Başbakan Erdoğan`dan dev açılış

Başbakan Erdoğan`dan dev açılış

Başbakan Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapımı tamamlanan 113 eserin toplu açılışını yaptı.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Orman  ve  Su  İşleri Bakanlığınca yapımı tamamlanan  113  eserin toplu açılış töreninde yaptığı  konuşmada , açılışı gerçekleştirilen  113 hizmet  ve eserin Türkiye`ye hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan,  Orman  ve  Su  İşleri Bakanlığının  tarihe  endeksli açılış törenlerini 4  yıldır  sürdürdüğünü, 2010  yılında  110, 2011 yılında  111, 2012`de 112 eseri ve  hizmetin  açılışını yaptıklarını, bugün de  113   tesis  ve  yatırımın  resmi olarak  hizmete alındığını  anlattı .

Başbakan Erdoğan, açılışı yapılan  113  eser ve  hizmetlerin toplam  yatırım  bedelinin 3 milyar 250 milyon lira olduğunu belirterek, bugün Kahramanmaraş Adatepe Barajı, Bingöl Gülbahar Barajı, İzmir Burgaz Barajı ile Şanlıurfa  Suruç Ovası pompa  sulaması  sağ ve sol  sahil  ana  kanalı  ile taş basan  depolamasını  da  hizmete  aldıklarını kaydetti.

"Biz eserlerimizle  konuşan  bir iktidarız, açılışlarımızla  konuşan  bir iktidarız" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye`nin hangi iline, hangi ilçesine, hangi mezrasına,  insanımızın   yaşadığı insanımızın   nefes  aldığı hangi yöresine giderseniz gidin orada mutlaka bizim iktidarımızın, bizim hükümetimizin bir eserini, bir  hizmetini , bir  projesini , bir  yatırımını  muhakkak görürsünüz.  Ayak  basmadık  yer  bırakmadık,  her yere  gidiyoruz,  ayak  bastığımız  her yere   hizmet götürmekten, eser  inşa  etmekten söz ediyorum. Amacımız bu kubbede  hoş  bir sada, eser, iz bırakmak, amacımız Türkiye`yi kalkındırmak, Türkiye`yi muasır medeniyetler  seviyesinin  üzerine çıkarmak.

Bu  sabah   Batıkent -Sincan arasındaki metronun  test sürüşüne   katıldım inşallah   yılbaşı  itibariyle  Batıken -Sincan arası da  hizmete  başlayacak. Bu bir şeyi gösteriyor; biz,  hizmet   yarışındayız , birileri de laf  yarışında . Allah`a şükürler olsun ki ülkemize , milletimize olan sevdamızın karşılığı olarak Cumhuriyet  tarihimizin  birçok rekorunu kırdık. Türkiye`ye, insanımıza  ilkleri  yaşattık hayalleri , rüyaları gerçeğe dönüştürdük.  Dünyada  ilk defa iki kıtayı birleştiren ilk  su  altı tünelini yapmak bize nasip oldu  ülkemizde ."

"Laf üretenler, karada  yol  yapamazken biz  denizin  atlından tünel açıyoruz"

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet  tarihinin  en  büyük  içme  suyu  temin  projesi  olan Melen  sisteminin  birinci aşamasını geçen  yıl  resmen  hizmete   sunduklarını  hatırlatarak, " Hizmet   yerine  laf üretenler, oturdukları  yerden  bizleri  eleştirenler , karada  yol  yapamazken biz  denizin  atlından tünel açıyoruz" dedi.

Hazreti Mevlana`nın "Kamil O`dur ki koya  dünyada  bir eser / Eseri olmayanın  yerinde  yeller eser" deyişini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Onun için biz,  gecemizi   gündüzümüze   kat  eser üretmeye, eser  inşa  etmeye kendimizi adadık ve bu  yolda  devam ediyoruz. Başkaları gibi  kuru  bir milliyetçilik,  kuru  bir cumhuriyetçilik yapmıyoruz. Hamaset değil,  üretiyoruz,  hizmet  üretiyoruz, eser üretiyoruz" diye  konuştu .

Erdoğan, asırlık rüyaları bir bir gerçekleştirdiklerini, 29  Ekim   2013   tarihinde   153   yıllık  rüya olan Marmaray`ı bir gerçeğe dönüştürdüklerini belirterek, şöyle  konuştu :

"İşte Konya`da  Mavi  Tünel, bir başka rüya, bir başka asırlık  proje , onu da biz tamamladık. İşte  Çine  Adnan Menderes Barajı, hamdolsun onu da tamamlamak bize nasip oldu.  Aydınlı  kardeşlerimiz  iyi  bilir,  Aydın  asırlardan beri  suya hasretti,  Aydınlılar  ilk defa 1869  yılında  dönemin padişahı Abdülaziz`e  yerleşim   yerlerine  bir baraj yapılması talebinde bulunmuşlardı. Ancak bu  talepleri  ne Abdülaziz ne de ondan  sonraki  padişahlar tarafından  karşılanamadı . Aradan 5 padişah geldi geçti, Osmanlı dönemi  sona  erdi, Cumhuriyet  kuruldu , aradan 59 hükümet geldi geçti.  Hepsi  bu  projeyle ilgilendi , rahmetli Adnan Menderes de bunu gerçekleştirmenin  hayalini  kurmuştu, ancak olmadı gerçekleşmedi. Kendi sınıfında  Avrupa`nın en  yüksek dünyanın  5. barajı, Türkiye`nin haklı gururu  Çine  Adnan Menderes Barajını tamamlamak hamdolsun o da bize nasip oldu. İşte asırlık rüyayı o barajı 10  Ekim  2010  tarihinde   hizmete  bizzat gittik ve açtık. Rahmetli Menderes`in  hatırasına   sahip  çıkarak, adını da  Çine  Adnan Menderes Barajı koyduk."

Başbakan Erdoğan, bir yandan dev  tesisleri  tamamlarken diğer yandan vefa örneği göstererek Türkiye`nin değerlerinin ismini yapılan eserlerde  yaşattıklarını , bütünleştirdiklerini söyleyerek, "Geçen  yıl  açılışı yaptığımız 112 dev  tesis arasında  yer alan  Malatya Kapıkaya Barajına merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal`ın adını verdik. Boztepe Barajına da kıymetli büyüğümüz, DSİ  projelerinde   büyük  emeği geçmiş Recai Kutan ağabeyimizin ismini verdik" ifadelerini kullandı .

Erdoğan,  son  11  yılda   su ormancılık tabiat   koruma  ve meteoroloji  alanında  Cumhuriyet  tarihimizin  en  büyük projelerini yatırımlarını  gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şöyle  konuştu :

"11  yılda  268 adet barajı  ülkemize   kazandırdık . Bunların içerisinde  ülkemizin  gururu dev barajlar var. 81 ilimiz için hazırladığımız içme  suyu  eylem  planı  ile illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071  yıllarına  kadar içme  suyu  ihtiyacı planlandı . İşletmeye aldığımız 76 adet içme  suyu   tesisiyle  takriben 41 milyon  kişiye  içme  suyu  sağladık. 36  projenin inşaatı  devam ediyor, bu  projeler  tamamlandığında yaklaşık olarak 18 milyon  kişiye  daha ilave içme  suyu   sağlamış olacağız.  Son  11  yılda  20 milyon dekar  araziyi   suya  kavuşturduk, toplam  sulanan   alanı  60 milyon dekara ulaştırdık. Sulama   yatırımları  sayesinde  ülkemiz   tarımda   dünyada  ilk 7`ye yükseldi. 59  yılda  486 gölet tamamlanmışken, biz `1000 günde  1000 gölet`  projesini  başlattık ve sürdürüyoruz.

Ormancılık   çalışmalarına  gelince; 1992 - 2002  yılları  arasında  yılda  ortalama 75 bin hektar  alanda  ağaçlandırma çalışması  yapılmıştı. Biz, 10  yılda   ormanlarımızı  daha da büyüttük, bu rakamı yaklaşık 6.5  katına  çıkartarak, 500 bin hektar  alanda  ağaçlandırma  çalışması  yaptık.  Orman  varlığımızı hem  alan  olarak hem de servet olarak  artırdık . 2002 yılında  21 milyon hektar olan  orman  varlığımızı, 2012  yılı   sonunda  22 milyon hektara ulaştırdık. 1  yılda  1 milyon hektar daha  artırmış  olduk.  Orman  varlığımız 10  yılda  bu  artışını  yoğun bir  şekilde  devam ettirmiş oldu. 1992 - 2002 dönemi yıllık  ortalama 75 milyon adet fidan üretilirken, 2012  yılında  fidan üretimini 470 milyon adete çıkardık. Korunan alanlarımızı  da  hızla   artırıyoruz . 2002  yılında  952 olan korunan  alan   sayısını 2013   yılında  bin 533`e, korunan  alan miktarını ise 3.4 milyon hektarda, 5.6 milyon hektara çıkardık. 2003`te 33 olan milli  parklarımızı  40`a, 17 olan  tabiat parklarımızı  193`e çıkarttık. Türkiye`yi her  alanda  büyütüyoruz,  hayallerimize , hedeflerimize doğru  hızlı  adımlarla koşuyoruz Yoluyla suyuyla mimarisiyle , toplu  konutlarıyla  81 vilayetimizi  yeniden   inşa  ediyor, çevreye düşkün olarak, yeşille  bütünleşerek  şehirlerimizi  ihya ediyor,  insanımıza   hayat   kalitesi   yüksek   şehirler   kazandırıyoruz . 2023 hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz, 2023 vizyonumuzu adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz" dedi.

Erdoğan,  ülke   ekonomisindeki   büyümeye  de dikkati çekerek, Türkiye`nin,  yeni   açıklanan   büyüme   oranıyla   dünyada birçok  ülkeyi  geride bırakarak ilklerin arasında  yer aldığını  belirterek, "2002  sonunda  başlattığımız medeniyet yürüyüşümüzle geleceğin  büyük  Türkiye`sini  inşa  edeceğiz.  İnşallah  sizlerin desteğiyle  talep  ve  arzularınız doğrultusunda Türkiye`yi bugün bulunduğu seviyelerden çok daha ileri taşıyacağız" şeklinde konuştu.

"Artık su akar Türk yapar var"

Törende, Başbakan Erdoğan`ın konuşmasının ardından video konferans sistemiyle sırasıyla bağlantı kurulan Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, İzmir ve Kırklareli`nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan tesislerin açılışı gerçekleştirildi. Canlı bağlantı yapılan illerin valileri, açılışı yapılacak tesisler hakkında bilgi verdi.

Şanlıurfa`da yaptırılan Suruç Ovası Pompaj Sulama İstasyonu sayesinde Suruç bölgesinin çok daha verimli, bereketli olacağını ifade eden Erdoğan, "Yani artık su akar Türk bakar yok. Artık su akar Türk yapar var. Maşallah orada da karlar var. Karları da artık değerlendireceğiz. Artık inşallah boşa hiçbir şey gitmeyecek" dedi.

Erdoğan, daha sonra Kahramanmaraş`ta yaptırılan Adatepe Barajının bulunduğu bölgeye video konferans sistemiyle bağlandı. Adatepe Barajı ile bölgenin çok daha büyük imkanlara kavuşacağını ifade eden Erdoğan, "Ya Allah Bismillah" diyerek tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Balıkesir`de de Havran Barajı bölgesine canlı bağlanan Erdoğan, eskiden açık sistemle sulama yapıldığını, artık buharlaşmayı minimize etmek için damıtma ve yağmurlama gibi sistemlere geçiş yapmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bu şekilde çok ciddi bir geri dönüşümü sağladıklarını kaydetti.

Erdoğan, İzmir`de yaptırılan isale hattının bulunduğu bölgeyle kurulan canlı bağlantıda da, döşenen boruların genişliğini göstermek amacıyla içerisine Renault Toros marka aracın konulduğu görüntünün verilmesi üzerine, "Veysel hoca İSKİ Genel Müdürlüğü`nden beri böyle Renault`u geçirmeye bu borulardan bayılıyor. O zaman da yine aynı şeyi yapmıştı, artık Renault`u geçirmeyelim. Burada çok daha farklı araçlar geçirelim" diye konuştu.

İzmir`deki isale hattının, yerel yönetim tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Kendileri yapamadıkları için bizler yapmak durumunda kaldık. Şimdi atık su arıtma tesisini de yapamadılar herhalde. Bu iş de bizim başımıza kalacak" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Kırklareli ile yapılan bağlantıda da bu ilde 1 yıl içerisinde yapılan ve 60 bin kişiye hitap eden arıtma tesisinin bölge açısından önemine işaret ederek, "3.2 milyar sadece Ergene projesine ayırdık. Bunların hepsi yerel yönetimlerin yapması gereken hizmetler. 2011`de verdiğimiz talimatla artık bu işi biz yapacağız dedik. Şu anda da gördüğünüz gibi bunu gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Canlı bağlantıların ardından, Erdoğan ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti.

Törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu`nun yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve milletvekilleri de katıldı.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu