Her adım ayrı çile

Her adım ayrı çile

Sıhhiye Sezenler Sokak’ın kaldırımlarında oluşan büyük çukur ve derin çatlaklar, yaya yolunu yürünemez hale getirdi. 305 metrelik sokakta adım başı engelle karşılaşan Ankaralılar, duruma tepkili: “Her adımı, farklı çile.”

Kızılay ve Sıhhiye gibi yaya öncelikli olması gereken merkezlerinde yaşanan kaldırım sorunu, vatandaşı bıktırdı. 305 metre uzunluğundaki Sıhhiye Sezenler Sokak’ın kaldırımları, bakımsızlıktan yürünemez hale geldi. İş merkezleri, dershaneler ve işletmelerin yoğun olduğu bölge her gün on binlerce Başkentli tarafından kullanılırken, yaya yollarındaki bakımsızlık nedeniyle oluşan büyük çukurlar ve derin çatlaklar, vatandaşı isyan ettirdi. Bir kısmı parke taşı, bir kısmı da mozaik beton olan kaldırımların bakımsızlığından dert yanan sokak esnafı Erol Tosun, tepkisini şöyle dile getirdi:

 YÜRÜYEMEZ HALE GELDİK

 “Parkeler yerinden oynuyor. Mozaik betonda ise adım başı çukurlar ve derin çatlaklar var. Kaldırımdan yürüyemez hale geldik. Özellikle yağmur yağdığında kaldırımda yürümek daha büyük işkence. Nedeni bilinmez, Ankara’nın göbeği denilebilecek bir yerin kaldırım taşlarına, yıllardır bakım yapılmıyor. Her adımda farklı bir taş, farklı bir cile. Caddenin bir ucundan diğer ucuna farklı farklı kaldırım taşları döşeli.

 20-25 YILDIR BAKIMSIZ

20-25 yıldır hiçbir yenileme yapılmadı. Burası ufak bir ara sokak değil. Ankara’nın belki de en işlek sokağı ama bu bakımsızlık yüzünden esnafın da vatandaşın da yüzü gülmüyor.”

Öte yandan bölge esnafı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkan her hangi bir karar olmasına rağmen, Sezenler Sokak’ın paralı otopark haline getirildiğini belirterek, bu konuya da tepki gösteriyor.  Çukur ve derin çatlaklar nedeniyle yürünemez hale gelen sokakta bulunan Ankara Atatürk Lisesi’nin ana yola çıkan su gideri borusu da açıkta duruyor. 5216 sayılı yasaya göre, genişliği 12 metreyi geçen Sezenler Sokak’ın yol, asfalt, bordür bakım ve onarımı, karla mücadele çalışmaları Büyükşehir Belediyesine ait.

 ARABA YAYA YAN YANA

SIHHİYE’den Kızılay’a yürümek isteyen vatandaşlar, yol ortasında biten kaldırım nedeniyle, trafikte hızla hareket eden araçlarla burun buruna geliyor.

Atatürk Bulvarı ile Necatibey Caddesi’nin birleştiği yerde, hem bulvar yolunun hem de Sıhhiye Kavşağı Köprüsü’nün birleşmesi, kaldırımı daraltıyor. Bir kişinin bile güçlükle yürüyebildiği kaldırımlar nedeniyle yayalar, trafiğin yoğun aktığı yoldan yürümek zorunda kalıyor.

Kaldırımdan yürürken kendilerini trafiğin ortasında bulan yayalar, yolun karşısına geçmek için yolu bölen bariyerlere tutunup, araçların geçmesini bekliyor. Şehrin ortasında yaşanan kaldırım sorununa Başkentliler, “Yol kesişimine kadar çok geniş bir alan var. Ama buraya gelince kaldırım bir anda daralıyor. Karşı yönden birileri gelirse mecburen yola inmek zorunda kalıyoruz. İnsan yoğunluğunun bu kadar fazla olduğu bir yerde, şehir planlaması yapılırken yayaların düşünülmemiş olması, çok anlamsız” diye tepki gösteriyor.



Anahtar Kelimeler: Her adım ayrı çile

Ankara

06.05.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:36
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:27
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.6 ° / 6.9 ° Güneşli