Başbakan Vekili Bülent Arınç Cumhurbaşkanı Gül ile Görüştü

Başbakan Vekili Bülent Arınç Cumhurbaşkanı Gül ile Görüştü

Fas`ta bulunan Başbakan Erdoğan`a vekalet eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,10.30`da Abdullah Gül ile görüştü.Çankaya Köşkü?ndeki basına kapalı görüşme, 45 dakika sürdü. Görüşme sonrası Başbakan Vekili Arınç görüşmenin ayrıntılarını açıkladı.

 Arınç, günlerdir devam eden olaylara hükümet olarak nasıl bir özeleştiri yaparsınız? sorusuna şu yanıtı verdi:
Bizim yaptığımız her şeyin bir yargısal denetimi vardır. Hizmet kusuru yapmış olabiliriz. Demokrasinin iki önemli koşulunu inkar etmeden, çoğulculuk ve demokratik çerçevelerle hareket etmeliyiz. Taksim`de olaylar başladığında bu eylemleri çevre duyarlılığı olarak kabul etmeliydik. Sadece bu olaylar değil, başka yanlışlarımız da olmuş olabilir. 
Olayların bu noktaya gelmesinde hükümetiniz böyle yumuşatıcı bir üslup takınsaydı, olaylar bu noktaya gelir miydi? 
Biz ülkeyi yönetirken yanlış da, fazla da eksik de yapabiliriz. Yargısal denetime tabiiyiz. Olaylar başladığında daha net olarak bakabilseydik ve Gezi Parkı eyleminin bir çevre eylemi olduğunu düşünebilseydik, böylesine bir güç gösterisine kalkışılmasaydı eğer; bu üzücü noktaya gelinmezdi. Kamu görevlilerinin kademe kademe yanlış anlamaları, davranmaları söz konusu olabilir. Bunun gereği yapılabilir. Bellli hedefleri belli şahısları ortaya koymak değil; doğru olan demokrasi içinde yöneten insanların üslubunun çok daha kuşatıcı olmasıdır. Ayrıştırıcı olmayan, herkesi kuşatıcı, kimsenin özel hayatına müdahale etmeyen tavırda olması gerekir. Şu anda hükümetin başbakanını vekalet eden olarak kendi uslübumla yanıtlamak durumudayım
Devam eden olayları tahlil etmek için dün akşam 19.00`dan 00.00`a kadar görüşmeler gerçekleştirdik. Karara vardık. Eylemlerde polis karşı taraftan bir şey gelmediği sürece pasif durumda kalacak. Kendilerine gaz kullanılmadığı sürece polis pasif durumda kalacak.
 
Göstericiler gezi parkında başlayan olaylarda çevre duyarlılığı göstermekle haklılar. O göstericilerin tek amacı vardı, ağaçları kesmeyin yıkmayındı. Üstlerine şiddetle gidildiği zaman tepkiler büyüdü. Bazı gruplar için söylüyorum; yasa dışı yollarla demokratik tepkilerin ortaya konulması doğru değildir. Şiddetle bir yere varamazsınız. Gösteri yapabilirsiniz, hakkınızı arayabilirsiniz. Ama ben istediğimi yaparım bana karışamazsınız, mantığının demokraside yeri yoktur.
İki ayrı muhabirin sorduğu polislerin neden kask numaralarının kaldırıldığı sorusuna doğrusu nedenini bilmiyorum yanıtını verdi.


Haber: İfakat Yılmaz


Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

10.05.2024

  • İMSAK 03:50
  • GÜNEŞ 05:31
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:42
  • AKŞAM 19:59
  • YATSI 21:33
  • Cuma 22.9 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 19.4 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 9.8 ° / 7.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu