız, attırmayacağız. İstanbul Sözleşmesi bizim için hâlâ yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" denildi.

Haber: Evrensel/Ankara



Ankara

29.04.2024

  • İMSAK 04:09
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:48
  • YATSI 21:17
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı