Babacan: Deprem asrın doğal felaketi olabilir, 125 milyar dolarlık KKM de asrın ekonomik felaketi

Babacan: Deprem asrın doğal felaketi olabilir, 125 milyar dolarlık KKM de asrın ekonomik felaketi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 28 Mayıs sonrası kurulan 67'nci hükümetin ilk 100 gününü değerlendirdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 28 Mayıs sonrası kurulan 67'nci hükümetin ilk 100 gününü değerlendirdi. Başkan Babacan, "Cumhurbaşkanı demokrasi ve hukuk ile yollarını ayıracağını böyle ilan edemez. Ettiği an ekonomi düzelmez." ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, partisinin genel merkezinde basınla bir araya geldi. AK Parti hükümetinin ilk 100 gününü değerlendiren Başkan Babacan enflasyona dönük “2026’da bile tek haneli enflasyonu siz ancak rüyanızda görürsünüz" ifadelerini kullandı.

İLK 100 GÜN ÖNEMLİ

Başkan Babacan “İktidarın doğrularını, yanlışlarını, eksiklerini ve acilen yapması gerekenlerle ilgili tavsiyelerimizi paylaşmak üzere karşınızdayım” dedi. Ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlenenlerin ilk 100 günü geçtiğini hatırlatarak demokrasilerde ilk 100 günün önemli olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“İktidarın seçimden evvel açıkladığı seçim beyannamesindeki taahhütlerin çoğu herhangi bir takvime bağlanmış değil. Aynı ‘Sarı çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı' misali. Bir önceki dönemde olduğu gibi, yine pek çok muğlak ifadelerle ve vaatlerle seçime girdiler. Pek çok vaat, beyanname sayfalarında hâlâ hayata geçirilmeyi bekliyor.

ASRIN FELAKETİ, NE YAPALIM DİYORLAR

Son dönemde yapılan vergi artışlarına gerekçe olarak da depremi gösteriyorlar. ‘Asrın felaketi, ne yapalım?' diyorlar. Evet, bu deprem asrın doğal felaketi olabilir. Ancak 125 milyar dolarlık kur korumalı mevduat da asrın ekonomik felaketidir ve bu felaket bizzat Sayın Erdoğan tarafından memleketin başına getirilmiştir. Buradan ekonomi yönetimine sesleniyorum: Rasyonel politikalara dönmek konusunda samimiyseniz, şeffaf olun. Kimseyi aldatmayın. Eğer gerçekten şeffaflık diyorsanız, arka kapı döviz satışlarına imkân veren Merkez Bankası ile Hazine arasındaki protokolü derhal iptal edin.

İŞİN BAM TELİ DE TAM BU

Şu anda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en önemli sorun enflasyondur. Hükûmetler sıkıştıkça para basmaya alışırlarsa bundan vazgeçmeleri zor olur. İşin bam teli de tam bu. Sayın Erdoğan artık enflasyonla yönetmeye alıştı. Merkez Bankası'nın kontrolünü eline geçirdiği andan itibaren Türkiye'de enflasyon yükselmeye başladı ve bir türlü düşmüyor. Düşmeyecek de… 1 Temmuz'da müjdelerle maaşlara zam verildi ama en düşük emekli maaşında hiçbir iyileştirme yapılmadı.

Emeklilerimiz 7 bin 500 lira almaya devam ediyor. Çarşı, pazar fiyatları el yakıyor. En temel ihtiyaç maddelerine vergi yükü geliyor ama emekliye yine de 7 bi8n 500 lira veriliyor. Ben buradan Sayın Erdoğan'a soruyorum. Bunca süre inat ettiğinize değdi mi? Esnafın sermayesi eridi, çalışanların maaşı alamadan eridi gitti. Ev kiraları uçtu gitti. Ev sahipleri ile kiracılar arasında insanlık dışı bir ihtilafa sebep oldunuz. Değdi mi?

SAYIN ERDOĞAN SÖYLEYECEK HİÇBİR SÖZÜNÜZ YOK MU

Sayın Erdoğan'ın seçimi kazanmak uğruna harcadığı devlet bütçesinin, tükettiği Merkez Bankası rezervlerinin maliyetini hepimiz millet olarak ödüyoruz. Seçimlerden hemen sonra ‘Erdoğan helalinden kazanmadı, çünkü aldattı' demiştim. Evet, helalinden kazanmadı. Zamanında enflasyon tek hane iken, faizler tek hane iken, siz o dönemin tertemiz bürokratlarına hakaret ediyordunuz. ‘Bunlar faizci' diyordunuz. Şimdi ne oldu? Hükümetinizin ilk 3 ayında Merkez Bankası tam 3 kere faiz artırdı. Sayın Erdoğan söyleyecek hiçbir sözünüz yok mu?

TEK HANELİ ENFLASYONU ANCAK RÜYANIZDA GÖRÜRSÜNÜZ

Demokrasi ve hukukta gerekenleri yapmazsanız, 2026'da bile tek haneli enflasyonu siz ancak rüyanızda görürsünüz. Bugüne kadar beceremediniz, bundan sonra da beceremezsiniz… Açık söylüyorum: Bu hükümet aklını başına almazsa, bu ülke yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yüksek döviz kuru sarmalından asla kurtulamaz. Sayın Erdoğan'a seslenmek istiyorum. 67. Hükûmetin ilk 100 günü geçti ama zararın neresinden dönseniz kârdır.

Hukuku güçlü bir Türkiye'ye yağmur gibi yatırımlar gelir. Belki binlerce kez tekrar ettiğim bir cümlemi yineleyeceğim: Ekonomiyi düzeltmenin yolu hukuktan geçer. Ekonomiyi düzeltmenin yolu hukuktan geçer. Hukuk zemini olmadan, ekonomiyi inşa edemezsiniz. Bunu hep tekrarladım. Hukuk olmadan, güven sağlayamazsınız.

MESELA DEMOKRASİ VE HUKUK İLE YOLLARI AYIRMAK

Mesele Avrupa Birliği ile yolları ayırmak değil. Sayın Erdoğan ne diyor? “Gerekirse Avrupa Birliği ile yolları ayırırız” diyor. Mesele Avrupa Birliği ile yolları ayırmak değil ki. Mesele demokrasi ve hukuk ile yolları ayırmak. Hâlâ anlamıyor musunuz? Bir ülkenin Cumhurbaşkanı demokrasi ve hukuk ile yollarını ayıracağını böyle ilan etmez, edemez. İlan ettiği anda o ülkenin ekonomisi düzelmez. Demokrasi ve hukukta gerekenleri yapmazsanız, 2026’da bile tek haneli enflasyonu siz ancak rüyanızda görürsünüz. Bugüne kadar beceremediniz, bundan sonra da beceremezsiniz.

Depremin üzerinden geçen yedi aya rağmen su temininde aksaklıklar, hijyen sorunları, koordinasyon eksikliği devam ediyor. Yapılanlar sadece konut inşasına indirgeniyor. Gençler geçen yıl niçin parklarda yattılar? Yurt bulamadığı için onbinlerce gencimizin üniversite kaydını yaptırmadığını bilmiyor musunuz, görmüyor musunuz?”



Ankara

27.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:14
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı