Tarih: 01.03.2014 15:18

Ankara`nın havası Kirli Çıktı

Facebook Twitter Linked-in

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılına ilişkin ‘hava kalitesi’ verilerini açıkladı.  Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2013 yılı partiküler madde ortalamalarının (PM10) en yüksek bulunduğu hava kalitesi izleme istasyonları sırasıyla Ankara (Sıhhıye), Batman, Afyonkarahisar, Siirt, Bolu, Kahramanmaraş (Elbistan), Manisa, Sakarya, Ankara (Demetevler) ve Denizli 1 oldu.

CİNSİ VE BÜYÜKLÜĞÜ ÖNEMLİ

Havadaki partiküler parçacıkların, kirleticiler ile birlikte arttığını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Güler, bu maddelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Havayı kirleten etkenlerin artışının, partiküler madde oranlarını da doğrudan etkilediğini vurgulayan Güler, şunları söyledi:
“Partiküler maddelerin tek başına bir anlamı yoktur. Bu maddelerin havadaki oranı arttığında, havadaki diğer kirleticilerin de arttığını düşünürüz. Partiküler parçacıkların cinsi de önem taşıyor. Kurşun içeren bir maddeyse, insan ve çevre üzerinde farklı etkilerinden söz edebiliriz.

ASTIM KRİZİNE NEDEN OLUYOR

Katı ve sıvı partiküller, solunum sistemi içine girerek çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Akciğer hava keseciklerine inen parçacıklar, akciğerlerin diğer mikroplara karşı direncini azaltır, hava keseciklerinin yapısını bozar. KOAH hastalığı olan insanlarda solunum güçlüğü artar. Astım krizlerini ve kronik akciğer hastalıklarını tetikleyen bu maddeler, solunum sisteminin yapısını bozar. Kirlilik değerleri artan hava, akciğerlerde mantar üremesini kolaylaştırır. Son dönemlerde yapılan bazı çalışmalarda, partiküler madde ortalamalarının yüksek olduğu yerlerde, şeker ve kalp hastalarının durumlarının da ağırlaştığı yönünde bulgular elde edildi.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —