HEDEF 1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

HEDEF 1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, Ankara ile Tacikistan arasındaki ticari ilişkileri artırmak istediklerini belirterek, “Uzak bölgeler yerine Ankara´dan mal almak için bizim için daha uygun” dedi.

 

 Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, Ankara ile Tacikistan arasındaki ticari ilişkileri artırmak istediklerini belirterek, “Uzak bölgeler yerine Ankara´dan mal almak için bizim için daha uygun” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran´ı ziyaret eden Büyükelçi Rajabiyon, iki ülke Cumhurbaşkanlarının 2017 yılında İslamabad´da gerçekleştirdikleri görüşmede, 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefini koyduklarını hatırlatarak, bu hedefe ulaşmak için ATO ile iş birliği yapmak istediklerini söyledi. Tacikistan´ın ticaret ortakları arasında Türkiye´nin Rusya, Çin ve Kazakistan´ın ardından dördüncü sırada geldiğini belirten Büyükelçi Rajabiyon, “Türkiye, Tacikistan için en önemli ülkelerden biri. İki ülke arasındaki ilişkiler iyi düzeyde. Ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun için de sizin desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.

Türk işadamlarının 2016-2017 yıllarında Tacikistan´a yaptıkları yatırımın 200 milyon dolar civarında olduğunu bildiren Büyükelçi Rajabiyon, Tacikistan´ın Türkiye´ye alüminyum ve pamuk ihraç ettiğini anlattı. Ankara´da organize sanayi bölgelerini gezdiğini kaydeden Büyükelçi Rajabiyon, Tacikistan´da da her ilde sanayi bölgesi kurmak istediklerini söyledi.

-BÜYÜKELÇİ´DEN İŞ FORUMU ÖNERİSİ-

Ankara ve Duşanbe´de faaliyet gösteren iş adamlarını iş forumunda bir araya getirme önerisinde bulunan Büyükelçi Rajabiyon, ATO Başkanı Baran´ı da Tacikistan´a davet etti. Büyükelçi Rajabiyon, 1 buçuk yıldır Türkiye´de bulunduğunu ve Türkçe öğrenmeye çalıştığını da belirterek, “Türk halkını kendi kardeşimiz sayıyoruz. Ankara´da kendimi Tacikistan´da gibi hissediyorum” dedi.

-BARAN: “TÜCCARLARIMIZI BİR ARAYA GETİRELİM”-

ATO Başkanı Baran ise konuşmasında, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacminin son yıllarda yarıya düştüğüne dikkati çekerek, “Ümit ediyoruz ve arzu ediyoruz ki her iki ülke liderlerinin ortaya koyduğu 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefi kısa zamanda yakalansın. 1 milyar dolar, her iki ülkenin de gayretleriyle en kısa zamanda ulaşılabilecek bir rakam” diye konuştu. Tacikistan ile Türkiye arasındaki ticaretten Ankara´nın aldığı payın da çok düşük olduğunu vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

“Ankara´nın Tacikistan ile ticaretini artırmakla ilgili önümüzde bir engel yok. Her iki ülkenin liderleri de halkları da birbirini seviyor. Bunu ticarete dönüştürmemiz lazım. Ankara´nın yüzde 4-5 civarında olan payını artırmak için biz elimizden gelen her ne varsa yapmaya hazırız. Tüccarlarımızı bir araya getirebiliriz.”

Baran, Ankara ekonomisi hakkında Büyükelçi Rajabiyon´a bilgi verdi.

 

 



Anahtar Kelimeler: HEDEF MİLYAR DOLARLIK TİCARET

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli