Başkanlık Sistemi İçin Referandum Sinyali!

Başkanlık Sistemi İçin Referandum Sinyali!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nda gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazetecilerin Başkanlık Sistemi tartışmalarına ilişkin soruları üzerine "1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını da dikkate alıp, bu konu milletimize sorulm

İbrahim Kalın´ın açıklamaları şöyle:

Biz üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye devam ediyoruz. 2,2 milyon Suriyeli mülteciyi ağırlıyoruz, ağırlamaya da devam edeceğiz. Açık kapı politikasına devam edeceğiz. Bu bir insani vicdani görevdir. İnsanları bile bile savaşın ortasında bırakamazsınız. Başka ülkeler böyle davranabilir ama Türkiye sorumluluk sahibi bir devlet olarak, böyle bir şeye izin vermez. Avrupa´dan veya başka yerlerden ne tür yardımlar gelsin ya da gelmesin biz vazifemizi yerine getirmeye devam edeceğiz.

Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan ivme umut vericidir. Bunu biz hızlandırmak, belki yeni bir sayfa açarak yeni bir dinamizm getirmesini de arzu ediyoruz. Ekim ayının başında sayın cumhurbaşkanımızın Brüksel ziyareti oldu, komisyon başkanıyla, AB başkanıyla görüşmeleri oldu. Ardından Merkel Türkiye´yi ziyaret etti. Mülteci meselesinin değişik yönleri ele alındı. Acil eylem planının hayata geçirilmesi, Türkiye´nin önünde bulunan yeni faslın açılması ki biz 6-7 faslın hemen açılabileceğini ifade ettik.

Fakat mülteci krizi bir sonuçtur. Bunun kökenine inmeden mülteci krizini çözmek elbette mümkün değildir. Bunun kökeni Suriye´de devam eden savaş vardır ve bu savaşın sorumlusu olarak da 370 bin insanın ölümünden sorumlu olan Beşar Esad rejimidir. Viyana´daki toplantılarda Türkiye, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan´ın öncülüğünde yeni bir süreç başlatıldı. Esed´in geleceğiyle ilgili görüş ayrılıkları devam etmektedir. Beşar Esad, Suriye´yi birleştiren bir lider olma özelliğini çoktan kaybetmiştir. Buna rağmen ilgili tarafların masanın etrafında bulunmalarını önemsiyoruz.

Önemli bir diğer gelişmeleri 15-16 Kasım´da Antalya´da yapılacak olan G-20 toplantısıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın başkanlığında, dünyanın önde gelen acil ekonomik siyasi konularını ele alacaklar. Hazırlıklarımız kapsamlı şekilde devam ediyor. Bu zirvede bununla ilgili önümüzdeki hafta detaylı bilgiler de vereceğim. Özellikle ekonomik konular, istihdam, uygulama başlıkları altında küresel ekonomik konuları ele alacağız. Terörle mücadele ve mülteci krizini de zirvede ele almayı planlıyoruz.

Külliye ile ilgili, cumhurbaşkanlığıyla ilgili bir konuyu paylaşmak istiyorum. Milletin evi olan cumhurbaşkanlığı külliyesi, pek çok vesilelerle vatandaşlarımıza açıldı. Bu yıl 29 Ekim kutlamaları çerçevesinde bir çok ilke imza atma imkanımız oldu. Bütün vatandaşlarımızla kucaklaşma imkanımız oldu. 28 Ekim´de de vatandaşlarımızla çok güzel bir kaynaşma yaşandı. Yine bu çerçevede külliyeyi vatandaşlarımızın ziyaretine açma konusunda gerekli çalışmaları tamamladık. Haftanın belli günlerinde, belli başvuruda külliyeyi ziyaret etmek mümkün olacaktır.

Bir diğer önemli konu külliye ile ilgili cumhurbaşkanlığı kütüphanesidir. Bu çalışmalarımız da yoğun şekilde devam ediyor. Külliyenin içerisinde olacak, hemen alt tarafta caminin yanına yapılacak kongre merkezinden sonra cumhurbaşkanlığı kütüphanesi çalışmalarına başlanacak. Değerli Mehmet Şevket Eygi ki, çok kıymetli bir koleksiyondur o, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´ne hibe etmeyi kabul ettiler.

Soru Cevap Bölümü

Başkanlık sistemi konusu yeniden tartışılmaya başlandı. Sayın Cumhurbaşkanı´nın beklentileri nedir acaba? Başkanlık sistemiyle ilgili ne gibi adımlar atılması planlanıyor?

Buradaki temel konu Türkiye´deki işleyen sistemin en etkin hale getirilmesidir. Bu bir şahıs konusu değildir. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan´ın böyle bir şeye ihtiyacı yok. Tayyip Erdoğan zaten tarihe geçmiş bir liderdir. En verimli siyasi yönetim biçimi nedir tartışması, Türkiye için sağlıklı bir tartışmadır. Parlamenter demokrasiyle yönetilip başarılı olan ülkeler de var, başkanlık sistemiyle yönetilip başarılı olan ülkeler de var. 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını da dikkate alıp, bu konu milletimize sorulmak suretiyle bir karara varılacaktır.

Önemli olan bizim için en uygun model hangisidir, bu tartışmayı yapmaktan asla kaçınmamak lazım. Bütün partilerin, STK´ların görüş beyan etmesi sevindiricidir. Önümüzdeki aylarda, yıllarda bu tartışma sağlıklı şekilde devam edecektir.

Dün bir gazetede vardı. Cumhurbaşkanı ile MHP lideri Devlet Bahçeli ile gizli görüşme yaptığına dair. Böyle bir görüşme yapıldı mı?

Böyle bir görüşme söz konusu değil. Fakat şunun altını çizeyim, sayın cumhurbaşkanımıza düşmanlık yaparak, saldırarak, hakkında senaryolar yazarak siyaset yaptığını zannedenler, gündeme geleceğini zannedenler 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru okusunlar.

G-20 kapsamında Cumhurbaşkanı´nın gelecek liderlerle görüşmeye yapacağını söylediniz ama, ekstra bir bilgi var mı? Gelecek olan herkesle baş başa görüşmesi olacak mı?

G-20 sırasında cumhurbaşkanımız tüm liderlerle ortak oturumda zaten bir araya gelecek. Tabi ki ikili görüşme talepleri gelmeye başladı. Şu ana kadar bütün liderlerden görüşme talepleri geldi. Bunlar da programlanıyor. Çok yoğun bir program olacak. Öncesinde ve sonrasında da biz yoğun şekilde bu trafiği hayata geçireceğiz. Zirveden bir gün önce de Japonya Başbakanı ülkemizde olacak.

Başkanlık tartışmasına ilişkin soruyu yanıtlarken “milletimize sorarak” dediniz. Referandum olarak algılamak mümkün mü?

Tabi ki, bu tartışma milletten bağımsız elbette düşünülemez. Bunun mekanizması referandumsa referanduma gidilir. Ama benim altını çizmek istediğim konu, milletimize danışarak neticelendirilecek bir konudur. Diğer tüm önemli konularda olduğu gibi elbette milletimizin görüşü esastır.



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı