Haymana Tarihi Kentler Birliğine Üye Oldu

Haymana Tarihi Kentler Birliğine Üye Oldu

Haymana Belediyesi Türkiye´de önemli çalışmalara imza atan Tarihi Kentler Birliği´ne üye oldu. Ülkemizin her bölgesinden üyesi olan ve gücünü üye belediyelerinin sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinden alan Tarihi Kentler Birliği´ne Hayma

Haymana; Birlik Meclisi´nin 16 Mayıs 2015 tarihli 1. Olağan toplantısında üyeliğe kabul edildi. Birlik tüzüğü 36. Maddesi hükmünce İçişleri Bakanlığı´nın onayı ile üyeliği kesinleşti.

Konu hakkında görüş bildiren Haymana Belediye Başkanı Özdemir TURGUT “İlkçağ´dan günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan Haymana ilçemiz; Cumhuriyetimizin kurulmasında büyük önem arz eden Sakarya Meydan Savaşı´nın gerçekleştiği topraklar üzerinde kurulmuştur. 08 Şubat 2015 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararı ile Haymana; “Sakarya Meydan Muhaberesi Tarihi Milli Parkı” olarak ilan edilmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü vakit geçirmeden çalışmaları başlatmış. Savaşın geçtiği mevziler ve şehit mezarlarının tespit çalışmaları hızla devam etmektedir. Mangal Dağı, Türbe Tepe, Çaldağ gibi savaşın kaderini etkileyen noktalara giden yollar yeniden düzenlenmektedir.  Kurtuluş Savaşı´nda kaybettiğimiz 10 bin şehidimizin 5713 tanesinin ecdad toprağı olan Haymana topraklarında yatıyor oluşu bizim için büyük bir anlam ifade etmektedir.

Hitit Uygarlığının dünyada nadide, ayakta kalmayı başarmış eserlerinden biri olan Gavur Kalesi diğer adıyla Eti Mabedi ilçemiz sınırları içinde bulunmaktadır. 1555 yılında yapılan Kutluhan Camisi ve Hüsamettin Ankaravi Türbesi, Haymana Altıpınar ve Kutluhan mahallelerimizin yerleşim alanındadır. Dünyanın önemli termal turizm merkezlerinden birisi Haymana´dır. Bu şifalı suyu bulan Cimcime Sultan´ın Türbesi ilçemiz merkezindedir. İlçemiz; çok sayıda tarihi mağara ile mağara turizmine ev sahipliği yapmaya uygun bir kenttir. İlçemize adını veren Hayme Ana Süleyman Şah´ın (Gündüz Alp) eşi, Ertuğrul Gazi´nin annesi ve Osmanlı Devleti´nin kurucusu Osman Gazi´nin de büyükannesidir. 1299 yılında Haymana´nın Karacadağ köyünde bu büyük İmparatorluğun temeli atılmıştır. Bu topraklarda vefat eden Hayme Ana´nın mezarı II. Abdülhamid döneminde Çarşamba köyüne nakledilmiştir. Önemli tarihsel olayların cereyan ettiği tarihsel kentler kategorisine uygun olduğuna inandığımız ilçemizin, arkeolojik sit, tarihsel sit ve doğal sit alanına müsait bir konumda olduğuna inanıyoruz. Tarihi Kentler Birliği´ne bizi üyeliğe uygun gördüğü için de teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.



Ankara

06.05.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:36
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:27
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.6 ° / 6.9 ° Güneşli