‘Baskıcı, sansürcü, otoriter zihniyeti bitireceğiz’

‘Baskıcı, sansürcü, otoriter zihniyeti bitireceğiz’

Buradaki en temel sorunumuz ‘zihniyet’ sorunu. Biz sadece iktidar değişimini değil, zihniyet değişimini de hedefliyoruz. Baskıcı, sansürcü, otoriter zihniyeti bitireceğiz” dedi.

DEVA Partisi Kültürel Atılım Eylem Planı’nı Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan konuşmasında, “Kültür ve sanatın özgürlüğünü, evrenselliğini reddeden anlayış gerilememize sebep oldu. Buradaki en temel sorunumuz ‘zihniyet’ sorunu. Biz sadece iktidar değişimini değil, zihniyet değişimini de hedefliyoruz. Baskıcı, sansürcü, otoriter zihniyeti bitireceğiz” dedi.

 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, iktidarının ilk 90 ve 360 gününde ekonomi, tarım, sosyal politikalar, dijitalleşme, kadın hakları, yerel yönetimler, yüksek öğretim, çevre ve iklim değişikliği, adil yargı, sağlık, dış politika ve güvenlik ile enerji ve madencilik gibi pek çok alanda gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği çalışmalara on beşincisini ekledi: ’Kültürel Atılım Eylem Planı’.

 

"Kültür ve sanatın özgürlüğünü, evrenselliğini reddeden anlayışın gerilemeye sebep olduğunu" söyleyen Babacan, buradaki en temel sorunun "zihniyet" olduğunu, partisinin sadece iktidar değişimini değil, zihniyet değişimini de hedeflediğini ifade etti.

Kültür Kart

Babacan, proje kapsamında "Kültür Kart" uygulamasını hayata geçireceklerini belirterek, uygulamayla 18-25 yaş arasındaki gençlerin konser, festival, sergi gibi her türlü kültür-sanat etkinliklerine katılımlarını sağlayacaklarını anlattı.

"Eurovision'a katılacağız"

Eurovision'u önemsediklerini vurgulayan Babacan, "Sertab Erener'in 'Everyway that I can' dediği gibi, biz de her türlü çabayı gösterip yeniden Eurovision’a katılacağız, Türkiye’yi Avrupa sahnelerine geri döndüreceğiz." diye konuştu.

"Kürtçe, Türkçe, Zazaca ve Arapça şarkılar aynı sahneler söylenecek"

Babacan, partisinin iktidar olması halinde Kürtçe, Türkçe, Zazaca, Arapça şarkıların aynı sahnelerde, aynı imkanlarla söyleneceğini de kaydederek, "Dil, mirastır. Bu topraklardaki tüm dilleri yaşatmak boynumuzun borcudur. Çok kültürlülüğümüzün zenginlik olduğu bilinciyle, bu dillerin korunması ve bu dillerde kültürel ve sanatsal üretim yapılması için her türlü çabayı göstereceğiz." dedi.

"Ahmet Kaya'yı sürgüne yollayanlar şarkılarını dillerden söküp alabildi mi?"

Babacan"Necip Fazıl’ı tutuklayanlar, yazdıklarını unutturabildiler  mi? 'Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya' sözlerini unutturabildiler mi? Nazım Hikmet'i bu topraklardan gönderenler şiirlerini silebildi mi? 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine' dizelerini bize unutturabildi mi? Ahmet Kaya'yı sürgüne yollayanlar şarkılarını dillerden söküp alabildi mi? 'Artık susma yorgun demokrat'ı hafızalarımızdan sökebildi mi? Halide Edip'i sürgünler susturabildi mi? Şimdi, bugün engellenen konserlere, sözü kesilen sanatçılara bakın. Hiçbirini silmeye gücü yetmeyecek kimsenin."

 



Ankara

27.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:14
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı