Başkanlık´ için Fransa modelini işaret etti

Başkanlık´ için Fransa modelini işaret etti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarında ‘partili cumhurbaşkanlığı´ uygulamasının olduğu Fransa modelini gündeme getirdi.

Devlet yönetiminde çift başlılık olduğunu savunan Erdoğan, başkanlık sistemi ile mevcut sorunların ortadan kaldırılabileceğini öne sürdü. Katar dönüşü beraberindeki gazetecilere konuşan Erdoğan, “Çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi takdirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar söz konusu olabilir. Ama partili cumhurbaşkanlığı olduğu zaman, Fransa´daki sistemin farklı bir versiyonu söz konusu olacak demektir. Bunun da ayrı bir güç katabileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

HEM CUMHURBAŞKANI HEM PARTİ LİDERİ

Recep Tayyip Erdoğan´ın açıklaması, sistem tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Partili cumhurbaşkanlığının anayasaya girmesi halinde ülke yarı başkanlık sistemine geçecek ve Erdoğan´ın sıfatı ‘cumhurbaşkanı ve AK Parti genel başkanı Erdoğan´ olacak. Anayasanın ‘cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığı´ başlıklı 101. maddesinde, cumhurbaşkanı seçilenin ‘varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer´ hükmü yer alıyor. Anayasaya göre ‘tarafsızlık´ parti üyeliğinden ilişik kesme ile sağlanıyor. AK Parti ise anayasadaki ‘Varsa partisi ile ilişiği kesilir´ ifadesinin metinden çıkarılmasını istiyor. Bu ifadenin çıkarılması halinde bir kişi hem cumhurbaşkanı olup hem de bir partinin genel başkanlığını yürütebilecek. Bu durumda parti genel başkanı yani cumhurbaşkanı farklı, başbakan ise farklı bir kişi olacak. Esas söz sahibi ise cumhurbaşkanı olacak.

İKİ SİSTEMİN BİRBİRİNDEN FARKI

‘Partili cumhurbaşkanlığı´ sistemi yarı başkanlık sistemine geçiş anlamına gelecek. Partinin de genel başkanı olan cumhurbaşkanı, hem başbakan ve bakanları doğrudan belirleyeceği için hükümet işlerinde hem de parti teşkilatında tek yetkili olacak. Başkanlık sisteminde başbakan olmazken, yarı başkanlık sisteminde başbakanlık sistemi devam edecek. Ayrıca yarı başkanlıkta mevcut parlamenter sistem işlemeye devam edecek. Yani hükümet Meclis´e karşı sorumlu olacak ve Meclis denetimi altında bulunacak.

14 VEKİLE İHTİYACI VAR

Başkanlık sisteminde anayasanın çok sayıda maddesinde değişiklik gerekirken, partili cumhurbaşkanlığında tek bir madde değişikliği yeterli olacak. Cumhurbaşkanına ilave yetkiler verilmek istenmesi halinde ise madde sayısı artacak. Herhangi bir anayasa değişikliği yapabilmek için AK Parti´nin diğer partilerden gelecek 14 ilave milletvekiline ihtiyacı var. 317 milletvekili olan AK Parti´nin, İsmail Kahraman´ın Meclis başkanı olması nedeniyle Meclis´te 316 oyu bulunuyor. Anayasa değişikliğinin referanduma götürülüp halkın onayına sunulabilmesi için en az 330 milletvekilinin desteği gerekiyor. Başkanlık veya yarı başkanlık sistemi gibi sistem değişikliğine muhalefet partilerinin karşı çıktığı dikkate alındığında AK Parti´nin isteğini hayata geçirmesinin zor olduğu belirtiliyor.



Ankara

05.05.2024

  • İMSAK 03:58
  • GÜNEŞ 05:37
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:25
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli