Hepimiz Ruh Hastasıyız

Hepimiz Ruh Hastasıyız

Sağlık Bakanlığı´nın verilerine göre son 6 yılda 8 milyon kişi antidepresan ilaç kullandı.

Sağlık Bakanlığı´nın verilerine göre son 6 yılda 8 milyon kişi antidepresan ilaç kullandı, yine bu dönemde psikolojik rahatsızlık nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı 3 kat arttı. Bu verileri ortaya koyan Bağımsız Sağlık-Sen´in araştırmasında, “Toplum olarak ruh hastasıyız!” teşhisi yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise dünyada her 10 kişiden birinin ruh sağlığının bozuk olduğuna dikkat çekilen araştırmada, Türkiye´de koruyucu ruh sağlığı ve ruh sağlığı tedavi hizmetlerinin yetersiz olduğuna vurgu yapıldı.

Bağımsız Sağlık-Sen´in 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı araştırmada, Sağlık Bakanlığı´nın yıllardır sağlıkla ilgili birçok veriyi açıklamadığı ancak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu´nun zaman zaman yaptığı açıklamalar kapsamında verdiği bilgilere göre, Türkiye´de son 6 yılda 8 milyon kişinin antidepresan ilaç kullandığının tespit edildiği, yine bu dönemde psikolojik rahatsızlık nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının da 3 kat arttığı ifade edildi.

Her 10 kişiden birinin ruh sağlığı bozuk

 Araştırmada, Dünya Sağlık Örgütü´nün (DSÖ) yakın zamanda yayımladığı "2014 Ruh Sağlığı Atlası"na göre ise dünya genelinde yaklaşık her 10 kişiden birinin ruh sağlığının bozuk olduğu belirtildi. Dünyada her yıl 900 bin kişinin intihar ettiği ve gençler arasındaki en yaygın ikinci ölüm sebebinin ise intihar olduğu yine Dünya Sağlık Örgütü tarafından ifade edildi.

DSÖ araştırmasında dünyada her 4 kişiden birinin hayatlarının belli dönemlerinde ruhsal bozukluk geçirdiği ve ruh sağlığı ciddi anlamda bozuk olan her 4 kişiden 3´ünün ise hiçbir tedavi almadığına dikkati çekildi.

Alkol ve uyuşturucu yükselişte

Bağımsız Sağlık-Sen araştırmasında, ruh sağlığı bozuk olan kişilerin alkol ve uyuşturucuya eğilimlerinin daha fazla olduğuna işaret edilerek son yıllarda Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi´ne (AMATEM) başvuran kişi sayısının 300 bini aştığı ifade edildi.

Araştırmada toplumda depresyon ve anksiyete (iç sıkıntısı) rahatsızlıklarının hızlı bir şekilde arttığı kaydedilerek, “Toplum olarak ruh hastasıyız!” teşhisi konuldu.

Bayraktar: Sağlık çalışanlarının da psikolojisi bozuldu

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye´de ciddi anlamda son dönemde kendini hissettiren terör olayları, ekonomik sorunlar, eğitim sistemindeki karmaşa, sağlık sorunları, geçim sıkıntısı gibi faktörlerin insanların ruh sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu ifade ederek, “Türkiye´de ruh ve sinir hastalıkları ‘delirmeye´ işaret olduğu düşünülerek insanlar tarafından yeterince dillendirilmemekle birlikte, bu rahatsızlıklar için sağlık kuruluşlarına ve psikologlara başvurmaktan da aynı nedenle kaçınılıyor” dedi.

Bu sorunun önüne geçebilmek için birinci basamakta ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve ruhsal tedavi olanaklarının artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, “Ancak bu konuda hizmet vermesi için sağlık çalışanları noktasında da yeterli istihdam yaratılmalıdır. Zira sağlık çalışanlarının da başta iş yoğunluğu ve ücret düşüklüğü nedeniyle psikolojileri bozulmuş durumdadır” dedi. (Odatv)



Anahtar Kelimeler: Hepimiz Hastasıyız

Ankara

28.03.2024

  • İMSAK 05:07
  • GÜNEŞ 06:32
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:35
  • Perşembe 21.3 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli