Balık Ölümlerinin Önüne Geçilemiyor

Balık Ölümlerinin Önüne Geçilemiyor

Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü´nde balık ölümlerinin önüne geçilemiyor. Gölde oluşan kirlilik ve metan gazı patlaması sonucu göl kıyısı yüzlerce gümüş ve sazan balığı ölüleriyle doldu.

Vatandaşlar Endişeli
Mogan Gölü adeta can çekişiyor. Gölde oluşan pis kokuların yanı sıra kıyaya vurmuş olan ölü balıkları gören Başkentliler karşılaştıkları manzara karşısında şaşkın. Balık tutmak için Gölbaşı´nı tercih eden balıkçılar ise giderek kan kaybeden Mogan Gölü için endişe duyduklarını belirtiyorlar.
İmzalar Atıldı Ama!..
Mogan Gölü dip çamurunun temizliği, gölü besleyen derelerin ıslahı ve göl çevre düzenlemesi işlerinin yapılması amacıyla; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gölbaşı Belediye Başkanlığı´nın katılımıyla 30 Eylül 2014 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalanmıştı.
Önümüzdeki 5 yıllık süreci kapsayacak olan proje ile ilgili bazı fizibilite çalışmaları başlatılsa da yaşanan toplu balık ölümleri bu çalışmaların zaman kaybetmeden hızlandırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

 Göl çevresinde yer alan işletme ve tesislerde kanalizasyon ve yağmur şebekesi olmadığı iddia edilen gölün kenarında yer alan kamu tesisi ve özel işletmelerin kanalizasyon, evsel atıklar, bulaşık, yemek vb. ile insan ve diğer canlılar için tehlikeli maddelerin doğrudan Mogan Gölü´ne bırakıldığını ortaya çıkarmaktadır” denildi.


Ayrıca“İşletmelerden göle doğru sarkan, plastik ve demir boruların var olduğunu “bu borular işletmelerden göle hangi atık ve artıkları taşıdığını eğer  tam tersi bu borular  gölden su çekerek, çimleri sulamak için kullanılıyorsa ki; yasaktır bu da ciddi bir suçtur” ifadelerini kullandılar.
"Mogan Gölü Eriyip Gidiyor"
Göl-Der Başkanı Gürsel Demirci de yaptığı açıklamada, Mogan Gölü´nün her geçen gün eridiğini belirterek, “Bir an önce Mogan Gölü´nün hayata döndürülmesini istiyoruz. Bunun için de bütün kurumlar attıkları imzalara sahip çıksın. Göl bizim bir evladımız. Ama göl eriyip gidiyor, biz sadece izliyoruz. Ankara´nın muhtelif yerlerine yapay göller yapılırken, oralara trilyonlarca para harcanırken, Cenabı Allah´ın vermiş olduğu böyle güzel bir göle niçin sahip çıkılmıyor? Bunu hala çözmüş değiliz. Bir an önce bu iş daha fazla uzamadan gölün temizliğine başlansın” şeklinde konuştu.



Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli