Atakule Yine Davalık

Atakule Yine Davalık

Atakule Mimarı Ragıp Buluç ile Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nı (GYO) karşı karşıya getiren yenilenme projesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Kulenin mimarı Ragıp Buluç, önceki günlerde Atakule GYO Genel Müdürü Mehmet Arpacı’nın düzenlediği basın toplantısında “Yeni ruhsatta sorun yok, inşaatımız devam edecek. Dava, eski mimarın aleyhine sonuçlandı zaten kendi isteği ve talebiyle davadan çekildi. Eski mimar, 2004 yılında, eser üzerindeki telif haklarını yüksek bir bedel karşılığında bize devretti” açıklamasına sert tepki gösterdi. Buluç, “Eski mimar’ diye bir ifade olabilir mi. Davalar devam ediyor, ayrıca telif hakkı devredilemez, kanunda da yer alıyor” dedi. Buluç, haklarını sonuna kadar arayacağını söylerken avukatı Mustafa Büyükavcıoğlu da Arpacı’nın açıklamasıyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

 “Atakule’de yıkım başladığı zaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ‘yıkım ruhsatı iptali’ için yürütmeyi durdurma amacıyla GYO’ya da Fikri Sınai Haklar Mahkemesi’nde ‘tecavüzün meni’ davası açtık. ‘Tecavüzün meni’ davasında tedbiren yıkımın durdurulmasını istedik fakat dava daha ilerlemeden Atakule’nin AVM bölümü alel acele yıkıldı. Biz de ‘tecavüzün meni’nin hukuki bir yararı kalmadığı amacıyla bu davadan feragat ettik. Arpacı, bundan dolayı ‘Mimar kendi isteği ve talebiyle davadan çekildi’ diyor fakat diğer davamız sürüyor ve biz aldıkları yeni ruhsat ile ilgili olarak İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma için yeni bir dava açtık.

Mimarı Devreden Çıkarmıyor

Genel Müdür Arpacı, Mimar Buluç için ‘Telif haklarını yüksek bir bedel karşılığında bize devretti’ diyor. Atakule, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait iken 2004’te Atakule GYO A.Ş., Buluç’a 75 bin TL ödeyerek mali haklarını devrettiğine dair bir sözleşme imzalatmıştı. Çünkü o dönemde her değişiklikte mimarın iznini alıyorlardı. ‘Ragıp Bey biz sizi sürekli rahatsız etmeyelim, mali haklarınızı devrettiğinize dair bir sözleşme imzalayalım, sıkıntı olmasın’ diye sözleşme yapmışlar. Mimarı devreden çıkartacak bir sözleşme değil.”

Atakule’de ne olmuştu

2008 yılında Atakule AVM’nin tüm haklarını Vakıflar Bankası’ndan satın alan Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Atakule’nin AVM kısmını yıkıp daha büyük bir şekilde yeniden inşa etmek istiyor. 2010 yılında bu yönde ABD`nin ileri gelen mimarlarından Roy Higgs’e bir taslak çizdiren şirket, projeyi beğenmeyince Armada AVM’nin mimarı Ali Osman Öztürk’le anlaşan şirket, Öztürk’ün kaleminden çıkan projeyi 2011 yılında hayata geçirmek için girişimlerde bulundu. 2 yıl boyunca Atakule’nin bağlı bulunduğu Çankaya Belediyesi’nden yıkım için gerekli izni alamayan Atakule GYO bu kez Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Ankara Valiliği’ne bağlı İl Müdürlüğü’nün Kasım 2013’te gerekli yıkım ruhsatını şirkete vermesiyle yıkıma başlandı. Bu karar üzerine Atakule’nin 1985 yılında projesini çizen Ragıp Buluç yargıya başvurdu. Yıkıma karşı çıkan mimar Buluç, Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Mahkemenin bu talebi Mart 2014’te reddetmesinin ardından Buluç davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nce görülen dava sonucu Nisan ayı başında yürütmeyi durdurma kararı çıktı. 30 Nisan’da Ankara Valiliği’ne tebliğ edilen karar kanun gereği, tebligatı takiben 30 gün içerisinde şirket tarafından uygulanmak zorunda. Atakule GYO’da çalışan mimarlardan Hasan Genç de karar ellerine ulaştığı anda gereğini yapacaklarını belirtti.



Anahtar Kelimeler: Atakule Yine Davalık

Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı