Ayaş Domates Festivali Başlıyor

Ayaş Domates Festivali Başlıyor

Domatesi, dutu, kirazı, evleri, tarihiyle birçok değere sahip olan Ayaş; Domates, Tarihi Evler ve Kültür Festivali’ni düzenliyor. 20-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival Ayaş Merkez ve Gölet mevkiinde gerçekleştirilecek. Bu yıl ilki ge

Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan’la yaptığımız görüşmede dut ve kiraz festivalinin bu yıl soğuk vurması nedeniyle hem yeteri kadar ürün elde edilememesi hem önümüzdeki yıllarda Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle iptal edildiğini öğrendik. Festivali Ayaş domatesinin marka değerini korumak adına atılmış bir adım olarak niteleyen Taşan, festival tarihinin okulların açıldığı ikinci hafta olarak belirlenmesinde hem okul telaşının bitmesinin hem de herkesin Ankara’da olması etkili olduğunu belirtti.

Ayaş’ın termal bir bölgede olması nedeniyle mikro klima özelliği göstermesi, toprağının bol miktarda potasyum içermesi domatesin lezzetini de etkiliyor. İnce kabuklu ve çabuk deforme olması ise ticari değerini düşürüyor. Soğuk hava depolarıyla bu sorunu aşacaklarını ifade eden Taşan, daha önce bölgeye tarımsal sanayinin girmediğini, yeniden faaliyete sokulacak salça fabrikası ile hem Ayaş’ta hem de çevre ilçelerde istihdam yaratarak üretimi de teşvik ettiklerini ifade etti. Yap-işlet-devret modeline benzer tarzda faaliyete sokulacak fabrika ile ANFA şirketi anlaşmış durumda. Bir milyon TL’ye yakın masrafı olan fabrikanın bütün ürettiklerini büyükşehir belediyesi alacak ve sadece salça değil marmelat, havuç ve meyve suları da üretilerek yılın on iki ayı açık kalması sağlanacak.

Yörede var olan taş ocakları ve çimento fabrikalarının yeniden faaliyete geçmesi ile birlikte tarım arazileri ve doğanın göreceği zarar hakkında sorduğumuz soruya Taşan, bu fabrikaların daha önceden ruhsatlı oldukları, yeni filtre sistemlerinin zararı ortadan kaldırdığı şeklinde cevap verdi. Konu ile ilgili Çevre ve Enerji Bakanlığı’na gerekli soruşturmaların da yapıldığını belirten Taşan, filtre takılmamasını ağır yaptırımlarının olduğunu, durumun uydu ile takip edildiğini, fabrikaların tarım arazilerinden uzak olduğunu hatta kendisinin o bölgede meyve bahçesinin de olduğunu bildirdi.

Ayaş’ın yaşadığı önemli sorunlardan birinin de şehrin girişinin yeteri kadar belirgin olmaması neticesinde fazla ziyaretçisinin olmaması. Bunun nedenlerinden biri olarak tabelaların yetersiz olması olduğunu ifade eden Taşan, şehrin girişinde şehri simgeleyen Ayaş Evlerini restore ederek tarihi dokusuna kavuşturacağız.

Festivale Hüseyin Kağıt, İbocan, Mustafa Taş, Veli Erdem Karakülah ve Ayaş’ın yetiştirdiği yerel sanatçıların yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Mehteran Takımı sahne alacak. Yerel Halk oyunlarında Türkiye 1.si olan Ayaş Gökler Ekibiyle festival açılışı yapılırken  En İyi Domates Üreticisi ve Ayaş Domates Güzeli Yarışmasıyla da festival renklenecek. Festival Gökhan Özen’in konseriyle son bulacak.



Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli