ARAÇLARINIZIN KIŞLIK BAKIMINI YAPTIRARAK GÜVENLİ SÜRÜŞ SAĞLAYIP,

ARAÇLARINIZIN KIŞLIK BAKIMINI YAPTIRARAK GÜVENLİ SÜRÜŞ SAĞLAYIP,

Ankara Oto Galericileri Derneği ANODER Başkanı İlkay Kalkan; sürücülerin araçlarının kışlık bakımını yaptırmaları hususunda uyararak, kışlık bakım yapılan araçların güvenli sürüşün önündeki engelleri kaldırarak kazalardan koruyacağını ve yakıt tüketimini

ANODER Başkanı Kalkan´ın açıklamaları şöyle:

“Havaların soğumasıyla birlikte araçlarda kışlık bakım yapılmaması, güvenli sürüşü engelleyeceği gibi yakıt tüketimini ve kaza riskini artıracaktır. Bakımı yapılmayan araçlar ciddi sorunlara yol açabilir.  

-Bakımı yapılmayan araç yüzde 10 yakıt kaybına sebebiyet verir-

Soğuk hava koşullarının araç motorlarının çalışmasını güçleştireceğinden kış aylarıyla birlikte bir takım önlemler alınmalıdır. Öncelikle motorun sağlıklı çalışabilmesi için soğutma suyuna donmaması için antifriz konulmalıdır. Motorun ilk hareketi zorlaşacağından akü kontrol edilmeli, su seviyesi düşükse tamamlanmalıdır. Ateşleme ve elektrik sistemindeki aksaklıklar soğuk hava koşullarında yakıt tüketimini yüzde 10 civarı artırır. Buji tırnaklarının ayarı ve temizliği yapılmalıdır. Aksi halde, her 10 litrede 1 litre daha fazla yakıt tüketilir. Buda son derece önemli bir enerji kaybına ve masrafa sebebiyet verir.  

-Kirli hava filtresi her 100 kilometrede yaklaşık 2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olur-

Soğutma sistemi ve termostat ayarı, soğuk hava koşullarına göre yeniden ayarlanmalıdır. Motor yağı eskimişse yenilenmelidir. Aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşer, parçalar daha çabuk aşınır. Hava filtresinin kirli olması soğuk havada motora benzin yönünden zengin karışım gitmesini sağlayacak ve egzozdan çiğ gaz atılmasına yol açacaktır. Kirli hava filtresi her 100 kilometrede yaklaşık 2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olur.

Kış şartlarında araçların verimli kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi, kışlık lastiklerin takılması ve lastik havalarının iyi ayarlanması gerekmektedir.

Sürücüler genellikle masraftan kaçtıkları için zorunlu periyodik bakımların dışında bakımlar yaptırmamaktadır. Lakin motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yüksel maliyet getirmediği gibi kışlık bakım masrafından kaçınmak daha büyük sorunlara yol açabileceği gibi yakıt sarfiyatındaki artışla da sürücüye uzun vadede daha pahalıya mal olacaktır.

-Bakımı yapılmayan araçlar sürüş güvenliğini de düşürerek kazlara sebep olabilir-

Bakımı yapılmayan araçlarda, sabahları aracı çalıştırmak güçleşir, verimli çalışma son derece düşer ve yakıt tüketimi artar. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olur, aracın ömrü kısalır ve daha büyük masraflara sebebiyet verebilir. Lakin her şeyden önemlisi bakımı yapılmayan araçlar sürüş güvenliğini de düşürerek kazlara sebep olabilir.

Sürücülerin araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmalarını önererek kazasız belasız bir kış geçirmelerini temenni ediyorum ”



Ankara

01.05.2024

  • İMSAK 04:05
  • GÜNEŞ 05:42
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:50
  • YATSI 21:20
  • Çarşamba 21.9 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı