İmar A.Ş.’nin İhmali Can Aldı

İmar A.Ş.’nin İhmali Can Aldı

Müfettişlerin yüksekten düşme riski olduğu şeklinde tutanak tuttuğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metropol İmar AŞ’nin kentsel dönüşüm yürüttüğü inşaat alanında 40 yaşındaki duvar ustası Mehmet Yeğin inşaattan düşerek öldü.

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin inceleme yaptığı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metropol İmar İnşaat AŞ’nin kentsel dönüşüm yürüttüğü inşaat alanında önlemlerin yetersiz olduğu ortaya çıktı. Ancak inşaatın durdurulmaması 40 yaşındaki duvar ustasının yüksekten düşerek ölmesine neden oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metropol İmar İnşaat Taah. Proje Danışmanlık Tanıtım Müzik Spor Org. Mad. Turizm San. ve Tic. AŞ’nin Mamak Derbent Mahallesi’ndeki “Kentsel Dönüşüm Mamak 5. Etap Projesi” kapsamındaki inşaat çalışmalarını iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetledi. 5 blok halinde 16’şar katlı binaların yapıldığı inşaat alanında, 143 çalışan olduğu belirlendi. Hazırlanan tutanakta işyerinin tehlike sınıfları tebliğine göre, “çok tehlikeli sınıfta” yer aldığına dikkat çekildi.

15 Ekim 2014 tarihli tutanakta yer alan 8 madde halindeki eksiklikler şöyle sıralandı:

“1- İşyerinde yüksekten düşme tehlikesi bulunan bazı merdiven/kova boşlukları, tesisat boşlukları, asansör boşlukları, şaft boşlukları, katlar arası ulaşım için kullanılan merdivenlerin alt ve üst taraflarında bulunan boşluklar vb. yerler düşmeyi engelleyecek şekilde kapatılmamış olup, dış cephede bulunan bazı pencere ve benzeri boşluklarda yüksekten düşmeye karşı uygun toplu koruma önlemleri alınmamıştır.

2- İşyerinde karanlıkta kalan bazı bölgelerdeki aydınlatma sistemleri gayrifaal olup, bu bölgelerin bazılarında yüksekten düşme riski mevcuttur.

3- Kalıp çalışması yapılan alandaki platformların bazılarında yüksekten düşmeye karşı alınan toplu koruma önlemleri yetersizdir.

4- Kule vinçlerde dikey yaşam hattı bulunmamakta olup, tuğla/duvar örme işi yapılan yerlerde yatay yaşam hattı bulunmamaktadır.

5- İşyerinin bazı bölümlerinde sıpa iskele kullanılmakta olup, kullanılan sıpa iskeleler uygun değildir ve yüksekten düşme riski yaratmaktadır

6- Katlar arası ulaşım için uygun olmayan ahşap seyyar el merdivenleri kullanılmakta olup, bu merdivenlerin alt ve üst kısımları sabitlenmemiş, ayaklarının kaymasına karşı önlem alınmamıştır.

7- Kule vinçle malzeme alımı yapılan paltformun doğru kurulduğu ve uygun/sağlam olduğuna dair hesaplar yapılmamış ve teknik bir rapor düzenlenmemiştir.

8- Güvenlik/yakalama ağlarının malzeme özellikleri, yapılan statik ve dinamik dayanım deneyleri ile bağlantı ve kurulum şartları bakımından TS EN 1263-1 ve TS EN 1263-2 standartlarına uygunluğuna ve güvenli olduğuna dair belge görülememiştir.”



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı