Büyükşehir, Aski, Ego 2016 Mali Yılı Bütçelerini Görüştü

Büyükşehir, Aski, Ego 2016 Mali Yılı Bütçelerini Görüştü

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi´nin dün akşam yapılan toplantısında, 25 ilçe belediyesinin ardından, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO´nun 2016 Mali Yılı bütçeleri görüşüldü. Oylama ise cumartesi yapılacak toplantıya bırakıldı.

Bütçe görüşmelerinde CHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, Sayıştayın 2o14 denetim raporu üzerinden Büyükşehir Belediyesi´nin gelir kalemlerinde Belediye´nin taşınmaz mülk satışlarının % 18 olmasını eleştirdi, ANKAPARK  ne zaman biteceğini ve maliyetinin  ne kadar olacağına dair açıklama yapılmasını istedi.

MHP Grubu adına konuşan MHP Grup Başkanvekili Ramazan Şimşek de Ankara´nın yararına olan tüm projelere destek vermekten kaçınmayacaklarını, Ankara ve Ankaralı´nın aleyhine olacak işlere de karşı çıkacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO bütçeleriyle ilgili MHP Grubu´nun görüşlerini dile getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yerel seçimlerle birlikte Büyükşehir Belediyesi´nin sınırlarının tüm il sınırlarına genişlediğini, bunun, giderleri büyük ölçüde artırdığını, ancak gelirlerin aynı kaldığını belirtti. Gökçek, bu konudaki sıkıntıların giderilmesi amacıyla Hükümet´in yine bir belediyeler kanunu için kolları sıvadığını, çalışmaların başladığını söyledi.

Devletin Dağıttığı Gelirin Yararı Olmadı

Eleştirilere ve sorulara yanıt veren Başkan Melih Gökçek de 2016 Mali Yılı Bütçesi´nde Büyükşehir Belediyesi´nin bütçedeki taşınmaz mallardan elde edilecek gelirlerinin daha da artırılması gerektiğine dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda bu gelirleri daha da artırmak niyetinde olduklarını ifade etti.

İlçe belediyeleri dahil, devletten gelen gelirlerin tüm belediyeler için yetersiz kaldığını vurgulayan Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi´nin sınırları il sınırları haline gelince, bizim otomatikman giderlerimiz de arttı. Bu bölgelerin hizmete susamış bölgeler olması da Ankara´nın iç bölgelere yaptığımız hizmetlerde de otomatikman azalma hissedilmeye başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi´nin gelirleri aynı kalırken, giderleri çok fazlalaştı dedi.

Borçlanma Sınırlı

Başkan Gökçek, borçlanmayla ilgili eleştiriyi de “Benim belediye başkanlığım döneminde yaptığım borçlanmalar, bizim dönemin sonu olan 5 yılla sınırlı. Yani bu 5 yıl bittiğinde, bu borçlar da bitiyor. Ona göre bir sistem içinde borçlanma gerçekleştirildi. Şu anda bizim kendi dönemimizi aşacak bir borçlanma söz konusu değil” sözleriyle yanıtladı.

     Bugün yapılan görüşmede Meclis´te 4 milyar 235 milyon TL olarak kabul edilen Büyükşehir Belediyesi´nin bütçesinde önemli kalemler şöyle belirlendi:

-Genel kamu hizmetleri: 1 milyar 291 milyon 217 bin TL

-Kamu düzeni ve güvenlik hizmetleri (Zabıta, trafik ve İtfaiye) : 132 milyon 165 bin TL

-Ekonomik işler ve hizmetler : 1 milyar 317 milyon TL

-Emlak- istimlak ve imar hizmetleri: 294 milyon 78 bin TL

-Sağlık hizmetleri: 33 milyon 793 bin TL

-Park,bahçe, dinlenme, kültür, sportif ve din hizmetleri: 978 milyon 195 bin TL

-Sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri 188 milyon 695 bin TL

 

-ASKİ 3 MİLYAR 500 MİLYON TL

         Belediye Meclisi´nde ASKİ Genel Müdürlüğü´nün 3 milyar 500 milyon TL olarak kabul edilen bütçesinde  mal ve hizmet alım giderleri için 1 milyar 480 milyon 127 bin TL, sermaye giderleri için de 985 milyon 320 bin TL ödenek ayrıldı. 

 

-EGO 993 MİLYON TL

         EGO Genel Müdürlüğü´nün 993 milyon TL olarak belirlenen bütçesinde de mal ve hizmet alımı giderlerine 783 milyon 124 bin TL, sermaye giderlerine  de 54 milyon 220 bin TL ödenek ayrıldı.



Ankara

24.04.2024

  • İMSAK 04:18
  • GÜNEŞ 05:51
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:43
  • YATSI 21:10
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı