EMEKLİLERİ KAMUYA GERİ ALMAK KABUL EDİLEMEZ

EMEKLİLERİ KAMUYA GERİ ALMAK KABUL EDİLEMEZ

Hükümetin 2018 – 2020 yıllarını kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli Plana (OVP) konulan yeni hedefe göre; 65 yaşa takılıp emekli olan memurlar ve özel sektörde çalışıp emekli olan işçiler Devlet´e dönebilecekler.

Söz konusu programın, “Kamuda İnsan Kaynağı Kalitesinin Artırılması” bölümünde yer alan metinde;

“Kamudan ve özel sektörden emekli ve ya görevden ayrılmış liyakat sahibi, üst düzey ve ya uzman personel Devletin çeşitli program, proje ve misyonlarında gönüllü veya ücretli çalıştırabilecek esnek bir istihdam mekanizması oluşturulacak” denilmektedir.

Eğer Orta Vadeli Plan bu şekliyle kanunlaştırılırsa; Siyasi iktidar yandaşları için yeni bir rant kapısı açılacaktır. 15 yıllık AKP iktidarının Devlet Yönetim anlayışında; kamuda liyakat, tecrübe ve kariyer gibi değerler tamamen ayaklar altına alınmış, kamu yönetimi liyakatsiz yandaş kadrolara teslim edilmiştir.

İSTİSNAİ MEMUR KADROLARI GİBİ BU DURUMDA İSTİSMARA AÇIKTIR

Bilindiği gibi AKP iktidarı, istisnai memur kadrolarına sınavsız atama yetkisini kötüye kullanarak, yandaşlarını sınavsız Devlet Memuru yapmıştır. Bu yolla başta Cumhurbaşkanımızın yeğeni olmak üzere, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan ve onlarca Milletvekilinin yakınları Devlette bu yolla sınavsız memur yapılmıştır.

Bizim tespitlerimize göre, istisnai memur kadrolarına doldur-boşalt yöntemiyle 20 bin civarında AKP yandaşı torpilli kişi Devlete alınmıştır.

Bugün Bakanlıklarda Müşavir ve Danışman sıfatı ile görev yapanların büyük bir bölümü, kamuya sınavsız alınan iktidar partisi yakınlarından oluşmaktadır.

BU DÜZENLEME KAMU KAYNAKLARININ İSRAFINA SEBEP OLACAKTIR

Getirilecek düzenleme, iktidar yandaşlarına Devlette istihdam yaratmaktan öteye gitmeyecektir. İstisnai memur kadroları nasıl istismar edilerek, amacı dışında istihdam yolu olarak görüldüyse, bu düzenleme de kamuda yeni bir istihdam kapısı olacaktır. Bu program hayata geçirilirse, yandaşlara ekonomik kaynak sağlamaktan ve kamu kaynaklarını israf etmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Üniversite Mezunu Genç İşsizliğin %25´lere ulaştığı ülkemizde, Kamuya emekli memur ve işçilerin tekrar alınması, bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Eğer çok istisna projeler için böyle bir ihtiyaç varsa, bu ihtiyacı karşılayacak hem kamuda yeterince çalışanımız vardır hem de nitelikli ve eğitimli gençlerimiz mevcuttur.

Türk Büro-Sen olarak, Hükümeti bu yanlış uygulamadan dönmeye davet ediyoruz.



Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli