Bacıerenler Unutulmuş Geleneği İlk Kez Canlandırdı

Bacıerenler Unutulmuş Geleneği İlk Kez Canlandırdı

Başkent?in Bacıerenleri kadın dayanışması ve kültür canlandırması ile ilk kez sahnede buluştu.

Bacıerenler Buluşmasın da Ankara Kına geleneğini ilk kez canlandırdı.  

Ankara Kültürünün en önemli simgelerinden olan Ankara Seymenler Kulübü Kadın Kolları ilk kez Ankara’ya özgü Kına gecesini Başkentli bayanlara sergiledi.

Tarihi Bindallılar giyinen gösteri ekibi kına merasimini eski günlerde olduğu gibi  sergiledi.  

Bacıerenler gününde buluşan kadınlar vatanseverlik ve Ankara kültürünü yansıtan Kına gecesinde birlik beraberlik ve dayanışma vurgusu yaptılar.

Özünden sıyrılan ve dejenere olan kültüre sahip çıkmak adına özel bir gün tertiplediklerini ifade eden Ankara Seymen Kulübü Kadın Kolları Başkanı F.Gülümser Birol “ Özümüzü yaşatmadan geleceğimizi ayakta tutamayız. Kültür sadece oyunlarla türkülerle değil, bizim özümüz olan yardımlaşma paylaşma adetlerimizin de yaşatılmasıdır. Kadınların tarihteki önemi, kadınlarımızın yaşattığı kültür ve vatan sevgimizi tarihte Başkent’te yer alan Bacıerenler ekibimiz ile ilk kez temsili sahneledik.kendi öz değerlerimize ve kültürümüze sahip çıkmak yeni nesil yetiştiren biz annelerin görevi” dedi.

Ankara Seymenler Kulübü Kadın Kolları Başkent’te bir ilke ev sahipliği yaptı. Ankara Seymenler Kulübü Kadın Kolları ilk kez tarihi Bindallı kıyafetleri ile kına gecesi sergilendi.Anneler günü kutlaması ve  geleneksel Bacıerenler ile temsili “Kına gecesi” programı ile Başkentli kadınları bir araya getirdi. 

İlk Kez Sahnelendi

“Geleneksel Bacıerenler” buluşmasın da Başkentli kadınlar ile bir araya gelen Ankara Seymenler Kulübü Kadın Kolları buluşmasına Ayas Belediye Başkanın Eşi Ayhan Baskaraagac, Mhp Kadın Kolları Genel Başkanı Sennur Senel, Kırşehir Federasyonu Kadın Kolları Başkanı Nermin Hendek ve çok sayı da başkentli kadınlar katıldı. Ko

Etkinlikte Ankara Seymenler Kulübü Başkanı Şerafettin Demir birlik beraberlik ve vatan sevgisine değinirken etkinlikte onur konuklarına plaket verildi. Kadınlar tarafından Türk Bayrakları eşliğinde pasta kesildi. Türk Bayrakları ile donatılan salon da tarihi bindallı kıyafetleri ile yapılan temsili kına gecesi ayakta alkışlandı.

Bacıerenler Tarihi Bindallılarla

Konuyla ilgili olarak Ankara Seymenler Kulübü Kadın Kolları Başkanı Gülümser Birol Dejenere olan ve unutulan kendi öz kültürümüzü canlandırmak üzere özel bir gün düzenledik. Geleneklerimize ve kendi kültürümüze sahip çıkmak bizim vatandaşlık görevimiz diyen Birol ; “ Geleneklere sahip çıkarak kına geceleri artık veda partisi yaparken kültürümüzle yozlaşmaya karşın tekrardan kültürümüzü hatırlatmak üzere böyle bir gün düzenledik. Ankara’nın kültüründe kız kınasında günümüzdeki gibi kız erkek karışık değil bayanlara özel bir gün olarak düzenlenir. Hazırlanan kına tepsisi kuruyemişle doldurulur ve bereket içindir.  Hamam tasında kına yakılır ve sıhhat sağlık içindir. Ankara’ya özgü ağılar seslendirilir ve gelin geleneksel olarak Kayınvalideye kına yakılması için elini açmaz altını alır. Bugünde en özel Bindallılar otantik kıyafetler tarihi giysilerle giyindiler.

Ankara yöresi kadın oyunları ilk kez sahnelendi. Ankara yöresinde Seymen oyunları herkes tarafından bilinir. Kadınlar kendi aralarında eğlencelerde oynarlar. Ankara yöresinde kadın erkek birlikte oynanan oyunlar yoktur. Ankara Sanat Kulübü öğrencileri tarafından sergilenen Beypazarı güzelleri ve Eski evin merteği oyunları Ankara Kadın oyunları olarak ilk kez sergilenmiştir.İlk kez Ankara kız oyunu oynandı Beypazarı güzelleri ve eski evin merteği sahnelendi. Katılan tüm kadınlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.  Ayrıca 11 Mayıs ın üç ayların başlangıcı olması, mübarek günlerin vatanımıza ve tüm islam alemine hayır getirmesi temennilerinde bulundu.

Aynı zamanda kulübü kadın kolları üyelerimiz ve yanımızda olan Ankara lı hanımefendilerle bu özel günü paylaştık diyen Birol; Herkes’in çok memnun ayrılması ve bu geleneği tekrar yaşatılması için bir araya gelerek etkinliklerde bulunma temennisi bizleri çok memnun etti. Amacımız kadın enerjisini bir araya getirmekti” diyerek yorumladı.
Haber: Beril Çuhadaroğlu 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

29.04.2024

  • İMSAK 04:09
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:48
  • YATSI 21:17
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı