CHP´Lİ AKKAYA ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

CHP´Lİ AKKAYA ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; Milli Eğitim Bakanı´na İmam Hatip Okullarında engelli öğrencilerimiz için uygulanması zorunlu olan “kaynaştırma eğitimleri”nin neden uygulanmadığını sordu.

Akkaya; önergesinde eğitim öğretimlerini kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sürdürecek engelli öğrencilerin eğitim-öğretim haklarından en üst düzeyde yararlanmalarını ve eğitimlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla gerekli tüm tedbirlerin alınmasına ilişkin düzenlemelerin Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmenliğinde de yer aldığının altını çizdi.

Engelli öğrenciye yönelik kaynaştırma eğitimine ilişkin genelgenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm okullara gönderilmesine rağmen İstanbul İli Maltepe İlçesinde bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi başta olmak üzere, diğer İmam Hatip okullarında bu eğitimin uygulanmadığını belirten Akkaya; Bakanlığa konuya ilişkin şu önergeyi sunmuştur:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla,

Yakup AKKAYA

İstanbul Milletvekili

 

 

Anayasamızda yer verilen “Sosyal bir hukuk Devleti” olabilmenin gereği ve 42´nci maddesindeki " ... Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır." ... hükmü uyarınca; Devletimiz, engelli vatandaşlarımızın, müreffeh bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri, sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlayarak toplum içerisinde daha çok bulunmaları, eğitim haklarını kullanabilmelerini sağlamakla yükümlü tutulmuştur.

Yine 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu´nun 7´nci maddesinde; "İlköğretim görmek her Türk vatandaşının hakkıdır." Hükmü ile aynı Kanun´un 8´inci maddesinde; "Özel eğitime ve korunmaya muhtaç çocukları yetiştirmek için özel tedbirler alınır." hükmü ile çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde de genel eğitim sistemi içinde engellilerin her seviyede eğitim almasını sağlayacak düzenlemeler yer almıştır.

Söz konusu mevzuat hükümleri doğrultusunda engelli öğrencilerin eğitim öğretimlerini kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sürdürecek, öğrencilerin eğitim-öğretim haklarından en üst düzeyde yararlanmalarını ve eğitimlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla, okullara yerleştirilmeleri, destek eğitim odalarının ve/veya özel eğitim sınıflarının açılması bunların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve gerekli tüm tedbirlerin alınmasına ilişkin düzenlemeler de 31/05/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmi Gazete´ de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenmiştir.  

Engelli öğrencilerimizin eğitim hakkından yararlanabilmesine ilişkin mevzuatımız oldukça açık bir biçimde kaynaştırma eğitimlerini düzenlemiş ve bu çerçevede de Bakanlığınızca 2017/28 Sayılı ve 19.09.2017 tarihli genelgeniz ile de bütün okullara bu hususla ilgili Genelge yollanmıştır.

Ancak, özellikle İstanbul İli Maltepe ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Lisesi gibi okullarda yukarıda bahsedilen mevzuata ve ilgili Genelgenize aykırı olarak bu kaynaştırma eğitimlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir.

Bu çerçevede, engelli öğrencilerimizin “kaynaştırma eğitimi” almasında İmam hatip ve Anadolu imam hatip liselerinin kapsam dışı tutulmasına yönelik bir düzenlemeniz mi bulunmaktadır? Yoksa İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü mevzuata aykırı olan bu düzenlemeleri Bakanlığınızın bilgisi olmadan mı hayata geçirmektedir?

İstanbul İli Maltepe ilçesinde yaşanan engelli öğrencilerin kaynaştırma eğitimlerinden yararlanamamasına ilişkin ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz? Bakanlığınızca herhangi bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

İlk ve Orta öğretimde bütün okullarda uygulanması zorunlu olan kaynaştırma eğitimlerinin verilmemesine ilişkin bu durumun istisnai bir durum mu yoksa Türkiye genelinde yaşanan bir durum olup olmadığına ilişkin Bakanlığınızca bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz?



Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli