Beypazarı Belediyesi Kapari Üretecek

Beypazarı Belediyesi Kapari Üretecek

Beypazarı Belediyesi başta MS olmak üzere birçok hastalığın çaresi olan ve ilaç sektöründe kullanılan Kapari bitkisinin yetiştirme, üretme ve satma projesini devraldı.

Beypazarı`nda İl Özel İdaresi adına Ülker Alhan`ın yürüttüğü proje için Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan yerel seçimlere üç ay kala yetiştirici Ülker Alhan ile görüşmüş, seçilirse projeye destek vereceğini açıklamıştı.

İl Özel İdaresi`nin kapanması ve projeyi yürüten Ülker Alhan`ın Amerika`da çalışmalarını sürdürecek olması sebebi ile Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, projeyi Beypazarı Belediyesi olarak devraldıklarını ve Türkiye`nin en kaliteli kaparilerinin Beypazarı`nda yetişeceğini ifade etti.

Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan Beypazarı`nda bu işi uzun süredir yürüten ve Amerika`da çalışmalarını sürdürecek yetiştirici Ülker Alhan ile bir araya gelerek kendisine çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Başkan Kaplan “İnsanlar MS hastalığına dikkat çekmek için, başlarından aşağı bir kova su döküp herkese meydan okuyacaklarına bu tür projelere yönelseler insanlık adına daha faydalı olur. İlçemiz toprakları bu bitkinin yetişmesi için biçilmiş kaftan ve bitkiyi mineral açısından çok zenginleştiriyor. Neden yabana atalım. En kaliteli kapariyi biz yetiştireceğiz. Ülker hanıma katkılarından, emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kapari bitkisinin bugüne kadar 3 çeşidini üretip 400 çeşit yemek yapan Ülker Alhan “Bu bitkiyi özellikle yabancılar arasında İspanyollar tarihleri boyunca yiyorlar şifalı bir bitki. 400 çeşit yemekte kullanılıyor. Kaparinin Kabızlık giderici, idrar söktürücü, Balgam söktürücü, solucan düşürücü, Ağrı kesici, romatizma, felç, iskorpit hastalığı, kan bozukluğu, gut hastalığı, antitimor, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici ve sancıları, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici, etkileri olduğu bilimsel olarak ta belirtilmiştir. Kapari Beypazarı topraklarını çok sevdi, burada üretimini yaptık, çeşitli çalışmalarımız oldu.Beypazarı`nın mutfak kültürünün dünyada eşi benzeri yok, saray mutfağına sahip bir ilçemiz.Çalışmalarımı Amerika`da sürdürecek olmam dolayısı ile ilçeden ayrılıyorum ama eminimki Başkanımız bu işin üstüne düşüp bu bitkinin tanıtılması hatta ileride adının Beypazarı ile anılması için gerekeni yapacaktır.Kendisine teşekkür ediyorum” dedi.



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı