Başkan Turgut “Jeotermal suda bir üst kurul şart”

Başkan Turgut “Jeotermal suda bir üst kurul şart”

Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara´nın yatırım imkânları ve potansiyellerini ulusal ve uluslararası faaliyetlerle tanıtıp, yatırım ve yatırımcı çekmeye çalışmak amacıyla “Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu” düzenledi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ankara Kalkınma Ajansı Başkanı Arif Şayık tamamlayıcı tıbbın merdiven altında, ehli olmayan kişilerin ellerinde istismar edildiğini belirterek “Bundan iki yıl önce Doğu Türkistan Uygur bölgesinden bize bir ziyaretçi geldi. Türkiye´de tamamlayıcı tıpla ilgili yatırım yapmak istediğini söyledi. Biz de bunu dikkate aldık ve işlemlere başladık. Daha sonra vali bizi Uygur bölgesinde görevlendirdi ve oraya ziyarete gittik. Gittiğimizde şaşılacak bir ortam gördük. 20 katlı bir binada araştırma ve deney laboratuarlarıyla 150´ye yakın bitkinin ilacını tescilleyerek çıkartılmış muhteşem bir tamamlayıcı tıp merkeziyle karşılaştık.”  ifadesini kullandı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Korkuata´nın konuşmasının ardından, “Termal Sular ve tamamlayıcı Tıp” adlı ilk oturuma geçildi.

Başkan Turgut “Jeotermal su ile ilgili bir üst kurula ihtiyaç kesindir”

"Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp", “Termal Turizm ve Ankara´da Sağlık Turizmi İçin Atılacak Adımlar” ve “Termal İşletmeler ve Tecrübe Paylaşımları” üç panelden oluşan sempozyumun ikinci oturumu olan “Termal Turizm ve Ankara´da Sağlık Turizmi İçin Atılacak Adımlar” oturumunda konuşan Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut jeotermal su ile ilgili bir üst kurula ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle hazırladıkları “Haymana Kaplıcaları Geliştirme/Tanıtma Projesi” ile Haymana termal sularını “Dünyanın En İyi Termal Suyu” olarak tescilleyip ciddi bir tanıtım atağına kalktıklarını ifade eden Başkan Turgut “Türkiye´deki jeotermal kaynakların amacına ve özelliğine göre işlem görmesi, faaliyet gösterirken nelere dikkat edilmesi ve önemli termal suların insan sağlığı açısından maksimum faydanın nasıl sağlanacağının belirlenmesi ve bu alanlarda yapılacak önemli yatırımların tek yönlü değil fonksiyonel büyük tesisler planlamak, -örneğin Kür Şehri gibi- suyun özelliklerine göre şehir ısınma santralleri ve seracılık alanında geniş alanların da kullanılabilmesi için jeotermal su ile ilgili bir üst kurula ihtiyaç olduğu kesindir.  Üniversitelerimiz, bakanlıklarımız, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın işbirliği ile bunu başarmak zorundayız.” diye konuştu.

Termal Sağlık Kentinin Haymana´da kurulması en büyük temennimiz

Konuşmasında Haymana kaplıca sularının teknik özellikleri, yurtiçi-yurtdışı tanıtım çalışmaları ve Haymana´daki tesisler hakkında bilgi veren Başkan Turgut “Farklı özelliklere sahip yeni tesislerin çoğaltılması ve bu konu ile ilgili yatırımcıların dikkatini çekebilmemiz için konuşmamın başında belirttiğim gibi uluslararası standartlarda hizmet verecek termal sağlık kentinin haymana´da kurulması en büyük temennimizdir.”dedi.

Konuşmacılara plaket sunulmasının ardından sona eren sempozyumda Haymana Belediye Başkanı Özdemir  Turgut, başta Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl olmak üzere sempozyuma katılan misafirlere “Dünyanın En İyi Termal Suyu” olarak tescillenen Haymana termal suyunun tescil belgesinin bir örneğini verdi.



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı