Başkent`te Yerel Medya Pazarı Kuruldu

Başkent`te Yerel Medya Pazarı Kuruldu

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Atatürk?ün emri ile Bulgaristan`dan gelen göçmenler için 50 hanelik örnek köy olarak tahsis ve ıskan edilen bu ilçenin belediye başkanı belediyenin basın müdürlüğünde yerel medya pazarı kurdu.

Bu belediye başkanı  Ankara`da özellikle bu ve çevre ilçesinde yayın yapan yerel gazetelerin ekonomik sıkıntılarını  ön plana çıkartarak kirli bir Pazara ev sahipliği yapıyor. Bu pazar da alınan satılan  düşündüğünüz gibi elma armut değil gazete ve gazeteciler satılıyor.

Rakamları duyunca şaşırmayın 2000 Tl ile 3000 Tl arasında pazar da rağbet gören gazeteler var. Her belediye başkan adayının projelerini tanıtması, rakiplerine cevap vermesi, kendi reklamını yapması kadar normal olan hiç bir şey yok.Ama kirli pazar olunca 8 sayfalık gazetenin 6 sayfasını malum ilçenin belediye başkanı tarafından  önce adını belediye basın müdürü ardından belediye başkanına onaya çıkıp baskıya öyle giriliyor. Malum başkan onay vermezse baskıya giremiyorlar. 6 sayfayı reklamları ile donatsa okuyucu reklamını yapmış diyebilir ama kalemlerini de bu kirli pazara dahil ederek rakipleri hakkında karalama haber kampanyası yaparak "ianesi iştir kişinin, lafa bakılmaz" sözünü ile herkes nasıl bir yönetim sergilediğini de aslında güzel bir örnek ile kamuoyuna sunuyor.  Özellikle kamuoyunun toplu bulunduğu alanlarda reklam yerine karalama haberler ile dağıtılan gazeteler kamuoyundan da ciddi tepki görmekte. Sözde kamuoyu oluşturan ama kamuoyun da "Tek konuşulan kaç para aldı da yazdı" sözlerinden öte gitmeyen bu haberlere halk gereken cevabı verirken bu tarihi kentin belediye başkanı öncelikle kendine yıllardır muhalif olarak yazan ve belediyeye girişini bile yasakladığı gazeteleri ne amaçla ve hangi bütçeden giderlerini karşıladığı belediye müfettişleri tarafından incelenmesi gerekmekte. 

Türkiye Yerel Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Beril Çuhadaroğlu bu konuda Ankara`da yerel basın`ın ciddi bir denetimsizlik yaşadığını kaydederek basın savcılarını göreve davet etti. Özellikle yerel basın mensuplarının belge, bilgi ve ses kayıtları ile haber yapması gerekliliğini savunan Çuhadaroğlu, basın meslek ilke ve ahlakına göre reklamcılık ile gazetecilik birbirine girmiş sipariş ve kaynağı belli olmayan haberler ile kamuoyun da bilgi kirliliği oluşmakta. Ankara Cumhuriyet Basın savcılığı acil olarak konuya el koymalı kaynağı bile belli olmayan bu gazeteler ve yerel yönetimler hakkında işlem yapılması zorunluluğunu getirmelidir. Öte yandan bu boşluluğu şuan kalemlerini  Ankara`da yerel siyaset için satarak kamuoyunu yanlış yönlendiren haberler ile kaos ortamı oluşturulmakta, adayların taraftarları arasında da bilinçli gerginlik yaratılarak suça teşvik edilmekte. Ankara valisini ve basın savcılarını dernek yönetimi adına göreve davet ediyor, Ankara`da art niyetli yayın yapan gazetecilik değerlerini yerlere seren bu kişiler hakkında yasal işlemin başlatılmasını talep ediyoruz. Adayların projeleri, kendilerini kamuoyuna tanıtan çalışmaları reklam çalışmaları kapsamında yer aldığını hatırlatır adayların birbirleri için iddiaları söz konusu ise kaynak ve belge gösterilerek yayınlanma zorunluluğu olduğunu tekrar kamuoyunda paylaşmak  isteriz"

Haber: Beril Çuhadaroğlu



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı