ESNAFA GELİR KAYBI VE KİRA DESTEĞİ

ESNAFA GELİR KAYBI VE KİRA DESTEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa üç ay süreyle 1000 TL gelir kaybı desteği, büyükşehirlerde 750 TL diğer şehirlerde 500 TL kira desteği yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Saat 15.25'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki başlayan kabine toplantısı, 19.30 dolaylarında sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Esnafa gelir kaybı ve kira desteği vereceklerini açıklayan Erdoğan, yılbaşında uygulanacak kısıtlamaya ilişkin de bilgi verdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

ESNAFA GELİR KAYBI VE KİRA DESTEĞİ

"Esnafa kira desteği ve gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladık."

"Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle doğrudan etkilenen 432 bin 657 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ay süreyle ayda 1000 TL destek ödemesi yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş, servis işletmesici, pazarcı, terzi, oto tamircisi, pansiyon, yurt, kreş gibi kesimler faydalanacaktır.

"Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplam 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz."

"Kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Bu iki destek kalemi çerçevesinde esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz."

"Yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz."

"Konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresini 1 Haziran'a kadar uzattık"

"Yıl sonuna kadar yüzde 20'den 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulama süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz."

"Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın 1 yıl erteliyoruz."

YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

"Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21.00'den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00'e kadar kesintisiz uygulanacaktır."

KOVİD-19'DAN YAŞAMINI YİTİREN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VAZİFE MALÜLLÜĞÜ/MESLEK HASTALIĞI STATÜSÜ

"Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malülü/meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacak."

"Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri, maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaklardır."

EKONOMİYE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin 3. bütçesini küresel salgın ve ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda hazırladık. Asıl amacımız, salgının hızlandırdığı küresel, siyasi ve ekonomik yeniden yapılanma sürecinde ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkarmaktır. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdük."

"Küresel ekonomide belki de iktisat tarihine geçecek bir dönem yaşıyoruz. Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara karşı hazırlıklı durumdadır. Vatandaşlarımdan müsterih olmalarını, sürekli karamsarlık aşılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimize güvenmelerini istiyorum. Gençler ve kadınlar başta olmak üzere her kesimde istihdam oranlarını çok daha yukarı seviyelere çekecek politikalara öncelik vereceğiz.

"Halkımızın tasarruflarını TL olarak değerlendirmesini teşvik etmek istiyoruz. Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarıyla ilgili faiz ve kar paylarındaki stopaj oranlarını düşürmüştük. Buna göre, stopaj oranları 6 aya kadar vadeli olan hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 5, bir yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 12 yerine yüzde 3, bir yıl üzerinde olanlar için ise yüzde 10 yerine yüzde 0 olarak mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek. Vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL’ye çevirerek mücadelemize destek vermelerini bekliyorum."

"Türkiye'de gerçekten çalışmak, işini büyütmek isteyip de devletten destek alamayan hiç kimse yoktur. Salgının ülkemizde görülmeye başladığından beri esnafımızın, tüccarımızın, iş insanlarımızın yanında olduk. Sosyal Koruma Kalkanı başlığı altında verdiğimiz karşılıksız nakit desteklerinin tutarı 45 milyar lirayı buldu. Faizlerin piyasa şartlarında makul seviyelere ulaşması için çalışıyoruz."

YAPTIRIM KARARLARI

"Amerika ve Avrupa'da ülkemize yönelik yaptırım söylemlerinin artmış oması üzüntü vericidir. Türkiye Avrupa Birliği'nden yaptırım değil, yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. Biz ne komşularıyla, ne de başka herhangi bir devletle gerilim, hele çatışma peşinde koşan bir ülke asla değiliz. Kendimizle birlikte tüm bölgemizin, dünyanın huzuru, esenliği, refahı için mücadele ediyoruz. NATO müttefikimiz ABD'den de yaptırım değil, terör örgütlerine ve bölgemizle ilgili hesabı olan güçlere karşı verdiğimiz mücadelede destek bekliyoruz."

DAĞLIK KARABAĞ

"Kimsenin hakkına el uzatmadığımız gibi, hiç kimsenin de hakkımızı yemesine müsaade etmeyiz. Nasıl bir asır önce Kurtuluş Savaşı'mız ezilenlere ilham kaynağı olmuşsa, ülkemizin istikbal ve istiklal mücadelesi bugün de mazlumlara ve mağdurlara ümit veriyor. Dağlık Karabağ'da yaşananlar ülkemizin bu kararlı duruşunun ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Karabağ artık donmuş bir ihtilafı değil, hakkın batıla galip gelmesi sonucunda kazanılmış şanlı bir zaferi ifade ediyor."

"Dağlık Karabağ'ın kurtuluşuyla Kafkasya'da yeni bir dönemin kapıları aralanmıştır. Bundan sonra bölgede, merkezinde çatışma yerine barışın, gerilim yerine iş birliğinin, husumet yerine iyi komşuluk ilişkilerinin olduğu yeni bir statü kurulacaktır."

MUHALAFETE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

"Bu yöntemin adı yalanı silah olarak kullanmaktır. Terörle mücadeleden sınır ötesi harekatlarımıza, yatırımlarda Koronavirüs salgınıyla mücadeleye kadar, her adımda bu alçakça yöntemle karşılaşıyoruz. Kendi içlerinde yaşanan taciz, tecavüz ve hırsızlık gibi hadiseleri bile yalanla tersine çevirmeye kalkacak kadar ileri giden bu zihniyeti milletimize bırakıyoruz. Ana muhalefet liderinden bu tacizden, yapılan hırsızlıklarla alakalı en ufak bir açıklama duydunuz mu? Bu nasıl bi muhalefetin başı olmaktır? Biz medeniyet ve tarih mirasımızın gösterdiği istikamette Allahımızın ve milletimizin rızasını kazanmak için çalışmayı sürdüreceğiz.

"Salgınla mücadelede bütün varlığımızı ortaya koyarak pek çok yalanı ardı ardına sıralayıp önlerine konan hakikatlere asla kulak vermeyip bir sonraki yalana geçenlere müsamaha göstermeyeceğiz. Türkiye salgınla mücadelesini şeffafça yürüten bir ülkedir. İstatistiklerle ilgili yöntem değişikliği de uluslararası uygulamalar çerçevesinde yapılmıştır."

 



Anahtar Kelimeler: ESNAFA GELİR KAYBI DESTEĞİ

Ankara

28.03.2024

  • İMSAK 05:07
  • GÜNEŞ 06:32
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:35
  • Perşembe 21.3 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli