Çayyolu metrosuna 5 bin araçlık otopark şart!

Çayyolu metrosuna 5 bin araçlık otopark şart!

Mahallelerine gelecek olan metronun araç yükünü hesap ederek bir rapor hazırlayan Çayyolu sakinleri, raporu Büyükşehir Belediyesi?ne sundu. Beş bin araçlık bir otoparkın zorunlu olduğunu belirten vatandaşlar, ?Görünen köy kılavuz istemez. Acil şekilde oto

ANKARA Hürriyet’in önceki gün Çayyolu’nda yaşayan vatandaşların metro korkusunu dile getirdiği, “Son durakta park itirazı” haberinin ardından, mahalle, “Kimse proje üretmeyince biz ürettik” dedi. Metro istasyonu yanına yapılan 90 araçlık parkın yetersiz olduğunu yetkililere iletince, “Siz bir çözüm üretin bize getirin” cevabı aldıklarını iddia eden Çayyolu sakinleri, “Aşağı yukarı 120 bine yakın nüfusu olan bölgenin, son durak metro istasyonunda ortaya çıkaracağı araç yığılmasını kimse hesap etmeyince biz bir rapor hazırlayarak Büyükşehir Belediyesi’ne sunduk. Burada 5 bin araçlık bir otopark ihtiyacı bilimsel bir gerçek. Zaten görünen köy kılavuz istemez” diye konuştu.

HER BOŞLUĞA ARAÇ KOYULACAK

Kızılay ile Çayyolu arasında yolcu taşıyacak olan “M2” adlı Çayyolu metrosunun son durağında bulunan siteleri otopark korkusu sardı. Binlerce aracın bölgeye geleceğini belirten Koru Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Diliz şöyle konuştu: “Metro projesi oldukça başarılı ve ihtiyaç olan bir durum. Ancak projede gösterilen son iki hattın yapılmaması nedeniyle bizim sitelerimizin arasında olan durak başlangıç durağı halini almıştır. Bu durumda Ankara’nın batı yöresinde henüz raylı sisteme erişmemiş alanlarda ikamet edenler, mecburen arabalarıyla metro durağına kadar gelerek aracını park edecek ve Kızılay istikametine hareket edecek. Bölgede her boşluğa araç yığılacağı gün gibi ortada.

120 BİN METREKARELİK ALAN

Metronun kapasitesi saatte 27 bin yolcudur. Bu yoğunluk insanların işe gitme telaşına paralel olarak sabah saat 08.00’de başlayacak ve saat 10.00’a kadar sürecektir. Buna göre istasyondan binecek yolcu sayısı en çok 54 kişidir. Yolcuların yüzde 20’lik bölümünün otomobille geleceği ve otomobil başına yolcu sayısının 2-3 kişi olduğu, bundan evvel Ankara’da yapılan etütlere varsayılarak yapılmış ve Çayyolu Metro İstasyonu civarında 4 bin 695 otomobilin park edeceği hesaplanmıştır. Bu bulguya göre gereken park yeri alanı ise 120 bin metrekare olarak ortaya çıkmaktadır.”

BİZİ DİKKATE ALMALILAR

Çevrede ihtiyacın bir kısmını karşılayabilecek üç boş arsa bulduklarını belirten Diliz, şunları söyledi:
“Bunlardan bir tanesi arsa sahibinin Diyanet Vakfı’nın sahibi olduğu 17 bin metrekarelik alan. Diğer ikisi aralarında 100 metre bulunan ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait 13 ve 14 bin metrekarelik iki alan. Bu üç alan aşağı yukarı iki bin araç kaldırabilecek şekilde dizayn edilebilir. Bunun yanı sıra insanların ring servisleriyle buraya taşınacağı düşünülerek, çeşitli cep noktalarını da raporumuzda sunduk. Trafik kaosunun yaşanmaması için raporumuzun dikkate alınmasını ve görünen gerçeklere uygun şekilde hareket edilmesini istiyoruz.”

Hürriyet/ANKARA



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu