HANIMLARA, SAĞLIKLI BESLENME YOLLARI ANLATILDI

HANIMLARA, SAĞLIKLI BESLENME YOLLARI ANLATILDI

Sincan Belediyesi?nin hanımlar için hizmette sunduğu Hanımlar Konağı?nda, sağlıklı hayatın altın kuralı olan doğru beslenme anlatıldı.

 Sincan Belediyesi’nin ilçedeki hanımlara özel tahsis ettiği Hanımlar Konağı’nda sağlık toplantıları hız kesmeden devam ediyor. Hanımların büyük ilgi ve beğenisi ile düzenlenen seminerlerin bu haftaki konusu Beslenme ve Diyetti. Koru Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. İldeniz Yılmaz tarafından verilen seminerde; dengeli ve doğru beslenmenin önemine vurgu yapıldı. Sağlıklı beslenmenin doğduğumuz andan itibaren gerekli olduğunu belirten Yılmaz, hanımlara diyet yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları da anlattı.

SAĞLIKLI YARINLAR

Enerjik ve mutlu bir hayatının altın kuralının sağlıklı beslenme olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. İldeniz Yılmaz, “ Sağlıklı hayatın ilk kuralı, doğru beslenmekten geçiyor. Doğru ve dengeli beslendiğimizde hayatımız daha enerjik ve daha mutlu geçiyor. Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minareleri doğru karşılarsak ilerleyen yaşlarda oluşması muhtemel hastalıkların da önünü kesmiş oluruz. Hayatımızın sağlıklı ve mutlu geçmesini istiyorsak beslenmemize çok dikkat etmeliyiz.” dedi.

 

OBEZİTE BİR HASTALIKTIR!

Ülkemizde kadınların %41’i erkeklerin ise % 21’in obezite ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Yılmaz; “ Obezite bir hastalıktır. Bu hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Hasta önce hasta olduğunu farkına varmalı ve kilo vermeye istekli olmalıdır. Bir kişinin kendisinin obezite olup olmadığını anlamasının çok kolay bir yolu var. Kadınların bel çevresi 88 cm erkeklerin ise 102 cm üzerinde ise bu durum kişinin obezite olduğunu gösterir. Bu durumda bir diyetisyen ile görüşmek gerekir.” dedi.

“MUCİZE DİYET YOKTUR”

Bir ayda verilen 10 kilonun sağlıklı olmadığını katlanarak kısa sürede geri alındığını belirten Yılmaz; “ Mucize diyet yoktur. Diyetler öncelikle kişiye özel olarak hazırlanır. Kişinin vücut yapısına ve yaşam şekline bakılarak diyet listesi çıkarılır. Zayıflama hapları ya da zayıflama çayları ile vücuttan yağ değil bize gerekli olan su atılır. O yüzden ani kilo vermeler birden zayıflamalar kişinin kas kaybına yol açabilir. Diyetin sağlıklı olanı yavaş yavaş fakat kalıcı kilo vermektir. Bunun içinde sabır gerekir.” dedi.

BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ ŞART

Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralının besin çeşitliliği olduğunu söyleyen Yılmaz; “Soframızı bir yonca yaprağı gibi düşünmeliyiz. Bu yonca yaprağının ilkine peynir, süt, yoğurt gibi kalsiyum içeren besinleri koymalıyız. İkinci yaprağa ise, et, balık, tavuk gibi protein içerikli gıdaları, üçüncüye ise, tahılları ve kuru bakliyatları koymalıyız. Son olarak dördüncü yaprağa ise sebze ve meyveyi koymalıyız. Her öğünümüzde saydığım 4 besin çeşidinden de bulundurmaya özen göstermeliyiz. Bu bizi zinde, mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşamamıza yardımcı olacaktır.” dedi.

TAHILLAR, DİYETİN VAZGEÇİLMEZİ

Haftada iki kez mutlaka tahıl tüketilmesini gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Buğday, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi tahılları haftada en a iki kez tüketmemiz gerekiyor. Tahıllar B vitamini açısından büyük bir kaynak bizim için… B vitamini ilerleyen yaşlarda alzaymır hastalığına yakalanmayı önlüyor. Aynı zamanda tahıllar, posalı olduğu için sindirim için de çok gerekli… Tok tutması ve kola sindirilebilir olmasından dolayı diyetimizin vazgeçilmezi tahıllardır.” dedi.  

BOL BOL SU TÜKETİLMELİ

Herkesin en az günde 8-10 bardak su tüketmesi gerektiğine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. İldeniz Yılmaz; “ Su bizim en temel içeceğimiz olmalı… Susamayı beklemeden belli aralıklarla su tüketmeliyiz. Çay kahve gibi içecekleri fazla tüketmemekte yarar var. Yeterli su alımı; kabızlığın önlenmesinde, normal böbrek fonksiyonlarının sürdürülmesinde                yardımcıdır. Bu da sağlıklı ve kolay bir şekilde kilo vermenin önünü açan en temel anahtardır.” dedi.   

EGZERSİZ ÖNEMLİ

Sağlıklı yaşamın, doğru beslenme düzenli egzersiz yapma ve düzenli bir hayattan geçtiğini belirten Yılmaz; “ Hayatımızın her alanına fiziksel aktiviteyi uyarlamalıyız. Yürüyüş bunun en temelidir. Sağlıklı yaşam ve kilo vermek için 1 saat kesintisiz yürüyüş yapmak ay da herhangi bir fiziksel aktivite de bulunmak gerekiyor. 1 saat kesintisiz spor yapmak çok önemli. Metabolizmamız 40 dakikaya kadar ısınıyor ve aktiviteye kendini hazırlıyor. 40 dakikadan sonra vücut yağ yakmaya başlıyor. Bu nedenle kesintisiz 1 saat spor kısa sürede kilo vermek için olmazsa olmazdır.” dedi.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu