Başkentte Eğitimci Eylemcilere Polis Ayarı

Başkentte Eğitimci Eylemcilere  Polis Ayarı

Eğitimci sağ ve sol görüşlü sendikaların eylem saatleri kesişince polis eğitimci eylemcileri bir araya getirmemek için oyalamak isterken eğitimciler biber gazı ile durdurulmaya çalışıldı.

 24 Kasım`da polisin sert müdahalesi çok sayıda eğitimcinin yarandığı eylemde bu kez ucuz atlatıldı. Türk Eğitim Sen , Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarının aynı saatlerde Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürümek istemesi  üzerine Ankara Emniyeti Eylemci gruplara saat ayarı yaptı.  Eylemcilerin birini yürütüp diğerini bekletmekte çare bulan Emniyet yetkilileri Eğitim -İş sendikasına açıklama yapmak yerine yürüyemezsiz demesi üzerine Sakarya caddesinde biber gazı müdahalede bulundu. Eğitim Sen`in  Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylemlerini sonlandırmaları üzerine Eğitim İş üyelerinin Milli Eğitim bakanlığı önüne yürümelerine izin verildi.

Türk Eğitim İş Eylemine Karakaya`dan Destek

Türk Eğitim-Sen üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptıkları eylemde tüm ülke çapında bir günlük grev kararı aldıklarını açıkladı. Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Sevgi Yalav, TBMM’ye sunulan kanun taslağına karşı mücadeleyi ortaklaştırmak için Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen olarak ülke çapında bir günlük grev kararı aldıklarını söyledi. Eyleme MHP Ankara Büyükşehir belediye Başkan Adayı Mevlüt Karakaya`da destek verdi.

Eğitim İş Üyesi Eğitimcilere Bekletme Gazı  

Eğitim-İş Sendika üyesi bir grup eğitimci Milli Eğitim Bakanlığı’na yürümek isteyince çevik kuvvet ekipleri ile eylemciler arasında tartışma çıktı. Çevik Kuvvet ekipleri, gruba biber gazı ile müdahale etti.

Eğitimciler "Mustafa Kemal`in Öğretmenleriyiz" , "Hak yemeyiz gaz yeriz","Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganları ile eylemlerine destek verdiler.  polis aynı esnada Eğitim- Sen üyelerinin Milli Eğitim Bakanlığında açıklaması olması gerekçesi ile grubun bakanlığa geçişine izin vermedi. grubun ısrarı üzerine polis biber gazı ile müdahale etti. Kısa süreli yaşanan arbedenin ardından eylemciler oturma eylemi yaptı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüyüşüne izin verilen grup, Bakanlık önünde yeni yasayı protesto etti.  Grup adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi.

"Bugün başta öğretmen yetiştirme problemleri olmak üzere, personel istihdam sorunları, derslik açıkları, fiziki ortam yetersizlikleri, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, bilimsellikten, sanattan, spordan uzak programlar ve birçok plansız uygulamalar sonucunda eğitim sistemimiz  çökertilmiştir. AKP`nin 12 yıllık iktidarı süresince, orta ve yüksek öğretime geçişte eleyici, ezbere dayalı, elit bir geçiş sistemi desteklenmiş, dershanecilik teşvik edilmiş ve çözüm olarak ortaya atılmıştır"  Ekonomik alanda olduğu gibi önce boz sonra özelleştir anlayışı şimdi de en temel insan  hakkı olan eğitimde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacak, özelleştirmeci ve yerelleştirmeci yasa tasarısının bugün TBMM Genel Kurulu`nda  görüşülerek yasalaşması beklenmektedir.

Kamusal Eğitim Alanı Daralacak, Kamu Kaynakları Özel Okullara Aktarılacak

652 sayılı KHK ile bir yandan eğitimden Atatürk ve ulusal değerleri çıkaran AKP iktidarı  diğer yandan da eğitimi özelleştirmenin alt yapısını azaltmıştır. Ardından 4+4+4 eğitim sistemi ile Cumhuriyet`in kuruluş temellerinden biri olan "Öğretim Birliği" ortadan kaldırılmıştır. Şimdi de bu yasa tasarısı ile eğitimi, uluslar arası sermayeye altın tepsi içinde sunarak peşkeş çekmektedir. Tasarının yasalaşması durumunda, kamusal eğitim alanı daha da daralacak, eğitim kamusal bir hizmet olmaktan çıkacaktır. Devlet okullarında eğitimin niteliğini bilinçli olarak  düşüren Hükümetin dershaneleri kapatma planının ardındaki amaç, özel öğretimi özendirmek ve özel okulları doğrudan kamu kaynaklarıyla destekleyerek eğitimi piyasa koşullarına sunmaktı r" denildi.  
EĞİTİM - SEN`DEN YOĞUN KATILIM 
“Milli Eğitim Temel Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını” protesto eden Eğitim Sen “Gaz yedik haram yemedik” sloganlarıyla YKM önünde bir araya gelen eğitim emekçileri TBMM’ye yürümek istedi. Ancak polis eğitim emekçilerinin önüne barikat kurarak yürüyüşlerini engelledi. Eğitim-Sen’li emekçiler önlerine kurulan polis barikatına “Polis boş durma, hırsızları yakala”, “Emekçiye değil, hırsızlara barikat” sloganlarıyla karşılık verdi. Eğitim Sen üyeleri Milli eğitim Bakanlığına Atatürk bulvarı üzerinden tek şerit kapatarak yürüyüşe izin verildi. grup Milli eğitim Bakanlığı önünde yaptıkları açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Haber: Beril Çuhadaroğlu 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı