Demirel´in TOKİ çıkışı

Demirel´in TOKİ çıkışı

Eskişehir Yolu´ndaki 100 hektarlık alanını, Ankara Valiliği´nin onayıyla 100 kat artırıp ‘toplu konut alanı´ ilan eden TOKİ´yi, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel de eleştirdi: “TOKİ, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin görev alanlarına mü

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı´nın (TOKİ), Ankara Valiliği´nden aldığı onayla Eskişehir Yolu´ndaki 100 hektarlık alanını 100 misli artırıp, 10 bin hektarlık ‘toplu konut alanı´ oluşturmasına Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel tepki gösterdi. BBP´li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İbrahim Uyar´ın, Büyükşehir Meclisi´nde ilk defa gündeme getirdiği ve AK Parti grubunun da eleştirdiği konuyla ilgili Enver Demirel, Ankara Hürriyet´ konuştu. Demirel, özetle şunları söyledi:
“Toplu Konut İdaresi görev alanının dışına çıkarak Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin görev alanlarına müdahale ediyor. Buna müsaade etmemiz mümkün değil. Son Bütünşehir Yasası´na konan iki maddeyle Yenimahalle Belediyesi´nden bize geçen yaklaşık 13 bin 600 hektarlık (Aşağıyurtçu, Ballıkuyumcu, Şehit Ali, Yukarı Yurtçu) alan var. Bu geçen bölgelerdeki 13 bin 600 hektarlık alan için TOKİ 10 bin küsur hektarlık alanda ‘ben plan yapacağım´ diyor. Böyle bir durum söz konusu olamaz. TOKİ´nin kurulma amacı yasayla belirlenen bölgelerde sosyal konutlar başta olmak üzere toplu konut üretmektir, plan yapmak değil. TOKİ´de başkan ve yöneticilerine saygı duyuyoruz ama bürokrat arkadaşlar bir araya gelip şehrin planlamasını yapıyor. Böyle bir şey olabilir mi. Şehrin planlamasını seçilmişler yapar. İlçe belediyesi olarak karşı dava da açtık. Hukuk seviyesinde ve siyasi alanda mücadelemizi vereceğiz. Bunun bir an önce düzeltilmesi yerli yerine oturtulması, Büyükşehir Belediyesi´nin ve ilçe belediyelerinin yetki alanlarına TOKİ´nin müdahil olmaması gerekir.

‘YETKİ GASPIDIR´

Büyükşehir Belediye Meclisi´nde konuyu gündeme getiren BBP´li Meclis Üyesi İbrahim Uyar, “Ankara´nın 20 yıla yakın gelecekteki nüfus artışıyla ilgili kararı TOKİ ‘ben veririm´ demekte. Valiliğin, bu alanda mülkiyeti olan Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile hiçbir irtibata geçmemesi, Ankara halkının yetki verdiği belediyelerin eline resmen yetki gaspıdır” demişti.

YETKİ KARMAŞASI VAR

Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ile AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Emin Ayaz da, Meclis´te yaptıkları konuşmalarda TOKİ´yi eleştirmişti. Ölmez, TOKİ´nin, büyükşehirlerin, il ve ilçe belediyelerinin yetkilerini kullanmaya başladığını kaydederek şu ifadeleri kullanmıştı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bazen bakıyorsunuz, ruhsatı vermiş. Büyükşehir Belediyesi´nin bilgisi yok. Şu anda Ankara´da problem olan 3 nokta var. Vatandaş, hatta bazı meclis üyeleri de Büyükşehir Belediyesi ve Melih Gökçek yaptı zannediyor. Melih Bey´in haberi yok. Çankaya´da Kuzu´nun (Rixos Otel) yerinden Büyükşehir´in haberi sonradan oldu. Bizimle ilgisi yok. Rus Büyükelçiliği´nin yeri şu anda problem mesela. Biz ‘hayır´ demişiz, Bakanlık ‘evet´ demiş. Burada yetki karmaşası var ve bunun yasal olarak çözülmesi lazım. İktidarı ve muhalefetiyle aynı yerde duruyoruz ve teşekkür ediyoruz.



Anahtar Kelimeler: Demirel TOKİ çıkışı

Ankara

30.04.2024

  • İMSAK 04:07
  • GÜNEŞ 05:43
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:49
  • YATSI 21:18
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı