Başkentin Sahibi Kim !!!!

Başkentin Sahibi Kim !!!!

"Angaralılar Ankara Sahip Çıkın "

 Bu yıl ilki gerçekleştirilen 1. Ankara kurultayının sonuç bildirgesine göre Ankara tarihi, ekonomik ve kültürel tüm değerlerini yitirme noktasına geldiği ifade edilerek akademisyen görüşleri kamuoyuna açıklandı.

Ankara Kulübü Derneği tarafından düzenlenen ve Yenimahalle belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen kurultaya Başkentte söz sahibi olan tüm yöneticilerin davet edilmesine rağmen Ankaralıların oyları ile Ankara`yı yönetenlerin konuya duyarsız kalmaları Başkentin hazin gerçeğini ortaya koyuyor.

7-11 Ekim tarihlerinde Nazım Hikmet Merkezinde geçekleştirilen Kurultaya Başkent akademisyenleri, gazeteciler, bilim adamları bir araya gelerek Başkentin kaybolan ve gelişecek olan tüm değerlerini masaya yatırdı.Başkent tarihi ve günümüz ve geleceğini konu alan kurultayda Başkentin yerel ve genel siyasetçilerin ilgisizliği başkentin sahipsiz ve kimliksiz kalmaya mahkum edildiğinin en büyük göstergesi oldu.

Ankara`nın yerel ve Ankaralılara objektif şekilde ulaştırmaya çalıştığımız tüm haberlerde Ankara Kurultayındaki tüm çalışma ve Bilimsel raporları her hafta sizlerle yazı dizi olarak paylaşacağız.

Ankara Kulübü Derneği tarafından Büyük Ankara Kurultayı’ndan çıkan çarpıcı sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı. Basın Toplantısına Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Açıklanan sonuç bildirgesinden öne çıkan başlık ise Ankara’nın Başkentlik iddiasını kaybetmeye başlaması oldu.

Her yönüyle Ankara konuşuldu

Başkent Ankara’nın 1923’ten 2013’e 90 yıllık değişim serüveni ile geleceğe yönelik öngörülerinin tartışıldığı 5 gün süren Büyük Ankara Kurultayı yerel seçimlere kısa bir zaman kala Ankara’ya hizmet edecek Belediye Başkan adaylarına da yol haritası niteliğinde sonuçlar çıkardı.

Ankara Türkiye’nin baş tacıdır!

Kurultayın, Başkent Ankara’nın, dünyanın en gözde başkentleri arasındaki saygın yerini alması sürecinde bir kilometre taşı olacağına dikkat çeken Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar; “ Ankara rant savaşlarının şehri haline gelmiştir. Başkentimiz kuruluş öyküsünü ve Başkentlik iddiasını kaybetmeye başlamıştır. Ankara ötekileştirilirken İstanbul maalesef ön plana çıkarılmaktadır. Oysa başkentler ülkelerin vitrinidir. Başkentimiz Türkiye’nin baş tacı, Cumhuriyetin en önemli simgelerinden biridir. Tüm hemşerilerimizi Ankara’mıza sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

Ankara 2. Sınıf şehir olmamalı

Kurultayın sonuçlarını basın mensuplarıyla paylaşan Ankara Kulübü Başkanı Dr. Metin Özaslan da; “Gönül istiyor ki Ankara ihmal edilmesin. 2. sınıf şehir muamelesi görmesin” dedi.

Özaslan; Ankara son dönemlerde tüm alanlarda sorun yaşıyor. Başkentimiz ekonomik olarak durgunluk, diğer şehirlere ve Türkiye ortalamalarına göre göreceli bir gerileme ve bunun sonucunda da sosyal sorunlar yaşamaktadır. Türkiye gelir pastasında Ankara’nın dilimi giderek azalmaktadır. Yerel yönetimlerde savurgan harcamalar, gerekse demode projeler nedeniyle Ankaralıların sorunlarını çözmeye dönük kalıcı yatırımlar yapılmamaktadır.

“İşsizlik ve yoksulluk artıyor”

 Ankara’da işsizlik ve yoksulluk oranları bir başkentte olmaması gereken ölçüde yüksek olduğuna dikkat çeken Özarslan, “Göç, sanayi ve tarımın gerilemesi ile birlikte işsizlik ve yoksulluk çığ gibi büyümektedir. Ankara kültür sanat zeminini de kaybetmektedir. Sanatın içine tüküren anlayış Ankara’da sporu da batağa sürüklemiştir. Ankara’nın sembolleri olan MKE Ankaragücü ve Hacettepespor’un yaşadıkları birer dramdır. Ankara sanayisi yön aramaktadır. Sanayi ne merkezi idareden ne de yerel yönetimlerden destek alamamaktadır. Kamu Finans kurumlarının Ankara’dan taşınması, Başkentin ekonomik kalbine inen büyük bir darbedir. Ankara ülke içi sağlık turizminin başkenti olma üstünlüğünü de yitirmiştir” dedi.

“Ankara’nın silüeti beton dolu”

Özarslan, “AVM’ler sürekli artmaktadır ve bu durum küçük esnafı yok ettiği gibi üretime de büyük zarar vermektedir. Bunların yanı sıra Ankara’nın doğal ve tarihi silüeti beton duvarlarla perdelenmektedir. Trafik ve ulaşım sorunu gün geçtikçe çığ gibi büyümektedir. Ankara’da plansızlık ve yanlış yatırımlar nedeniyle Avrupa’da içme suyunun en pahalı olduğu birkaç kentin başında yer almaktayız. Tarım sektörümüz ise hızla gerilemektedir. Ankaralıların bu kötü gidişata dur demesinin zamanı gelmiştir” diye konuştu.

Haber: Beril Çuhadaroğlu- Orhan Aydan 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı