BÜYÜKŞEHİR`DEN GELENEKSEL AŞURE GÜNÜ

BÜYÜKŞEHİR`DEN GELENEKSEL AŞURE GÜNÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Muharrem ayı nedeniyle Başkentlilere aşure dağıtıldı. Gazi Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen ?Geleneksel Aşure Günü?ne ilgi büyük oldu.

 İslam alemi için büyük öneminin yanı sıra ilişkileri güçlendiren günlük hayatın karmaşasında hatırlanmayı ve ikramı çoğaltan, toplumun içinde bir olmayı simgeleyen geleneklerden Aşure Günü, Ankara’nın kent merkezinde hayat buldu. Büyükşehir Belediyesi’nin Gazi Üniversitesi ile düzenlediği Geleneksel Aşure Günü’nde yaklaşık 5 bin kişiye aşure ikram edildi.

Aşure Gününe, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, Genel Sekreteri Kamil Kılıç, Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Berberoğlu, Ziya Baba İnanç Vakfı Kanaat Önderi Hasan Erdoğan Baba, Hacı Bektaş Vakfı Başkanı Uğur Sümer, Karaşarlılar Derneği Genel Merkezi Başkanı Mehmet Kaytanbıyık, Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacıbektaş Araştırma Merkezi temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcıları, bürokratları ve Başkentliler katıldı.

Aşurelerin ikramından önce günün önemine dair konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, “Bütün İslam dünyasının Şehitler Serdarı Hz Hüseyin’i anmak ve aynı zamanda bir aşure geleneğini yaşatmak adına buradayız. Tüm dinlere, inançlara, ırklara, dillere, mezheplere saygıdan kusur etmeyen bir medeniyetten geliyoruz. Bu geleneği yaşatma adına üniversitemizin çok değerli Rektörüne, örgütlere teşekkür ediyorum. Bizi bir araya getirdiler. Bu tip kültürel ve sosyal etkinliklerin yaşatılması için Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelenin en iyisini yapma gayreti içinde olacağız” diye konuştu.

Ölmez’den sonra söz alan Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Berber de şunları söyledi: “Muharrem ayının bu millet ve İslam alemi için ne ifade ettiğinin daha net ortaya koyulmasını istiyoruz. Bu vesile ile bu geleneği sürdüren kültür mirasçılarına saygı ve sevgilerimizi sunarak, başta Hz. Hüseyin efendimiz olmak üzere tüm şehitlerimizi şükran ve sevgiyle anıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz bugün yine büyüklüğünü gösterdi ve bu etkinliğe çok ciddi katkı sağladı.”

Konuşmaları ardından Ziya Baba İnanç Vakfı Kanaat Önderi Hasan Erdoğan Baba’nın aşure duası ile ikram başladı.

 

- 5000 KİŞİLİK İKRAM

Büyükşehir Belediyesi EGO yemekhanesinde hazırlanan aşure için 30 kişi 5 saat emek sarf etti. Güvenpark’ta sıcak sıcak dağıtılan aşure hakkında bilgi veren Şef Sabri Murat, “100 kg. buğday, 60 kg. nohut, 60 kg. kuru fasulye, 50 kg. incir, 50 kg. kayısı, 50 kg. üzüm, 150 kg. şeker, 20 kg. kuş üzümü, 30 kg. fındık, 50 kg. nar, karanfil ve tarçın” kullanıldığını belirtti. Aşurenin tadının güzel olması için önce buğdayın haşlandığını ve yarma haline getirildiğini, asla nişasta kullanmaması gerektiğini ifade eden Murat, tadını ekşitecek, nohut, kuru fasulye gibi malzemelerin ise başka bir yerde haşlandıktan sonra aşureye eklendiğini söyledi.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

30.04.2024

  • İMSAK 04:07
  • GÜNEŞ 05:43
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:49
  • YATSI 21:18
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı