Galeri Uray `Çerkes Sürgünü`yle Açılıyor

Galeri Uray `Çerkes Sürgünü`yle Açılıyor

Çankaya Belediyesi Galeri Uray, yeni dönemin açılışını “Çerkes Sürgünü’nün 150’inci Yılında Sürgün Resimleri” sergisiyle yapıyor. 20 Eylül’de açılacak sergi, 30 Eylül’e kadar görülebilecek.

Çankaya Belediyesi Galeri Uray, yeni dönemi çağdaş bir sergi salonu haline getirilen yeni mekanında karşılıyor. Çankaya Belediyesi Hizmet Binası Ziya Gökalp Caddesi cephesindeki eski yerinden yine aynı cephede yan tarafa taşınan galerinin, ilk sergisi “Çerkes Sürgünü’nün 150. Yılında Sürgün Resimleri” olacak.

Çankaya Belediyesi’nin Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı ile birlikte düzenlediği sergide, Kuzey Kafkasyalı ve Türkiyeli günümüz Çerkes sanatçılarının çalışmaları yer alıyor. 1864 yılında Kuzey Kafkasya’dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülen Çerkeslerin sürgünde yaşadıkları hastalıklar, ölümler ve acıların konu edildiği sergide, yağlıboya, suluboya, grafik ve ahşap oyma çalışmalar yer alıyor.

“Acılarımızı Unutmadık”

Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Muhittin Ünal, sürgünün üzerinden 150 yıl geçmiş olmasına karşın, anavatanlarını ve çektikleri acıları unutmadıklarını göstermek istediklerini belirtti. Aralıklarla 300 yılı aşkın bir süre Rus Çarlığı ile savaş halinde olan Çerkeslerin, savaşı kaybetmelerinin ardından sürüldüklerini ifade eden Ünal, “Halkımız büyük kayıplar verdi. Ürdün, Suriye, İsrail ve Osmanlı topraklarına ulaşmak isterken hayatını kaybeden pek çok insanımız var” dedi.

Bugün Adige Boyları ve Abhaz-Abazaların tarihi vatanındaki nüfuslarının ancak 1 milyon civarında olduğunu, bunun 4-5 katının ise dünya geneline dağılmış olarak yaşadıklarını belirten Ünal, Çankaya Belediyesi’ne kültürlerini yaşatmalarına verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

Sergi 30 Eylül’e Kadar Gezilebilecek 

Çankaya Belediyesi Hizmet Binası Ziya Gökalp Caddesi No: 11 Kızılay adresinde bulunan Galeri Uray’da, 20-30 Eylül 2014 tarihleri arasında gezilebilecek sergide yer alan sanatçılar şöyle:

Abdullah Bersirov, Alim Germanoviç Paşt-Han, Anatoliy Jilov, Aslan Kuanov, Belgin Aka Özdağ, Feliks Petuvaş, Gaciyev Magamocerif Gaciyeviç, Gennadiy Temirkanov, German Paştov, Hamit Gış, Hikmet Cerah, Kat Teuçej, Kenan Özgür, Keramettin Dönmez, Meral Fidan, Mine Bağ, Muhammed Ramazanoviç Hahandukov, Nejla Sayacı, Nailya Galimova, Nurbiy Lovpaçe, Ramazan Huajev, Ruslan Şamayev, Setenay Özbek, Sultan Umarov, Valentina Borisovna Aciyeva, Valeriy Zahohov, Yağmur Turhan Bilici ve Zaurbek Bgajnokov.



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı