Haymana Hızla Değişiyor

Haymana Hızla Değişiyor

Yer altı ve yerüstü zenginliklerinin yanı sıra tarihi derinliğe sahip Haymana´nın çehresi değişiyor. İlçe gerçekleştirilecek projelerle hem ekonomik hem de tarihi turistik kalkınma bölgesi olma yolunda ilerliyor.

Belediye vergi ve SSK borcu olmayan tek ilçe konumunda. 18 trilyonluk sigorta borcu yapılandırılarak İller Bankasına ödeniyor. 78 mahalle 3 bin km yüzölçümü, 800 km yol ağına sahip ilçede, Büyükşehir Belediyesinin devam etmekte olan yol çalışması ile ulaşımın sorununda önemli yol kat edilirken Eskişehir Yolundan Kulu- Adana güzergâhına bağlanacak yeni yolun Haymana üzerinden geçecek olması ise bölgenin kalkınmasında önemli bir etken olacak.

Modern üretim hedefleniyor

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalı olan Haymana´da 127 bin küçükbaş hayvan mevcut. Çevre çiftliklerin et ve süt ürünlerini karşılayan Haymana´ya Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı tarafından yem tohumları ve fidan dağıtımları, tarımsal üretim seminerleri ile daha bilinçli ve modern üretim sağlanması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayvancılığı da teşvik etmek için süt toplama tankları da kurulacak. Bir zamanlar şarap üreticisi Ermeni ve Rumlar´a ev sahipliği yapan üzüm bağlarıyla ünlü Haymana´da olmamış üzümden elde edilen koruk suyu pazarlanmaya elverişli bir içecek.

Gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen tarihi zenginlileri ile Frigler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan Haymana´ya 10 km uzaklıkta Dereköy´deki Gavur Kalesi Hititler´in Hattuşaş kadar önemli kalıntılara sahip. Doğu ve güneydoğudan gelen göçebe toplulukların çadırlarına verilen ‘hayme´ kelimesinden ismini alan Haymana´ya 1299 yılında Osmanlı devletinin kurucusu Osmangazi´nin ilk olarak buraya yerleştiği iddia ediliyor.

Haymana´ya dev anıtmezar

Haymana´nın 7 bölgesi Bakanlar Kurulu´nca 29.12.2014 tarihinde alınan kararla, ‘Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı´ olarak belirlendi. Sakarya Meydan Muharebesinde direnişin son kalesi olması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 90 trilyon liralık bütçe ayrılan Haymana´ya dev bir anıtmezar inşa edilmesi düşünülüyor.  Savaştan arta kalan yeni mevzilerin, jeoradar yardımıyla bin tane şehit mezarının ve elbiseleri ile birlikte üst rütbeli bir Yunan askerinin bulunması tarih bilimi açısından önemli bir gelişme sağladı. Bölgede bulunan bir ilkokul tarihi müzeye dönüştürülerek içinde üç boyutlu sanal sinevizyon gösterimi sunulması da düşünülüyor. Ayrıca ilçede İnkılâp tarihi Enstitüsüyle ortak olarak bu sene 4.sü düzenlenecek olan 10-11-12 Eylül Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Sempozyumu´nun ardından Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu´nun da katılacağı meşaleli yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüşün ardından ‘Direnmenin Son Kalesi Haymana´ sloganını taşıyan bir de şenlik düzenlenecek.

Altyapı eksiklikleri aşılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 70-80 derecelerde çıkan termal suyun kullanımında son teknoloji ürünü pompalar vasıtasıyla sadece ihtiyaç duyulduğu kadar su çıkarılacak ve kullanılan su seracılıkta değerlendirilecek. Bölgede termal turizmin gelişmemesinde altyapı eksikliklerinin önemli etken olduğuna değinen Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut bu sorunu aşmakta oldukları vurgusunda bulundu.

İlçede yer alan Ankara Üniversitesine bağlı bir meslek yüksek okulunun yanına bir de turizm bölümünü ekleneceğini belirten Turgut, Atılım Üniversitesinin ve Türk Hava Kurumu üniversitesinin de bölgeyle ilgilendiğini kaydetti.

Silahlar atılmasın, hayatlar kararmasın´

Silah kullanımının önüne geçmek için düğünlerde ‘Silahlar atılmasın, hayatlar kararmasın´ sloganı yazılı pankartı asılmasını sağlayan belediye silahsızlanma adına önemli bir adım atmış durumda.



Anahtar Kelimeler: Haymana Hızla Değişiyor

Ankara

05.05.2024

  • İMSAK 03:58
  • GÜNEŞ 05:37
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:25
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli