İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ MÜTEAHHİTLERİ ENDİŞELENDİRİYOR

İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ MÜTEAHHİTLERİ ENDİŞELENDİRİYOR

İnşaat maliyet endeksinin yıllık yüzde 52,99, aylık yüzde 1,03 artması ve döviz kurundaki yükselme eğilimi müteahhitleri endişelendiriyor.

Ankara Ticaret Odası Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, konut fiyatlarının yükselişindeki asıl sebebin maliyetlerdeki artış ve yeni harcama kalemleri olduğunu söyledi. Hamza Can yaptığı yazılı açıklamada, “İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,99 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,37, işçilik endeksi yüzde 0,18 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 39,80, işçilik endeksi de yüzde 102,72 arttı. Bu artışlara ilave olarak döviz kurlarındaki yükseliş maliyetlerin önümüzdeki günlerde daha da artacağını göstermektedir. Maliyetlerin, vergilerin, harçların ve yapı denetim ücretlerinin artması vatandaşların konuta ulaşımını zorlaştıracaktır” dedi.

FAAL MÜTEAHHİT SAYISI YÜZDE 5’LER DÜŞTÜ

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün katma değer yaratan çok fonksiyonlu, çok özellikli ve çok vergili bir sektör olduğunu aktaran MİMDER Başkanı Hamza Can, “Düşünün tüm riskleri müteahhitler üstleniyor, yapı denetim firmaları hiç yorulmadan bir müteahhitten daha fazla kazanıyor. Üstelik hiçbir risk üstlenmeden. Bizler yapı denetim firmaları kazanmasın demiyoruz, fakat yüksek yapı denetim ücretleri yapılan işin karşılığından fazladır. Konut fiyatlarının yüksekliğinden şikâyetçi olanlar hedef tahtasına yapsat müteahhitlerini koymaktadırlar fakat asıl sorun inşaat maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Düne kadar on binlerce yapı müteahhidinden bahsediliyordu, şimdi bu sayı ilçe bazında yüzlere indi. Mamak ilçesini baz alarak söylersek müteahhit sayısı yüzde 5’lere düştü. Sektör çok kârlı olsaydı bu insanlar yatırım yapmaktan vazgeçerler miydi?” diye sordu.

MEVZUAT DAĞINIKLIĞI SEKTÖRÜ NEGATİF ETKİLİYOR

Mevzuatının dağınıklığı ve karmaşıklığının da inşaat sektörünü negatif etkilediğini, yap sat müteahhitlerinin kendilerini ifade edemez noktada olduklarını kaydeden Hamza Can, “Vergi yükünün ağırlığı, piyasa koşulları, kurumsal yapının oluşturulamaması, muhasebe sistemi ve belge disiplini eksikliği, sektörel denetimin yeterli veya sağlıklı işlememesi ciddi sorunlar olarak karşımızda duruyor” ifadelerini kullandı.

MALİYET ARTIŞLARI KONTROL EDİLMELİ

Birçok kalem verginin yanı sıra noter harcından, belediyelere ödenen harçlara varıncaya kadar sayısız kalemde ödeme yapmak zorunda kalan müteahhitleri önümüzde bekleyen en büyük sorunun döviz kurundaki artış olduğunu kaydeden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “İnşaat sektöründeki maliyet artışları kontrol edilmelidir. Piyasa denetim altında tutulmalıdır. Aksi takdirde vatandaşımız bu maliyetlerle konut alamaz. İnşaat sektörü de büyük bir durgunlukla karşı karşıya kalır. Akabinde bu durgunluk sektörle ilgili birçok alanı da olumsuz etkiler” diyerek açıklamasını tamamladı.



Ankara

27.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:14
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı