BAŞKAN GÖKÇEK?TEN ODTÜ YOLU İLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI

BAŞKAN GÖKÇEK?TEN ODTÜ YOLU İLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Eskişehir Yolu, Anadolu Bulvarı ve Konya Yolu trafiğine nefes aldıracak olan bağlantı yolunun ODTÜ içerisinden geçen bölümüne ilişkin basın toplantısı düzenleyerek, açıklamalarda bulundu.

 Başkanlık Makamı’nda düzenlenen ve çok sayıda basın-yayın kuruluş temsilcisinin katıldığı toplantıda, Bayramın son günü gece yarısı yapımına başlanan ODTÜ içerisinden geçen yol bölümüne ilişkin bilgiler veren Başkan Melih Gökçek, yoldaki çalışmaların yasal süreçlerine ilişkin belgeleri de basın mensuplarıyla paylaştı.

Konya Yolu ve Anadolu Bulvarı bölümlerindeki çalışmaların tamamlandığı, sadece ODTÜ arazisinin içerisindeki bölüm için beklenen yolun yapımına ilişkin ortaya atılan iddiaları da cevaplandıran Başkan Melih Gökçek, basın toplantısına, “Bugünkü basın toplantımızın nedeni Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisinden geçen yeni yolumuzla ilgili sizi bilgilendirmek ve bundan sonra takip edeceğimiz yol haritasını aktarmak” sözleriyle başladı. Başkan Melih Gökçek,

ODTÜ arazisinin yaklaşık 1800 metrekarelik bir bölümünde yeni yol planının, yeni yapılan koruma planı ve parselasyon planı neticesinde yürürlüğe girdiğini söyledi.

Planın yürürlüğe girmesinin ardından da havalar soğumadan çalışmalara başladıklarını kaydeden Başkan Gökçek, “kısa süre içerisinde ODTÜ yolunu Ankaralıların hizmetine açmak üzere faaliyete geçtik. Bayramın bitmesine müteakip de gece yarısı yaptık bu işi, bir gece aniden girerek orayı dikkat ediyorsanız açtık” diye konuştu.

Söz konusu arazi içerisinde ODTÜ’nün kendi tespit ettiği ağaç ve çalı grubu rakamlarını da basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Gökçek, “629 ibreli ağaç, 292 çam, 133 diş budak, 916 ahlat, 293 adet badem, 58 adet kavak, 696 adet diğer yapraklılar olmak üzere toplam 2388 ağacın oradan nakledilmesi veya kaldırılması gündemdeydi, bunlar kaldırıldı. Bu ağaçların parası da bizim belediyenin fiyat tespitlerine göre 211 bin TL tutuyor. Bu 211 bin TL’yi de bugün itibariyle ODTÜ’nün bütçesine intikal ettirdik. Banka hesabına yatırdık. Fiyatlarda da itiraz olursa, herhangi bir problem çıkarmayız ve ODTÜ’ye yardımcı olmak bizim için onurdur” dedi.

 

-“DİLEDİKLERİ YERE, 10 KATI AĞAÇ DİKMEYE HAZIRIZ”

 

Bölgedeki ağaçların pek çoğunun ekonomik ömrü bulunmayan ve kıymetsiz olarak tabir edilen ağaçlardan oluştuğunu da anlatan Başkan Gökçek, buradaki ağaçlardan 600’e yakınını da naklettiklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak ODTÜ’ye, bölgeden sökülen ağaçların 10 katı kadar yetişkin ağacı, diledikleri yere dikme teklifinde de bulunduklarını anlatan Başkan Melih Gökçek, “Ankara’ya ben belediye başkanı olduğumda kişi başına 2 metrekare yeşil alan vardı, şu anda 19 metrekareyi geçtik. Nüfusun ikiye katlandığını düşünecek olursanız, nüfus sabit kalsaydı kişi başına bu rakam 38 metrekare olmuştu. Bu da şu demektir: Her yıl biz Ankara’ya 71 yıllık Cumhuriyet tarihindeki yeşil alan kadar, yeşil alan ilave ettik. Yani ağaç bizim için olmazsa olmaz”diye konuştu.

 

-“ŞU ANDAKİ MEVCUT TRAFİK AĞAÇLARA ÇOK ZARAR VERİYOR”

 

Yolun ODTÜ içerisinden geçen bölümünde bulunan ağaç ve bitkilerin kaldırılmasının nedenini “zaruri” olarak açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Biliyorsunuz Eskişehir Yolu trafiği son derece sıkışıyor. Akşamüzeri oradaki hız ortalama 23 kilometreye kadar düşüyor. Bu da ciddi bir karbondioksit salınımına neden oluyor. Aslında bu da ağaçları daha çok tahrip ediyor ve daha çok da ağaç dikilmesini gerektiriyor. Bu yolun açılması normal akışı temin edecek. Hem Anadolu Bulvarı’ndan hem Eskişehir Yolu’ndan gelip, Konya Yolu’na dönecek olan araçların durmadan gitmesini temin edecek. Ayrıca Dikmen’e de direkt ulaşımı temin edecek. Bu Ankara’nın atar damarı” dedi.

 

-KARAYALÇIN DÖNEMİNDEKİ YOL PLANI BELGELERİ

 

Planın ilk defa 1991 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın döneminde yapıldığını hatırlatan ve o dönemki Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile ODTÜ arasındaki yazışmaların yer aldığı broşürü de basın mensuplarına dağıtan Başkan Gökçek, ODTÜ ile yapılan görüşmeler neticesinde yolun açılmasına karar verildiğini ve ardından da projenin bir firmaya ihale edildiğini söyledi. Başkan Melih Gökçek, “O proje firmasındakilerin de ODTÜ mezunu olmalarına da dikkat etmeye çalıştık. Bizim Belediyemizden görevlendirdiğimiz arkadaşlar da ODTÜ mezunu. ODTÜ’den de 3 ayrı fakülte bu çalışma içerisine girdi ve 27 tane proje yapıldı. 27. proje kabul edildi onun üzerine de biz bu projeyi kendi Belediye Meclisimizden geçirdik” dedi.

ODTÜ’nün kaçak olan yapıları için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat ettiğini ve onun da sonucunun beklendiğini anlatan Başkan Gökçek, “Ardından da Çevre Bakanlığı planı onayladı. Arkasından parselasyon planını onayladı. O da onaylanınca otomatikman planımız da yürürlüğe girdi” diye konuştu.  

 

-“BİZ YASAL PROSEDÜRÜ YERİNE GETİRDİK”

 

“İmar Kanunu’nun 19. Maddesi’ne göre plan yürürlüğe girdikten sonra da her türlü iş ve işlemleri yapabilirsiniz, biz de bu iş ve işlemleri yaptık” diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Gökçek, planın kesinleşmeden yolun yapılmasına ilişkin itirazları da hatırlatarak, “Plan yürürlüğe girdiği tarihten itibaren belediyeler o iş ve işlemleri yapabilirler. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin değil, Türkiye’deki tüm belediyelerin istisnasız uygulaması da budur… Herhangi bir itiraz olursa şayet, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verilirse, onun da gereği yapılır. Biz yasal olarak prosedürü yerine getirdik” dedi.

            İkinci olarak da Konya Yolu ve Anadolu Bulvarı bölümleri tamamlanan ve ODTÜ içerisindeki yol bölümünün de tatil döneminde yapılmasına ilişkin de kendisine sorular sorulduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, “Özellikle ODTÜ’deki bu çalışmalarımıza marjinal gruplar devamlı engel olmaya ve olay çıkartmaya çalıştılar. Biz bu işlerin olay çıkarak, büyümesini kesinlikle arzu etmedik. İstedik ki mümkün olduğu kadar herhangi bir hadise olmadan, kimseye zarar verilmeden bu işler gerçekleşsin. Bayramın hemen ertesinde bunu yapmamız da ve herhangi bir olay olmaması da ne kadar isabetli düşündüğümüzü açık ve net olarak ortaya koymuş oldu” dedi.

 

-“BURAYA, 3 BİN YETİŞKİN AĞAÇ VE 500 BİN ÇALI GRUBU DİKİYORUZ”

            Buraya ilişkin teknik bilgiler de vermek istediğini kaydeden Başkan Gökçek, “Mevcut olan 4 kilometrelik yolumuza 3 bin tane yeni yetişkin ağaç dikiyoruz. 500 bin adet de çalı grubu dikiyoruz. Zaten ağaçların kaldırdığımız yerde bol miktarda da çalı vardı. Bunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Sözkonusu bölgeye AVM ve rant tesisleri kurulacağına ilişkin yapılan açıklama ve söylentilerle ilgili de, “Bunu söyleyenler İmar Kanunu’ndan son derece bihaber ve bilgisiz olan kişiler” diyen Başkan Gökçek, “Çünkü belediye bunu DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) payından yapar ve düzenleme ortaklık paylarında da rant tesisi yasal olarak kimse yapamaz. Bu tamamen yanlış ve hatalı olan bir olay. Yani yanlış intikal ettiriliyor” dedi.  ODTÜ’nün arazisi içerisindeki market ve ticari olarak çalıştırdığı teknokent’in de Büyükşehir Belediyesi ile hiçbir ilgisi bulunmadığının da altını çizen Başkan Gökçek, “Bunlar Büyükşehir Belediyesi’nin ne arzusu, ne talebi, ne de karşı çıktığı bir şey. Bizimle en ufak ilgisi, alakası olmayan bir şey. Büyükşehir Belediyesi’ne kalan yerler sadece ve sadece yollar, o kadar. Başka herhangi bir şey yok. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum. Boşu boşuna bunun kimse demagojisini de yapmasın istiyorum, bunu özellikle belirtmek istiyorum” diye konuştu.

ODTÜ arazisi içerisinden geçecek yol bölümüne ilişkin ortaya atılan iddiaları tek tek cevaplandıran Başkan Gökçek, buraya cami yapılacağına ilişkin yapılan açıklamalara da “Bu cami yeri Anayasa Mahkemesi’nin civarında bir yere, İncek’e konulmuş… Ayrıca da oradaki mevcut olan arazi de ODTÜ’ye ait değil kamunun arazisi. Kamudan veya hazinenin olan arazisinden karşılanmak üzere verilecek bir yer. Yani burada da itiraz edilecek bir konu kesinlikle yok” cevabını verdi.

 

-“TÜM ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ YOL VE METRO İSTİYOR”

            “Benim özellikle ODTÜ’deki öğrenci arkadaşlarımdan ve kamuoyundan istirhamım şu; biz bu yeri Ankara için Ankaralılar için ve ODTÜ’lüler için yapıyoruz. Yapılacak olan yoldan en fazla yararlanacak olan kişiler ODTÜ’lüler” diyen Başkan Gökçek,  Bayram öncesi haftada üniversite rektörleriyle Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in bir toplantı düzenlediğini ve bu toplantıda tüm rektörlerin kendi üniversitelerinin içerisinden yol ve metro geçmesini arzu ettiklerini söyledi. Başkan Gökçek, “Herkes ulaşımının daha kolay hale gelmesini istiyor. Fakat ODTÜ’deki bazı öğrencilerin bu konudaki bakışı tamamen ideolojik, marjinal grupların özellikle hadise çıkartmak için yaptıkları olay. Bunu, üzerine basa basa söylüyorum” dedi.

            Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeşile çok fazla önem veren bir belediye olduğunun altını çizen Başkan Gökçek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

          “Söktüğümüz ağaçların yerine 1’e 10 yetişkin ağaç teklif etmesek, herkes bizi suçlamakta haklı olabilir. Ama bizim gayemiz Ankara’ya hizmet etmek. Diyoruz ki müsaade edin biz burayı yapalım. Ağaçsa ağacı fazlasıyla dikelim. Bunu söylememize rağmen eğer olay çıkaran varsa, burada doğrudan doğruya gaye üzüm yemek değil, bekçi dövmek oluyor. Tekrar ediyorum, planı yapan biz değiliz, Sayın Karayalçın yaptı.

Biz, ODTÜ’ye ‘değişiklik istiyor musunuz?’ dedik, istediler onu yaptık. Koruma planı yapıldı, parselasyon planı yapıldı, bütün hukuki formaliteler yerine getirildi, plan yerine getirildi. Biz de Planın sadece gereğini yapıyoruz.”

 

- “SAVCILIK YOLU AÇIK”

 

         Herkesin bu süreçte yasalara saygılı olma zorunluluğunun bulunduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, “Eğer bizim yasalara uymadığımızı iddia eden varsa, savcılık yolu da açık. Ayrıca idari mahkemede yürütmeyi durdurma kararı almaları yönünde itiraz merci de açık. Hukukun dediğine zaten diyecek en ufak bir şeyimiz yok” diye konuştu.

     Başkan Gökçek, ODTÜ Rektörlüğünün bayram sürecinde kendilerine bir yazı gönderdiğini ve yolun olmamasına ilişkin bir görüş beyan etmediğini bildirdi. Rektörlüğün sadece bayram sırasında ağaçların kesilmesine itiraz ettiğini anımsatan Başkan Gökçek, “Bu da bir tercih meselesi. Biz tercihimizi bu yönde kullandık. Bu tercihimizin üzerinden de artık olay bitmiştir. Yolun yapılmasına geçilmesi gerekiyor” dedi.

 

- CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ MARJİNAL GRUPLARI KÖPÜRTÜYOR

 

       Başkan Gökçek, açıklamalarında Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerine yönelik eleştirilerini de dile getirdi. CHP’li milletvekillerinin,“marjinal grupların önüne geçerek, grubu köpürtmek istediğini” söyleyen Başkan Gökçek, “Bu doğru bir olay değil. Aynı işi özellikle Gezi olaylarında da yapmışlardı, aynı milletvekilleri.  Bu yolun üzerinden siyaset yapılmaya çalışılıyor. Bu yanlış. Rica ediyoruz, ortalığı karıştırmasınlar” diye konuştu.

       Konuşmasının devamında “yol inşaatına müdahale etmeyi planlayanları” uyaran Başkan Gökçek, şunları söyledi:

        “Biz yol inşaatı yaparken olaya müdahale edeceklere Türk Ceza Kanunu’nun 113. Maddesini hatırlamalarını istiyorum. Başta CHP’li milletvekillerinden istiyorum. Aynen şöyle diyor kanun maddesi, ‘Cebir veya şiddet kullanarak ya da hukuka aykırı başka davranışla kamu kurumu faaliyetlerinin yürütülmesine engel olunması halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.’

       Yani buradaki bizim çalışmalarımıza bundan sonra mani olmaya çalışan milletvekilleri dahil, bu tip faaliyetler içine girerse biz Ankara Büyükşehir Belediyesi bu konuda şikayetçi olacağız. Bunun da kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum.”

 

- 23 BİN AĞACI HEMEN TESLİM EDEYİM

 

      Başkan Gökçek, açıklamalarını ODTÜ’lüler ve onlara dışarıdan destek verenlere güzel bir teklif sunarak bitirdi. Gerçek amaçları ağaç olanlara Başkan Gökçek, şu öneriyi sundu:

“Arkadaşlarımızın, özellikle ODTÜ’deki arkadaşlarımızın, dışarıdan gelip onlara destek veren arkadaşlarımızın eğer gerçekten amaçları ağaçsa, hemen ben kendilerine 23 bin yetişkin ağacı teslim edeyim bugün, Belediye olarak dikimine de yardım edeyim, istedikleri yere ODTÜ’nün içinde hemen birlikte dikelim. Ankara hepimizin… Bu yol Ankara için lazım ve bu yol en kısa süre içinde tarafımızdan bitirilecek.”



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı