BİRLEŞİK KAMU-İŞ: “Kısa Çalışma Ödeneği devam ettirilmelidir”

BİRLEŞİK KAMU-İŞ: “Kısa Çalışma Ödeneği devam ettirilmelidir”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada; Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılmasının işsizliği ve yoksulluğu derinleştireceği belirtilerek, iktidara bu kararından dönme çağrısı yapıldı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN KALDIRILMASI İŞSİZLİĞİ VE YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRECEKTİR

Ülkede ve dünyada yaşanan salgının sonucu iş ve gelir kaybına dönüşmüştür. Salgın ve ekonomik kriz; kapanan işyerleri, üretimini azaltan fabrikalar, işsiz kalan milyonlar ve yoksulluk yaratmıştır.

AKP salgının başından itibaren sermayeyi koruma tercihini ortaya koymuş, zaten sınırlı olan destekler büyük oranda işverenlere verilmiştir. AKP iktidarı; İşsizlik Fonu kasasından işçilere ödenen Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasını sonlandırarak ekonomik ve sosyal tahribatı ağırlaştıracaktır.

AKP iktidarı, son yüzyılın en büyük salgını olan Covid-19’un ne kadar süreceği, virüsün nasıl bir seyir izleyeceği belirsizliğine karşılık Kısa Çalışma Ödeneğine son vermesi emekçilere bakış açışını göstermektedir.

Pandemi süresi boyunca toplam 3 milyon 756 bin 584 işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanırken, toplamda kısa çalışma ödeneği kapsamında işçilere ödenen miktar ise İŞKUR verilerine göre 30 milyar TL. Şubat ayı verilerine göre 1,3 milyon işçi hâlihazırda kısa çalışma ödeneği kapsamında yer almaya devam etmektedir. İşverenler tarafından ücretsiz izne ayrılan ve çok daha düşük nakdi ücret desteği alan işçi sayısı 2,5 milyona yaklaşmıştır.

Ülkede 2000’de yüzde 6’larda olan işsizlik bugün iki katına, yüzde 13-14 bandına çıkmış durumdadır. AKP iktidarının kısa çalışma ödeneği desteğinin sonlandırarak işsizliği daha da büyütecektir. TÜİK’in geniş tanımlı işsizlik rakamının yüzde 29.1 olarak açıkladığı ve ekonomik kriz koşullarında Kısa çalışma ödeneğinin sonlandırmak 1,3 milyon ücretli çalışanı işsizliğe mahkum etmektir.

Sosyal politikaları geliştirmesi, sosyal destekleri artırması gereken hükümet tam aksi hareket etmektedir. Oysa Kısa Çalışma Ödeneğinin sona ermesi değil, aksine kapsamının genişletilerek devam ettirilmesi gerekmektedir.

Benzer durum dünyanın hemen her ülkesinde görüldü. Ancak her ülkede salgın ile birlikte ortaya çıkan ekonomik sorunları aşmak, vatandaş ve iş dünyasına destek olmak üzere çok ciddi ekonomik paketler devreye alındı, kamu kaynakları vatandaşın hizmetine sunuldu. Destek programları zor zamanlarda vatandaşlarının nefes almasını, ekonominin çarklarının dönmesini sağladı.

Salgınla birlikte ülkede zengin ve yoksul arasındaki uçurum derinleşmiş emekçiler açlığa terk edilmiştir.

Esnafların halen tam kapasite ile çalışamadığı ve salgının durumuna göre yeni kısıtlamaların gündeme gelebileceğini varsaydığımızda, Kısa Çalışma Ödeneğinin en azından pandemi sonrasına kadar devam etmesi gerekmektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; acilen iktidarı Kısa Çalışma Ödeneğinin pandemi sonuna kadar devam ettirmesi çağrısı yapıyor aksi durumda kitlesel işsizliğin yaşanacağı uyarısı yapıyoruz. 

                                                                                                                                           BİRLEŞİK KAMU-İŞ

                                                                                                                                   MERKEZ YÖNETİM KURULU



Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli