Emniyet?te Deprem Sürüyor

Emniyet?te Deprem Sürüyor

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı?nın başlattığı yolsuzluk operasyonunun ardından Emniyet?te başlayan deprem niteliğindeki tasfiyeler 30 ile daha yayıldı.

  İstanbul, Ankara, Kocaeli, Trabzon ve Bursa’nın ardından 30 şehirde daha kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şube müdürleri ve müdür yardımcıları görevden alındı. Yolsuzluk, rüşvet ve karapara operasyonunun ardından Emniyet’te başlatılan büyük tasfiye operasyonu sürüyor. Operasyonda oğlu gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in talimatıyla önceki gün 5 ilde 33 müdürün görevine son verilmişti. Dün de yaklaşık 30 ilde kaçakçılık, organize ve mali suçlarla mücadele (KOM) şube müdür ve yardımcıları görevden alındı.  Bu kişilerin söz konusu yolsuzluk operasyonuyla herhangi bir ilgilerinin olmaması da dikakt çekti. Önceki gün İstanbul’da iki emniyet müdür yardımcısıyla birlikte 11 müdür görevinden el çektirilirken, Ankara’da da 18 polis müdürü alınmıştı. Türkiye genelindeki rakamın yeni görevden almalarla birlikte 60 civarında olacağı kaydediliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, dolaylı ifadeler kullanmakla birlikte, Türkiye’yi sarsan ‘yolsuzluk ve rüşvet operasyonu’nun faturasını operasyonu yürütenlere kesmişti. Görevden alınmaların başka illere de sıçrayacağı mesajını veren Başbakan, “Emniyet’te yapılan değişiklikler valilerimizin şu anda görevi kötüye kullanma anlayışından hareketle orada kendilerinin bir tasarrufudur. Ve bu tasarrufa yetkisi vardır. Bu çok daha farklı illere aynı şekilde sıçrayabilir.” demişti. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in de, il valilerine görevden alınacak personel listesi hazırlanması talimatı verdiği iddia edildi.

İstanbul’da yapılan operasyonun ardından 30’a yakın ilde kritik noktalardaki emniyet mensuplarının görevden alınması, bu kişilerle ilgili olarak daha önceden bir fişleme yapılıp yapılmadığı kuşkusunu da gündeme getirdi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu isimlerin ifadeye çağrılmasının ardından Emniyet’le ilgili de çalışma yapıldığı belirtiliyor. Şimdi gündeme gelen görevden almaların da bu sürecin bir uzantısı olduğu, hazırlanan dosyaların raflardan indiği ileri sürülüyor. Tasfiyelerin apar topar ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, ‘listelerin önceden hazırlandığı’ yönündeki iddiaları destekler nitelikte. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde görevli KOM personeliyle ilgili olarak da önümüzdeki günlerde kapsamlı bir operasyon yapılacağı ifade ediliyor.

Görevden almalarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ileri sürdüğü ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçesi ise personeli zan altında bıraktı. Görevden almaların soruşturmanın sürdüğü İstanbul dışına da yayılması ve çok hızlı şekilde gerçekleştirilmesi, önceden hazırlanmış listelerin işleme tabi tutulduğunun göstergesi sayıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli bürokratların 2013 yılında fişlendiği ve bunların büyük bölümünün görevden alındığı medyaya yansıyan haberlerle gün ışığına çıkmıştı. Görevden alınan personelin yakın çevrelerine, “Yolsuzluk mu yaptık? Birinin hakkına mı tecavüz ettik?” diye yakındığı belirtiliyor.

Emniyet Müdürleri Kararnamesi hazırlandığı da dile getiriliyor. Listede 25 il emniyet müdürünün ismi bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de 10’a yakın dairede değişiklik olacağı kaydediliyor. Bu arada yolsuzluk operasyonunda İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya bilgi verilmediği yönündeki iddialar da yalanlanıyor. Operasyon öncesi Mutlu ve Çapkın’ın “Yarın büyük bir operasyon yapacağız, Ancak gözaltına alınacak isimlerle ilgili olarak bir paylaşım yapamayız.” diye bilgilendirildiği iddia edildi.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

16.05.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:25
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:41
  • Perşembe 17.1 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.7 ° / 11.6 ° Güneşli