BAŞKAN GÖKÇEK, AVRUPALI GENÇLİK MECLİSİ ÜYELERİYLE

BAŞKAN GÖKÇEK, AVRUPALI GENÇLİK MECLİSİ ÜYELERİYLE

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Avrupa?dan gelen genç siyasetçi adayları ile buluştu.

  Başkan Gökçek, Avrupa’nın dört bir tarafından gelen gençlere Türkiye’deki Gezi olaylarının perde arkasını anlattı.

            Büyükşehir Belediyesi’nin konuğu olarak Ankara’da düzenlenen, “Avrupa Belediyeleri Gençlik Meclisi Forumu”na katılmak için 35 ülkeden Başkent’e gelen Gençlik Meclisi üyelerini makamında kabul eden Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi olarak gençliğe çok önem verdiklerini söyledi, Ankara’daki Gençlik Merkezleri ile ilgili bilgi verdi.

          Başkentli gençlerin 19 Gençlik Merkezi’ndeki aktiviteler ve kurslardan ücretsiz yararlanabildiklerini anlatan Başkan Gökçek,“Özellikle gençleri uyuşturucudan ve her türlü kötü alışkanlıklardan korumak için bu mücadeleyi vermeye çalışıyoruz. Çok miktarda spor tesisi yapıyoruz ve gençler arasında devamlı değişik branşlarda spor müsabakaları düzenliyoruz. Gençlik bizim istikbalimiz” diye konuştu.

 

-AVRUPALI GENÇLER ANKARA’YA HAYRAN KALDI

Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı Michael Thomas O Brien (İrlanda) öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkentinin Belediye Başkanı ile konuşmaktan onur duyduklarını ifade etti.

Özellikle Avrupa’da gençlerin siyasete ilgisinin çok az olduğunu, gençlerin oy bile kullanmaya gitmedikleri için bu foruma özel önem verdiklerini anlatan O Brien, Başkan Gökçek’i bulunduklardı ülkelerden, Avrupa’dan tanıdıklarını kaydetti. O Brien, “Sizin başarılarınız Ankara’nın sınırlarını aşmış, Avrupa’da bizler sizin ta 1994’te seçildiğinizi, 5. Döneme hazırlandığınızı ve bu dönemde de çok büyük atılımlara, Ankara’yı geliştiren çok büyük adımlara imza attığınızı biliyoruz, başarılarınız Avrupa’da da büyük ilgi görüyor” diye konuştu.

35 ülkeden temsilcilerle dolaştıkları Ankara’dan çok etkilendiklerini kaydeden O Brien, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını ve gerçekleştirdiği projeleri de övgüyle anlatırken, şunları söyledi:

“Bunu özellikle söylemeliyim ki hepimiz çok etkilendik. Özellikle Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’ni gördüğümüzde etkilenmemiz çok daha yükseğe çıktı ve grup olarak böyle bir projeyi çok takdir ettik. Dikmen Vadisi’ni gördük ve çok beğendik, tüm çocuk oyun alanları, rekreasyon alanları, gençler için yaptığınız sosyal donatıları çok beğendik, sadece Avrupa için değil dünya için de bir ders niteliğinde.”

 

-“GEZİ OLAYLARININ İÇYÜZÜ”…

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek daha sonra Avrupalı gençlere, Türkiye’de 4 ay önce başlayan “Gezi Olayları”ile ilgili de bilgiler verdi. Gezi olaylarının IMF’ye bile borç verecek duruma gelen ve çok önemli projeler geliştiren Türkiye’nin ilerlemesini istemeyen ülkelerin ve grupların önceden planlanmış senaryoları ile başladığını anlatan Başkan Gökçek, Gezi olaylarının da bu ülkeler tarafından desteklendiğini ifade etti. Bu çerçevede bazı ülkelerin Türkiye’de mezhep çatışmalarını kışkırtmaya başladıklarını belirten Başkan Gökçek, Türkiye’de demokrasi yoluyla iktidara gelemeyeceğini, sandıktan oyla çıkamayacağını bilenlerin, iktidarı düşürmenin yolunu sokaktaki kavgada aradıklarına dikkat çekerek Avrupalı gençlere, Gezi olaylarının perde arkasındaki güçleri de şöyle açıkladı:

Canvas, Otpor diye bir teşkilat var… Bunlar özellikle Sırbistan’da 10 yıl önce yapılan devrimi yapan kişiler…Özellikle internetten Revolution Business’in 27 dakikalık bir filmi var, ona bakın. Amerika’da Soros’un ve Gene Sharp’ınki bunlar, Soros Amerika’nın sermayeye hükmeden bir kişisidir, Gene Sharp da şiddeti olmayan darbeleri yaptıran, şiddetsiz darbeyi yaptıran özel bir kitap. Bunun eğitimini yapan da Otpor’dur.  Otpor Türkiye’de birçok kişiyi eğiterek Türkiye’de ortalığı karıştırdı. Bu olaylar kendiliğinden gelişmedi önceden organize edildi. CNN olayların olmasını önceden istihbaratını alarak İstanbul’un değişik yerlerine 5 tane kamera yerleştirdi. Ve özellikle olay çıktığında CNN derhal buradan yayına başladı. 8.5 saat aralıksız yayın yaptığı tek ülke Türkiye’dir. Ve tamamen sokak hareketleri ile iktidarı yıkmayı hedeflediler. Ama özellikle Başbakan’a halkın bağlılığı sayesinde bunda muvaffak olamadılar. Ve o kadar enteresandır ki olayların önceden olduğu bir takım animasyonları yayınladılar, olaylar sırasında bu animasyonlarda kişilerin ismi bile üstünde var… Olaylar çok daha sonra gerçekleşmesine rağmen o kişiler bunu gerçekleştirdi. Yani önceden planlanan şeyleri tabiri caizse o tarihte senaryoyu devreye soktular.”

 

-“GEZİ OLAYLARINI TWİTTER VE TELEVİZYONDAN ANLATTIM”

            Başkan Gökçek, konuk gençlerin “Twitter’ı neden çok kullanıyorsunuz? Bu konuda size yönelik eleştiriler var” şeklindeki sorusunu ise Gezi olaylarını örnek vererek yanıtladı.

Gezi olayları olduktan sonra Türkiye’de sosyal medyanın ne anlama geldiğini herkesin anladığını ifade eden Başkan Gökçek, “Bu sefer tenkit eden arkadaşların çoğu ‘bizim görmediğimizi bir tek içimizde sen görmüşsün Melih’ dediler” dedi.  

Gezi olaylarında attığı tweetler ile televizyon programlarının inanılmaz etkisi olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

“Gezi olaylarında ilk günlerde olay, AK Parti’nin aleyhine, Başbakan’ın aleyhine, ‘Başbakan bir takım kanunlar çıkardı’, ‘Başbakan sertlikler yaptı’ bu olaylar bundan dolayı oldu havası hakimdi. Ne oldu sonunda? İşin gerçeklerini görmeye başlayınca, biz belgeleriyle ortaya koymaya başlayınca televizyonda, tweet’te atmaya başlayınca insanlar düşünmeye başladı ve bunları gördükçe olaylar tam tersine dönmeye başladı. Hatırlayın ilk günlerde yapılan anketler var. AK Parti’nin oyları yüzde 44’lere kadar düştü, sonra yüzde 53’lere çıktı niye? İnsanlar anladı bunu. Neyle anlattık biz bunu? Sosyal medya bir, televizyonlar iki, biz bunun ikisini de çok iyi kullandık.  Ben 55 kere televizyona çıktım. Şimdi de özellikle ODTÜ olayları dolayısıyla televizyona çıkmaya başladım. Bir iki hafta içerisinde 6-7 defa televizyona çıkacağım. Olayları insanlara anlatınca, insanlarında tepkisi ona göre oluşuyor.”

 

-“TÜRKİYE’NİN SORUNU KENDİNİ ANLATAMAMAK”

Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük sorununun kendisini anlatamamak olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Özellikle bakanlıktaki arkadaşlarımıza söylüyorum, yurt dışında kendimizi anlatacak mekanizmalar oluşturalım. Yani yurt dışındaki medya beni de dinlemeli. Ben Türkiye’de yaptığım konuşmayı, Avrupa’da yapmaya kalksam ve oradaki insanlar dinleseler bizi çok daha iyi anlarlar, kavrarlar” dedi.

 

-“HANGİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜZ YOK DİYORUZ?”

            Başkan Gökçek, konuk heyetin Gezi olayları çerçevesinde toplanan gençlerin ne istedikleri yönündeki sorusunu, “Gençlere soruyoruz, ne istiyorsunuz? ‘Özgürlük istiyoruz’ diyorlar, ‘Hangi özgürlüğünüz yok’ diyoruz? Cevap yok. Toplantı mı yapmak istiyorsun? Türkiye’de mevcut olan kanunlar Avrupa’dan çok daha rahat? Ama inanılmaz bir şekilde propaganda yapıyorlar. Mesela ufacık bir olayı büyüterek, olmayacak bir tarafa çeviriyorlar” diye yanıt verdi.  

 

-BAŞKAN GÖKÇEK “KURTULUŞ İSTASYONU” ÖRNEĞİNİ VERDİ…

Bu anlamda ANKARAY Kurtuluş İstasyonu’nda Gezi Olaylarından önce yaşanan bir olayı örnek veren ve Kurtuluş Tren İstasyonu’nda yolculardan bir genç ile bir genç kızın, herkesin huzurunda açıkça öpüştüklerini hatırlatan Başkan Gökçek, “Daha ötesi seviştiler. Oradaki bazı aileler bundan rahatsız oldu. Bunun üzerine oradaki görevli arkadaş ‘lütfen biraz dikkat edin etrafınızda insanlar var’ dediler. Sadece bu… Bundan dolayı ortalığı birbirine kattılar. Biz geleceğiz orada bir öpüşme seansı yapacağız dediler. Metro bana ait bırakın ne yaparlarsa yapsınlar dedim. Olay bitti. Aslında ufacık bir olayı kabartmak, köpürtmek ve böylece ülkeyi tamamen karıştırmak istiyorlar” diye konuştu.

 

-“AVRUPA’DA, AMERİKA’DA DA ALKOL SATIŞI 22.00’DAN SONRA YASAK”

Türkiye’de akşamları saat 22.00’dan itibaren alkol satışını yasaklayan bir kanun çıktığını, bu durumun bütün Avrupa ülkelerinde, Amerika ülkelerinde bile böyle olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Biz çok geriden geliyoruz. Efendim bizim gençlerimiz arasında, ‘içki içmemizi engelliyorlar’ diye olmayacak bir şey yaydılar. Bütün restoranlar açık, gidip sabaha kadar içebilirler, barlar açık. Sadece Avrupa’da olduğu gibi gece saatlerinde satış yasaklandı o kadar, bu işi anormal şekilde abarttılar” bilgisini verdi.

Belediye Başkanı olarak geçmiş bir tarihte yoğun olarak ailelerin geldiği bir parka, ‘bu parkta içki içmek yasak’ diye bir pankart astırdığını belirten Başkan Gökçek, bazı çevrelerden ‘Sen bizim özgürlüğümüzü kısıtlayamazsın’ tepkileri gelmeye başladığını kaydetti. 15 sene önceki bu olayda kendisinin ABD’deki parklara içkili olarak girilemeyeceğine dair bütün parkların önüne konan pankartların örneklerini bu çevrelere televizyonda gösterdiğini anlatan Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

 “Şimdi siz Avrupa’da veya Amerika’da her zaman özgür olduğunuz için eylem yapabilirsiniz. Beni protesto etmek istiyorsunuz. Polis size bir yer gösterir, ‘şurada yapacaksınız protestonuzu’ der… Doğru mu? Siz o göstermiş olduğu çizginin dışına çıkarsanız, polis size ne yapar? Tutuklar ve sizi derhal götürür. Siz polise taş atar mısınız?  Cesaret edebilir misiniz? Elinize sapan alarak onunla polise taş veya demir parçası atabilir misiniz? Molotof kokteyli, havai fişek polise atabilir misiniz?   Peki polis ne yapacak bunlara? Gaz ve su sıkıyor. Buna diyorlar ki, ‘aşırı ve şiddetli müdahale’ yapıldı. Bizim Parlamentomuzu, Başbakanlığımızı işgal etmeye kalktılar. Polis ne yaptı, bunu engellemeye çalıştı. Olaylar o kadar ters anlatılıyor ki, bu konuda bizim muhalefet partimiz var adı CHP… Onların ileri gelenlerini defaatle televizyona davet ettim, gelin bunları tartışalım diye; en ufak cesaret gösteremediler, çünkü rezil olacaklar.”

 

-“ODTÜ OLAYLARINDA ODTÜ’DEN 20 KİŞİ YOKTU…”

 

ODTÜ’deki olaylara da değinen Başkan Gökçek, aşağı yukarı 400-500 protestocu grubun içerisinde ODTÜ’den 20 kişinin bile bulunmadığını kaydetti. Başkan Gökçek, “ODTÜ’nün toplam mevcudu 26 bin kişi. ODTÜ açık olduğunda olayları meydana getiren kişi sayısı maksimim 250 kişi ve bunlar marjinal. Bunları ağzınızla kuş tutsanız ikna etmeniz mümküm değil” diye konuştu.

 

-O BRİEN: “TWİTTER’DA SİZİ ÖRNEK ALACAĞIZ”

Heyet adına tekrar söz alan Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı İrlanda Cumhuriyeti’nden Michael Thomas O Brien, “Bu kadar açık sözlü ve güzel bir konuşma beklemiyorduk. Burada Avrupa Parlamentosu’ndan pek çok genç temsilci var, bizim Twitter’ı çok etkin kullanmadığımız için eleştiriler geliyor, ama twitter konusunda sizi gençlere örnek göstereceğim, bundan çok etkilendim. Buradan çıkan en önemli mesaj Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın twitter’ı nasıl kullandığını örnek almak. Eminim ki ileride çok daha yeni başarılar ve uygulamalarla gündeme geleceğinizden eminim”diyerek Başkan Gökçek’e teşekkür etti.

Konuk gençler daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin şehir turu araçlarıyla, belediyenin gençlere yönelik çeşitli birimlerini ziyaret ederek bilgiler aldılar.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

16.05.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:25
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:41
  • Perşembe 17.1 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.7 ° / 11.6 ° Güneşli